821 találat a(z) kft. cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt Kérdés

Tagi kölcsön engedményezés Kérdés

Felújítás barátokkal Kérdés

Kft. ingatlan értékesítésének áfavonzata Kérdés

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Kereskedelmi különadó 109/2020 (IV. 14.) kormányrendelet Kérdés

Túlfizetésről kiállított számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy kft. magánszemélytől bérelne ingatlant. A magánszemélynek van adószáma. Megteheti, hogy nem állít ki számlát a bérleti díjról. Ebben az esetben a kft. elszámolhatja-e költségként a bérleti díjat?

Magánszemélytől vásárolt használt teherautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. két évvel ezelőtt egy magánszemélytől vásárolt egy kisteherautót. Sajnos a folyamatos műszaki meghibásodások miatt gyakorlatilag egyáltalán nem tudta szolgálni a vállalkozás érdekeit, ezért most eladni szeretnék. Kérdés, hogy ha semmilyen költséget nem számolt el a vállalkozás a teherautóval kapcsolatban, akkor is áfaköteles-e az értékesítés? Válaszát előre is köszönöm!

Tagi jogviszonyos fodrász Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft. tulajdonosa, tagi jogviszony után fizeti a járulékot, március 11. óta nem nyitott ki. Áprilisra is a bérminimum után kell járulékot fizetnie?

Járulékfizetési kötelezettség keletkezése saját kft.-ben csökkentett munkaidő miatt Kérdés

Kft. résztulajdonos ügyvezetője jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban van. Nem vesz fel jövedelmet a kft.-ben. Ezért nincs járulékfizetési kötelezettsége. A munkahelyén azonban a vészhelyzet miatt 4 órásra csökkentik a munkaidejét. A jövedelme így is jóval meghaladja havi szinten a minimálbért. Keletkezik-e erre az időre járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben?

Ügyvezető jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő szakmai kérdés megoldásához. Két kft.-nek ugyanaz a magánszemély az ügyvezetője. Mindkét kft.-ben tag is. A jelenlegi kialakult helyzetben megoldásként alkalmazható-e, hogy az egyik kft.-ben, ahol munkaviszony keretében látja el a feladatait fizetés nélküli szabadságra megy, mert semmi munkavégzés nincs sajnos. A másik kft.-ben, ahol eddig megbízásos jogviszonyban látta el a feladatokat, módosítják a társasági szerződést, ahol rögzítik, hogy ebben a kft.-ben is munkaviszonyban fogja ellátni a feladatokat mondjuk napi 2 órában, és 2 órás munkavégzés után fizeti meg a járulékokat. Abban a kft.-ben, ahol fizetés nélküli szabadságra megy, ott meg kell-e fizetni a egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető után? Alkalmazható-e ez az eljárás, hogy minkét kft-ben munkaviszonyos lesz és nem kell megfizetni a minimálbér után a járulékokat egyik cégben sem? Válaszukat nagyon szépen köszönöm!

Ügyvezető felvett és fel nem vett bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. ügyvezetője (aki 50%-ban tulajdonos is) napi 8 órás munkaviszonyban van foglalkoztatva, bruttó 350 eft munkabéren. A kft. nehéz pénzügyi helyzete miatt az ügyvezetőnek csak 150 eft után lenne ténylegesen kifizetve 4 hónapon keresztül a munkabére és ha a kft. pénzügyi helyzete rendeződik, akkor az elmaradt 4-szer 200 ezer forint összeg szeptembertől kerülne részére kifizetésre. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. Mivel a munkaszerződése nem módosul és továbbra is napi 8 órában van foglalkoztatva, számfejteni a 350 eft összeget kell részére, de a 08-as bevallásban csak a 150 eft ténylegesen kifizetésre kerülő összeg után kell a járulékokat bevallani? 2. Ha a kft. pénzügyi helyzete nem állna helyre a későbbiekben, akkor lemondhat-e a 4*200 eft ki nem fizetett összegről egy nyilatkozattal és ez alapján ez az összeg egyéb bevételként kerülne lekönyvelésre és járulékokat sem kellene megfizetni utána ? 3. Ha lemondani nem lehetne erről a munkabér részről (annak ellenére, hogy ő 50%-ban tulajdonos is), akkor erre a munkabér követelésre van-e elévülési idő? Válaszukat köszönöm.

Adománygyűjtés Kérdés

Egy kft weboldalán adománygyűjtést hirdet meg. A weboldalra magánszemélyek online fizetéssel elutalják az általuk felajánlott összeget. Az így összegyűlt összeget a kft. tovább utalja egy alapítvány részére adomány jogcímen. Kérdésem, hogy a kft. szervezhet-e ilyen adománygyűjtést? Amennyiben igen, akkor milyen bizonylat-, vagy egyéb igazoláskiállítási kötelezettsége van az adományozó magánszemélyek felé? Felmerül-e a kft.-nél adófizetési kötelezettség a hozzá adományként befolyt összegekkel kapcsolatban? Illetve ráfordításként elszámolhatja-e a tovább utalt (általa összegyűjtött) adomány összegét? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs