714 találat a(z) kft. cimkére

Kft. tözstőkéjének eladása Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. eladja törzstőkéjének 90 százalékát, 2,7 millió forint értékben. A jegyzett tőke 3 millió forint. Kérdésem, hogy magánszemélyként mennyit kell az eladás után fizetni, illetve a kft.-nek milyen kötelezettsége keletkezik ezáltal? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel Bm

Hasznos tudnivalók a kft. tőkeemelésének szabályairól Cikk

Egy gazdasági társaság működése során különböző okoknál fogva szükségessé válhat a tőkeemelés. Az utóbbi években a legtöbb tőkeemelés indoka a polgári törvénykönyvben szereplő azon kötelező szabály, mely szerint a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének legalább 3 millió forintnak kell lennie.

Kft. saját üzletrész ingyenes átadása tagnak – adóvonzat Kérdés

A kft. a saját üzletrészt ingyen átadja természetes személy tagjának. A saját üzletrész nyilvántartási értéke az előző évi osztalék kifizetése után meghaladja a cég saját tőkéjének értékét. Van-e itt osztalékfizetési korlát? Az ingyenesség miatt az üzletrész nyilvántartási értéke veszteségként jelentkezik, hiszen nincs bevétel, csak ráfordítás. Van-e ennek tao-hatása? Köszönöm. Kertész Béla

Katás egyéni vállalkozó kft. mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft személyesen közreműködő tagja, aki ügyvezető is, ezt a tevékenységet munkaviszonyban látja el. A munkaviszonya nem éri el a 36 órát, csak a 20 órát (részmunkaidős). Ennek a munkaviszonyos ügyvezetőnek van egy katás egyéni vállalkozása. Kérdés: 1. Az egyéni vállalkozásában főfoglalkozásúnak minősül-e, és ezért a havi 50 ezer forintot kell fizetnie? 2. A kft.-ben a részmunkaidő utáni munkaviszony szerini járulékokat kell havonta fizetni? 3. Tiltja-e bármilyen törvény, jogszabály azt, hogy ez a személy a fentiek alapján folytassa a tevékenységeit és ezek alapján adózzon?

Kft.-ügyvezető járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 3 tagú kft. Az eddigi ügyvezető 8 órás munkaviszonya megszűnt, jelenleg 4 órában dolgozik, a másik tag kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó, a harmadiknak nyugdíjasként egyszemélyes ügyvédi irodája van. Kérdésem, hogy ha most ügyvezetőt választanak, melyiküknek mit kellene fizetni.

Nonprofit kft. által nyújtott juttatás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát! A problémán továbbra is az, hogy a könyvelőnk szerint a kérdésben jelzett adományok után szja-t és járulékot kell fizetni a kft.-nek. Mivel kapott támogatást juttatunk tovább és az áfatörvény szerint nem minősül a kft. közszolgáltatónak. https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_4_Nonprofit_kft_altal_nyujtott_ella_dtg

Öregségi nyugdíjas egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Egy kft. (akinek egyéni vállalkozóként dolgozom) átvállalná az egészségügyi szolgáltatási járulékot tőlem mint (82 éves) öregségi nyugdíjas vállalkozótól. Milyen adóhatása lenne a kft.-nél és az én egyéni vállalkozásomban, azon kívül, hogy nálam nem lenne költség, mert a kft.-nél jelentkezne költségként. Várom válaszukat köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. ügyvezetője, aki egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozó és családtagjai részesedése összesen a kft.-ben 33%-ot tesz ki. Az egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás-e a kft.-vel? Köszönettel: Kiss Anita

Törzstőke kivonása – magánszemély adózása Kérdés

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben, ha egy kft. a törzstőkéjét tőkekivonással lecsökkenti, a magánszemély tulajdonosnak milyen adókat kell a kapott jövedelem után fizetnie? Előre is köszönöm!

Munkaviszony létesítése személyes közreműködésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft.-ben az egyik taggal, aki ügyvezető, az ügyvezetői feladatok ellátására munkaviszonyt létesítettek, munkaszerződést kötöttek. A munkaviszony létesítése miatt nem minősül társas vállalkozónak az ügyvezető, jól gondolom? Köszönettel: Ildikó

Cég alkalmazott nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kis kft.-nél a dolgozók munkaviszonya megszűnt. Már csak az eszközei bérbeadásával foglalkozik. Az ügyvezető nem a tulajdonos, hanem egy független fél, aki megbízással végzi az ügyvezetői tevékenységét ellenszolgáltatás nélkül. Ez ütközik-e jogszabályba? Illetve helyes-e hogy semmilyen járulékot nem fizet a cég, mivel nem tulajdonos az ügyvezető? A megbízott ügyvezető katás vállalkozó. Válaszát előre is köszönöm

Megállapodás nélküli Brexit esetén TB, Adó kérdések Kérdés

Tisztelt Adózóna! Angliában élek és saját tulajdonú angol, illetve magyar kft. (illetve Ltd.) ügyvezetője is vagyok. Jelenleg brit A1 nyomtatvánnyal rendelkezem, így Angliában vagyok biztosított. Amennyiben az Egyesült Királyság megállapodás nélküll "zuhan ki" az EU-ból, milyen változásokra számíthatok adózás, illetve tb kötelezettség terén? A magyarországi bérem nem éri el a teljes bér 25 százalékát (Angliában vallom be) és havi 8 órás munkaidőkeretben végzem. Angliai állásom főállás, mely után adót és tb-t az angol törvények szerint fizetek. Válaszukat előre is köszönöm.

Bankszámlanyitási kötelezettség, ha fizetési szolgáltatóval is szerződött a cég Cikk

Kft. alakulásakor bankszámlanyitási kötelezettségének eleget téve szerződést kötött az egyik bankkal. Időközben szerződést kötött az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt.-vel, ezen időponttól mint fizetési pont működött. Ha az alakulás óta meglévő bankszámlájára pénz nem érkezik, a bevétel az OFSZ számlára érkezik, erről is utalja a járulékait, fizeti ki a szállítóit, ezt az OFSZ Zrt.-s számlát kezelheti-e úgy a társaság, mint egy bankszámlát, és megszüntetheti-e a másik bankszámláját? Milyen előírásoknak, jogszabályoknak kell megfelelnie a bankszámlának mint pénzforgalmi számlának? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Az osztalék és az osztalékelőleg adója Cikk

Cikkünkben az osztalék (osztalékelőleg) meghatározása mellett az e jövedelem utáni adózást mutatjuk be a magánszemélyeknél, illetve jogi személyeknél, figyelemmel az alkalmazott adózási formára.

Üzletrész apport Kérdés

Egy magánszemély A Kft.-ben lévő üzletrészét apportálta B Kft.-be. Kérdés: 1. Milyen jogok illetik meg a magánszemélyt az A, illetve B Kft.-ben? 2. B Kft.-nek van-e bármilyen jogosultsága A Kft.-ben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs