hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvezményes áramdíjfizetésre a mikrovállalkozás is jogosult lehet?

  • adozona.hu

Egy kft. kávézót üzemeltet, a helyiséget egy magánszemélytől bérli. A kft. egy mikrovállalkozás, a villanyóra a cég nevén van. Hol kell bejelenteni, vagy be kell-e jelenteni azt, hogy a cég egy mikrovállalkozás, annak érdekében, hogy kedvezményes áramdíjfizetésre legyen jogosult? Ha a villanyóra a magánszemély nevén van, akkor jogosult-e a rezsicsökkentésre? Olvasói kérdésre Greff Magdolna okleveles adószakértő (Finacont Kft.) válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. kormányrendelet 2. § (5) bekezdése szerint, aki nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, vagy az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron az egyetemes szolgáltatóval villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, köteles az egyetemes szolgáltatója részére 2022. július 1-jéig az érintett felhasználási hely megjelölésével erről nyilatkozni, amennyiben e rendelet hatálybalépésének napján egyetemes szolgáltatás keretében vagy egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron vételez villamos energiát.

A földgáz esetében hasonlóan rendelkezik a kormányrendelet 7. § (4) bekezdése, eszerint az, aki nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, köteles az egyetemes szolgáltatója részére az érintett felhasználási hely megjelölésével 2022. július 1-jéig erről nyilatkozni, amennyiben e rendelet hatálybalépésének napján egyetemes szolgáltatás keretében vásárol földgázt.

Mindebből következően, mivel a kormányrendelet bejelentés-, nyilatkozattételi kötelezettséget csak a fenti személyekre (azaz, akik a továbbiakban nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra) ír elő, így amennyiben a kft. megfelel a mikrovállalkozásra vonatkozó feltételeknek, valamint a kormányrendelet egyéb feltételeinek (2. §, 7. §), akkor a csökkentett árú villamos energia, földgáz vételezésére további bejelentés, nyilatkozat megtétele nélkül is jogosult.

Tekintettel arra, hogy a csökkentett energiaárra vonatkozó rendeletek az egyetemes szolgáltatásra jogosultak tekintetében alkalmazhatóak, és egyetemes szolgáltatásra jogosult:

  • lakossági fogyasztó,
  • kkv-törvény szerinti mikrovállalkozás,

ezért a magánszemély lakossági fogyasztó továbbra is jogosult csökkentett árú energiavételezésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bezárt szolárium

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyszerűsített végelszámolás befejezése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Haszonélvezeti jog

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs