716 találat a(z) kft. cimkére

Áfamentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem "A" része, hogy adott egy újonnan alakuló kft., amelynek a 100 százalékos tulajdonosa egy bt. A bt. beltagja a vezető tisztségviselő a kft.-ben, amit havi 10 000 forint megbízási díjért lát el. Alkalmi foglalkoztatással be lehet-e jelenteni a cégvezetőt, ha a cég tevékenységében is időnként részt vesz, vagy kell kötni egy külön munkaszerződést pl. heti 10 órára. A bt.-ben mint főállású kata-s vállalkozó fizeti meg a havi 50 000 forintot. A "B" rész szintén ide tartozik. Ha az új cég, amely az áfában alanyi adómentességet választott és létesítő okirata 10. 01-jén kelt, 10. 09-én jegyezték be a kft.-t az adószáma pedig 10. 08-ától érvényes, akkor mennyi pontosan az alanyi adómentesség határa 2019-es évre, illetve a társasági adó bevallásakor melyik dátumot kell beírni a kezdésnek. Üdvözlettel: F.László

Társas vállalkozó nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben ketten tulajdonosok egyenlő részben.Az ügyvezetői feladatokat munkaviszony keretében látják el. Az egyik tulajdonos öregségi nyugdíjas lett. A kérdésem az lenne, hogy a 2019.01.01-jétől érvényben lévő kedvezményes adózást igénybe lehet-e venni ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyesület és kft. szerződéses jogviszonya, ugyanazon ügyvezetéssel Kérdés

Ha van egy egyesület, aminek az ügyvezetője egy kft. ügyvezetője is, akkor köthetnek-e egymással szerződést az alábbiak szerint: – az egyesület megbízza a kft.-t, hogy pro bono végezzen el egy feladatot – ezt azért foglalná írásba, hogy világos maradjon a tevékenység. Az egyesület brandje alatt történik, a feladat végzése így a létrejött szellemi termék nem a kft tulajdona lenne. Mindezt milyen formában lehetne szabályosan végezni, Ha lehet egyátalán ingyenesen? – kft. végezhet-e pénzért (megbízási díjért) IS szolgáltatást az egyesületnek? – a kft. adhat-e adományt/támogatást az egyesületnek? Köszönöm szépen a válaszokat, üdvözlettel:

Főfoglalkozású társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját kft.-ben heti négy órában bejelentett vállalkozó dolgozik is, és az ügyvezetést is ellátja, ez helyes így vagy másként kell bejelenteni? Ha ez így nem járható, akkor hogyan kell a bejelentéseket módosítani, hogy a négyórás bejelentés megmaradjon, mert nem tud többet járulékokra fordítani? Köszönettel!

Egészségügyi dolgozó bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Egy kft., amelynek a főtevékenysége 8621 - Általános járóbeteg-ellátás-háziorvosi tevékenység, a dolgozóinak (orvos, szakasszisztens) bérének a megállapításánál helyesen jár-e el, ha a garantált bérminimum alapján állapítja meg a havi bérüket, vagy alkalmaznia kell a szakdolgozói bértáblát az egészségügyi ellátásban? Köszönettel: Andrea

Kft. átalakulása zrt.-vé, tervezett fordulónap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-be egy zrt. beolvad (a tulajdonosok azonosak, nem lesz se be-, se kilépő tag) és a cégbíróságon kért átalakulási fordulónap 2019.12.31. Azért kérik, mert amúgy is beszámolókészítési fordulónap lenne, és így többletmunkát nem okozna. De a kft. utána cégformaváltást, zrt.-vé alakulást tervez rögtön. Mivel a gazdasági év fordulónapja 2019.12.31., így, amelyre amúgy is beszámolási kötelezettsége van. Ezt a beküldendő beszámolót a kft. használhatja-e a vagyonmérleg-tervezet alapjaként, vagy amiatt, hogy a beolvadással létrejövő, vagyis továbbműködő kft. nyitómérlege a beolvadás tényleges elfogadott és cégbíróságon bejegyzett fordulónap utáni nap, így csak egy akár 2020.01.01-re összeállított közbenső mérleg lehet felhasználható? Legyenek kedvesek jogszabályi részekre való hivatkozásos részletesebb választ adni, amit előre is köszönök.

180 vállalkozás jut ezer lakosra Cikk

Több mint 1,9 millió gazdasági szervezetet tartottak nyilván a múlt év végén, 2,1 százalékkal, azaz 38 ezerrel többet, mint 2017-ben – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság szerdai száma.

Szoftver nyilvántartásba vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem írják meg milyen lehetőség van az alábbi eset rendezésére. A társas vállalkozás ügyvezetője, aki egyben tagja is a vállalkozásnak, egy nagy értékű szoftvert (kb. 20 millió Ft) készített. Ezt a szoftvert valamilyen módon a vállalkozásban nyilvántartásba kell venni. Az ügyvezető tag, aki a szoftvert készítette, a vállalkozásból jövedelmet nem vesz ki, máshol áll alkalmazásban, ahonnan munkabért kap. 1. Kérdés: milyen lehetőségek vannak arra vonatkozóan, hogy ez a szoftver nyilvántartásba kerüljön a kft.-ben a fenti információ figyelembevételével? Azt hogyan kell lekönyvelni? Például: a) apport b) a kft. megvásárolja a magánszemély tagtól c) egyéb javaslat, hogy hogyan kerülhet be a kft. nyilvántartásába? 2. Kérdés: kell-e adózni (és milyen adók merülnek fel) a nyilvántartásba vételekor a vállalkozásnak és a magánszemélynek? 3. Kérdés: később, ha eladja a kft. ezt a szoftvert egy másik vállalkozásnak, esetleg kapcsolat vállalkozásnak (a nyilvántartásba vételtől függően) milyen adókat kell fizetnie az eladó kft.-nek? Tisztelettel: Romhányi Márta

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy kft. üzlethelyiséget bérel, a bérbeadó áfával számlázza a bérleti díjat. A bérbevevő alkalmanként 1-1 napra, továbbadja a bérelt helyiséget, a bérbeadó engedélyével. Kérdésem, ha bérbevevő nincs bejelentkezve a bérbeadásra az áfa körbe, egyébként áfakörbe tartozik, akkor ebben az esetben, kell-e áfát felszámítania mint tovább számlázott szolgáltatást? Köszönettel

Gyet melletti egyéni vállalkozó Kérdés

T.Cím! Van egy egyéni vállalkozóm, aki gyetre jogosult, mert 4 gyereke van, ebben az esetben főállású egyéni vállalkozóként kell-e járulékokat és szociális hozzájárulást fizetnie, vállalkozói kivétet nem számol el,mert kicsi a bevétele. Egy kft. ügyvezetője mint főállású egyéni vállalkozás mellett. A kft.-nek van-e fizetési kötelezettsége ebben az esetben? Nem számolunk vállalkozói kivétet, megbízási díjas 0 forintért. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnicsné Andrea

Ügyvezető jogviszonya kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két ügyvezetője van, akik egyúttal a vállalkozás tagjai. Mindkét ügyvezető 0 forintért, megbízási jogviszonyban látta el feladatait, mivel mindkettő gyesen volt. Ez megfelel 36 órás munkaviszonynak? Az A ügyvezetőnek lejárt a gyese, és azóta a katás bt.-ből fizeti az 50 000 forintot, mint főállású. Ez megfelel 36 órás munkaviszonynak? B ügyvezető jelenleg is gyesen van. Kérdésem: kell-e kötniük munkaszerződést a 2 ügyvezető taggal ügyvezetői feladatuk ellátására? Mennyi lehet a minimális munkabér? Van erre szabaly, ha például napi 1 órában látják el feladatukat, például havi 5000 forintért? Köszönöm!

Ingatlan bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonos/ügyvezetőjének tulajdonában áll tulajdoni lap szerint kivett, beépítetlen terület, amelyen a kft. szeretne egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot létesíteni. Azért, hogy ezt megtehesse, a magánszemély tulajdonosnak fizetne a cég előre egy nagyobb összeget. A kérdésem az lenne, hogy ezután a bevétel után a magánszemélynek milyen adófizetési kötelezettsége keletkezne? A fent leírt ügylet bérbeadásnak minősül-e, illetve hogy milyen költséget tud a magánszemély elszámolni?

Ingatlan bérbeadása, áfa Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. lakóingatlant vásárol. Ezt az ingatlant bérbe fogja adni egy magánszemélynek, aki ott szálláshely-szolgáltatást fog végezni. A kft. adómentesen számláz a magánszemély felé? Ez TM típusú ingatlan-bérbeadásnak minősül? Ha igen, a tevékenység megkezdése előtt be lehet év közben jelentkezni áfás ingatlan-bérbeadásra? Választ köszönöm előre is.

Kft. üzletrész adózása végelszámoláskor (pontosítás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi kérdésem: Adott egy kft., ami 2007.10. 01-jén alakult át szövetkezetből. Az átalakulás kapcsán a társaság jegyzett tőkéje 10 000 000 forint lett. Átalakuláskor a kft. tagi létszáma 5 fő, a tagok a szövetkezetbe fejenként 150 000 forintot fizettek be vagyoni hozzájárulásként, tőkeként. A végelszámolás befejezésekor 2019. 05. 30-án a felosztható vagyon 9 000 000 forint. Kérdésem, hogy a kft. tagjainak lesz-e adófizetési (szja) kötelezettsége a fejenként 2 000 000 forintos átalakulást követő üzletrészük alapján? Az átalakulás előtti szövetkezet 1988-ban kisszövetkezetkén kezdett, majd 1992-ben a kisszövetkezet átalakult szövetkezetté. 2007-ben a kft.-vé való átalakuláskor a vagyonnevesítéskor a 150 000 forintos szövetkezeti részjegyből 2 000 000 forintos kft.-üzletrész törzstőke lett személyenként. Előre is köszönöm válaszát. Babocsai Ildikó

A törzstőke-leszállítás szabályai korlátolt felelősségű társaságoknál Cikk

A törzstőke leszállítása tőkekivonás, veszteségrendezés vagy a saját tőke más elemeinek növelése céljából fordulhat elő. A törzstőke-leszállítás tehát történhet a tagok saját elhatározásából vagy kötelező jelleggel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

25 év alattiak szja-kedvezménye

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Turizmusfejlesztési hozzájárulás szabadidős átminősítés után

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs