75 találat a(z) mentesség cimkére

Bérletidíj-fizetési mentesség Kérdés

Szakképzési hozzájárulás és a cafetéria juttatások Kérdés

Koronavírus-járvány: mi szükséges a behozott áruk vám- és áfamentességéhez? Cikk

A koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható áruk behozatala egyes esetekben vám- és hozzáadottértékadó-mentes. Ennek feltételeiről és érvényesítéséről a NAV tájékoztatót közölt honlapján.

Ekáer: 2021. január 1-jétől ismét változik a szabályozás Cikk

2021. január 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény ekáer-re vonatkozó szabályai – írja blogjában Sztankó Dániel az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója. Változik például, hogy mely termékek lesznek a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerben bejelentéskötelesek.

Kataalany táppénzen Kérdés

Kozmetikus kedvezménye Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta Adószakértő Asszony! Szeretném megkérdezni, hogy a vállalkozás, mely tevékenysége van a 9602 TEÁOR-ba besorolva. A kozmetikus alkalmazottként dolgozik, (most ugyan nem, mert két hónapja be vannak zárva), bevételük természetesen a körülmények miatt nincsen. Vonatkozik-e rájuk a mentesség, amely a TEÁOR besorolás szerint járna, ha katások lennének? Ez is egy speciális helyzet, amire nem találtunk választ. Várom megtisztelő válaszát! Géczi Sándorné

SZÉP Kártya szocho és kiva mentessége Kérdés

Tisztelt Cím! Surányi Imréné 2020.04.24-én megjelent cikkéhez kapcsolódik két kérdésem. 1. A szocho mentesség kezdő napját a cikk írója 04.22-ben jelölte meg. A rendelet hatályba lépése véleményem szerint 04.29. Mikortól alkalmazható a szocho mentesség? 2. Jól gondolom-e, hogy a szochomentességi időszakban a kiva alatt adózóknak nem kell a kivát megfizetniük? Molnár Anikó

Katafizetés alóli mentesülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudna abban segíteni, hogy kell-e bármiféle adatszolgáltatást teljesíteni a NAV felé, ha a kata alól mentesül az új jogszabály alapján a kisadózó? A NAV honlapján a kérdések és válaszok között sajnos nem találtam ilyet, és egyenlőre máshol sem. Feltételezem, hogy a T101E lenne a megfelelő nyomtatvány, de a tételes adófizetési kötelezettség alóli mentesülés bejelentésénél nem találok olyan opciót, ami megfelelő lenne a most kapott kedvezményre. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kriszta

Kata-mentesség szünetelés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó (fodrász) két éve folytatja a tevékenységét. 2019 novemberétől 2020. 02. 29-éig szüneteltette az egyéni vállalkozását, de 2020. március 01-jétől ismét folytatta a tevékenységét. Ezen esetben is jogosult a 2020. III-VI. hónapra kata-mentességre? Szíves válaszadását előre is köszönöm!

Bevétel 30 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus-járvány miatt egyes tevékenységi köröknél akkor lehet kedvezményt, mentességet érvényesíteni, ha az tényleges főtevékenységnek minősül. "Tényleges főtevékenységről akkor lehet szó, ha a fenti tevékenységet folytatónak 2020. március 24-ét megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott a fenti tevékenységből". A rendelet értelmében hogyan kell nézni a 6 hónapot, konkrétan március 24-ét megelöző dátum szerint vagy tényleges hónap például március, február és igy visszamenőleg 6 hónap vagy akkor szeptember 25-étől számítva a 6 hónap azaz március 24-éig keletkezett bevétel alapján ?

Katás vállakozások járulék alóli mentessége Kérdés

A 61/2020. kormányrendelet értelmében a katások 03–06 hóra járulékfizetési mentességet kaptak (9602 TEAOR szám). A vállalkozás március 1-jén indult. Érvényesíthető-e a mentesség? Köszönettel: Benkéné

Kata vírushelyzetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata alá tartozó egyéni vállalkozó, aki a kedvezményes körbe tartozik, és igénybe veszi a 4 hónapos nemfizetési kedvezményt, azon kívül, hogy nem fizet, van valamilyen bejelentési kötelezettsége? köszönettel GG

Újabb tevékenységi körökre terjed ki az átmeneti szochomentesség és tb-kedvezmény Cikk

Négy újabb kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlöny 55. számában március 26-án pár perccel éjfél előtt a koronavírus-járvány hatásainak enyhítése érdekében.

Kata – mentesített tevékenység számítása Kérdés

Gyakorlatban mi lesz a helyes eljárás több tevékenység végzése esetén (mentesített, és nem mentesített tevékenységet is folytató vállalkozó), ki kell számítani, hogy a mentesített tevékenységből volt-e a legtöbb (de legalább a 30%) bevétel? A hat hónapot a kihirdetés napját megelőző naptól, vagy teljes hónapokra 2019.01.01-2020.02.29., a megkapott pénz, vagy a kiszámlázott alapján kell majd meghatározni?

Kata alól mentesülés – automatikus? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás egyéni vállalkozók esetén, akiknek főtevékenysége szerepel a kihirdetett kormányrendeletben, lesz-e valamilyen kötelezettségünk nekünk, könyvelőknek, hogy ezt az adóhatóság felé jelezzük, bejelentsük? Vagy automatikusan fog működni, tehát, akinek a főtevékenysége szerepel a felsorolásban, azoknak ennek megfelelően kezeli majd a NAV a folyószámlájukat? És mi a helyzet azokkal a vállalkozókkal, akiknek több tevékenységi körük van, amiből van olyan, amelyik mentesített? Arról kaptunk már tájékoztatást, hogy fontos, hogy az adott tevékenységet végezze is, vagy az előző évi árbevételének a 30%-a abból származzon, és egyéb sorvezetőket találtam már, de az ő esetükben hogyan fog működni a mentesítés? Tehát konkrét eljárási szabályok léteznek már ezekben a kérdésekben? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close