715 találat a(z) kft. cimkére

Üzletrész apport Kérdés

Egy magánszemély A Kft.-ben lévő üzletrészét apportálta B Kft.-be. Kérdés: 1. Milyen jogok illetik meg a magánszemélyt az A, illetve B Kft.-ben? 2. B Kft.-nek van-e bármilyen jogosultsága A Kft.-ben?

Nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személyesen közreműködő, nem ügyvezető nyugdíjas tagjának foglalkoztatásában kérném a segítségüket. Ha a nyugdíjas tag személyesen közreműködik, akkor a kifizetett jövedelme után 10 százalékos nyugdíjjárulékot, 15 százalékos szja-t és 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni? Ha ugyanezen nyugdíjas tagot munkaviszonyban foglalkoztatjuk ugyanezen tevékenységre, akkor csak 15 százalékos szja-t kell vonni tőle, egyéb fizetendő nincs utána? Köszönettel.

Céges ingatlan vásárlása külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant vásárolt Ausztriában. Még nincs eldöntve az ingatlan sorsa, lehet továbbértékesítik, vagy befektetési szándékkal megtartják, de nem hasznosítják, esetleg a kft. üzleti tevékenységre is használja. Kérem segítségüket, hogy a fenti esetekben milyen kötelezettségei lesznek a cégnek, mikor szükséges bejelentkezni az osztrák adóhatóságnál? Köszönettel várom tájékoztatását,

Jogviszony Kérdés

Adott egy olyan cég, amely 2017-ben alakult, hozzám tavaly év végén került, teljesen érintetlenül úgy, hogy havi áfás. Azaz nem volt egyáltalán könyvelése, bejelentése, semmi. Most bekönyveltük a 2 évet, 2017-2018-ra áfát vallottunk, a 2017-es mérleget benyújtottuk. Természetesen volt tevékenység, viszonylag sok bevétel, már megkapta a mulasztási bírságokat is. A kérdésem a nem létező munkaerő és a be nem jelentett ügyvezető. Egyszemélyes kft.-ről van szó, melynek tulajdonosa a 24 éves gyermek, az ügyvezetői feladatokkal alakuláskor az édesapát bízták meg. Egyikőjüknek sincs máshol jogviszonya.(fizették maguk után az egészségügyi szolgáltatási járulékot). Szeretném megtudni, mit tegyek a be nem jelentett jogviszonyokkal. Természetesen az ügyfélnek nincs arra pénze, hogy utólagosan járulékot fizessen. Jó megoldás lehet a 0 forintos megbízás, és bejelentem a T1041-en az alakulás napjára, majd beküldöm a 08-at M lapon 0-val?

Nyugdíjas ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját jogon öregségi nyugdíjas ügyvezető a 2019. évtől munkaviszonyban szeretné az ügyvezetői teendőket ellátni. Emellett egyéni vállalkozó is, kiegészítő tevékenységet folytató. Egyéni vállalkozásából kivétet nem realizál. Az lenne a kérdésem, hogy 2019-től a kft.-ben elláthatja-e munkaviszonyban a teendőit, illetve jövedelmére vonatkozóan van-e korlát a saját jogú nyugdíj miatt?

Kivás cég nyugdíjas ügyvezetőjének adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Többen megkérdezték már, de mégsem teljesen értem, hogy a kft. 2019. évben saját jogú öregségi nyugdíjas tulajdonosa , ha munkaviszony keretében végez tevékenységet cégében, a neki kifizetett munkabér képezi e kiva alapját? Köszönettel!

Kft.-tag rehabilitációs ellátás igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja hogyan igényelhet rehabilitációs ellátást? A kft.-ben a feladatait munkaviszonyban látja el. Nem ügyvezető, egyszerű irodai feladatokat lát el. A társasági szerződésben sem szerepel semmilyen konkrét feladat ellátása. Rehabilitációs ellátás igényléséhez esetében elég, ha 1 nap fizetésnélküli szabadságot vesz ki, és úgy megvalósul az hogy nem végez azon a napon keresőtevékenységet, vagy meg kell szüntetni a munkaviszonyát? Természetesen a kft.-ben lévő tagsága megmaradna. Válaszát előre is köszönöm.

Támogatások elszámolása Kérdés

Raktárépítésre (könnyű fémszerkezetű) nyert GINOP támogatást, és kölcsönszerződés megkötésére jogosult a kft. A raktárépületet 2018. 10. 01-jén aktiváltak. A támogatás összegét 2018. évben megkapták, a kölcsönszerződésben foglalt összeg egy részét 2018-ban, egy részét 2019 januárjában kapták meg. A támogatás összegét milyen arányban kell elhatárolni, mivel az értékcsökkenés 3 százalék? A kölcsön összegét is el kell határolni? Ezzel kapcsolatban kell tőketartalékot képezni?

Kft. végelszámolása Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, ha egy kft. végelszámolása elkezdőik, mit lehet tenni a tárgyi eszközökkel? A kft. közhatalmi tevékenységet végez. A választ köszönöm.

Többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., akinek a beltagja 50 százalékban tulajdonos, a bt.-ből van tagi jövedelemkivétje minden hónapban. Alapíthat-e úgy kft.-t, hogy a jelenlegi jogviszonya mellett 50 százalékban lenne tulajdonos, ügyvezetőként. Milyen feltételek mellett valósulhat ez meg? Milyen jogszabályok támasztják alá? Van-e kizáró oka? Tisztelettel: OÁ

Kft.-ügyvezető, többes jogviszony Kérdés

Adott egy kft., amely 2018. 07. 31-étől nem végez tevékenységet. Korábban nemzetközi fuvarozással foglalkozott, de veszteséges gazdálkodás miatt beszüntette tevékenységét. Ügyvezetője munkaviszonyban kamionvezetőként dolgozott, és heti 40 órás munkavégzés mellett ellátta az ügyvezetői feladatokat is. Társasági szerződése úgy rendelkezik, hogy az ügyvezető a feladatát munkaviszonyban látja el. Tekintettel arra, hogy a cég nem végez tevékenységet, az ügyvezető kata vállalkozóként más tevékenységet folytat. A kft.-ben pedig heti 5 órában a kft ügyvezetését ellátja. Kérdésem, hogy szabályosan jár-e el az ügyvezető, hogy most már a kata egyéni vállalkozás a főtevékenysége, a kft.-ben pedig heti 5 órás munkaviszonyban ellátja az ügyvezetést. Más tevékenység a kft.-ben nincs. Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. tulajdonosai mint katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melynek két tulajdonosa munkaviszonyban dolgozik a társaságban. Szabad-e és ha igen, milyen feltételek mellett más jogviszonyban, például katás egyéni vállalkozóként a kft. részére alvállalkozói munkát végezni? Köszönettel!

Kft. nyugdíjas tulajdonosa munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa van, mindketten nyugdíjasok. Az egyik tulajdonos egyben az ügyvezető is. Kiegészítő tevékenységet folytat a kft.-ben és nem vesz fel jövedelmet, csak osztalékot. A másik tulajdonos eddig nem tevékenykedett a kft.-ben, csak osztalékot vett fel. 2019-ben szeretne heti 40 órás munkaviszonyban dolgozni a kft.-ben. Dolgozhat-e az Mt. szerinti munkaviszonyban? Milyen közterheket kell neki megfizetni és vonatkozik-e rá a kereseti korlát?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A feleség katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. A férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető egy kft.-ben. A feleség adminisztrációs szolgáltatást számlázna a férj kft.-jének és egy másik cégnek. A férj és feleség vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e?

Kft. üzletrész-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügylet közterheinek megállapításában kérek segítséget. XY magánszemély 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik NAGY Kft.-ben és 50 százalékos tulajdonrésszel KIS Kft.-ben. XY a NAGY Kft.-ben önálló aláírási joggal rendelkező négy ügyvezető egyike. XY magánszemély a NAGY Kft.-ben lévő 25 százalékos üzletrészét szerzési értéken, 4 millió forintért eladja KIS Kft.-nek. A NAGY Kft. jegyzett tőkéje 16 millió forint, saját tőkéje 120 millió forint. A NAGY Kft. az Itv. rendelkezései alapján belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül, az ingatlanok mérleg szerinti értéke 80 millió forint. Milyen közterhei keletkeznek az ügylet miatt eladónak és vevőnek? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony melletti egyéni vállalkozó GYES-en

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Google-számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Alapítvány szállásszolgáltatási bevétele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs