699 találat a(z) kft. cimkére

Tagi kölcsön engedményezés Kérdés

Felújítás barátokkal Kérdés

Kft. ingatlan értékesítésének áfavonzata Kérdés

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Kereskedelmi különadó 109/2020 (IV. 14.) kormányrendelet Kérdés

Túlfizetésről kiállított számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy kft. magánszemélytől bérelne ingatlant. A magánszemélynek van adószáma. Megteheti, hogy nem állít ki számlát a bérleti díjról. Ebben az esetben a kft. elszámolhatja-e költségként a bérleti díjat?

Magánszemélytől vásárolt használt teherautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. két évvel ezelőtt egy magánszemélytől vásárolt egy kisteherautót. Sajnos a folyamatos műszaki meghibásodások miatt gyakorlatilag egyáltalán nem tudta szolgálni a vállalkozás érdekeit, ezért most eladni szeretnék. Kérdés, hogy ha semmilyen költséget nem számolt el a vállalkozás a teherautóval kapcsolatban, akkor is áfaköteles-e az értékesítés? Válaszát előre is köszönöm!

Tagi jogviszonyos fodrász Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft. tulajdonosa, tagi jogviszony után fizeti a járulékot, március 11. óta nem nyitott ki. Áprilisra is a bérminimum után kell járulékot fizetnie?

Járulékfizetési kötelezettség keletkezése saját kft.-ben csökkentett munkaidő miatt Kérdés

Kft. résztulajdonos ügyvezetője jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban van. Nem vesz fel jövedelmet a kft.-ben. Ezért nincs járulékfizetési kötelezettsége. A munkahelyén azonban a vészhelyzet miatt 4 órásra csökkentik a munkaidejét. A jövedelme így is jóval meghaladja havi szinten a minimálbért. Keletkezik-e erre az időre járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben?

Ügyvezető jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő szakmai kérdés megoldásához. Két kft.-nek ugyanaz a magánszemély az ügyvezetője. Mindkét kft.-ben tag is. A jelenlegi kialakult helyzetben megoldásként alkalmazható-e, hogy az egyik kft.-ben, ahol munkaviszony keretében látja el a feladatait fizetés nélküli szabadságra megy, mert semmi munkavégzés nincs sajnos. A másik kft.-ben, ahol eddig megbízásos jogviszonyban látta el a feladatokat, módosítják a társasági szerződést, ahol rögzítik, hogy ebben a kft.-ben is munkaviszonyban fogja ellátni a feladatokat mondjuk napi 2 órában, és 2 órás munkavégzés után fizeti meg a járulékokat. Abban a kft.-ben, ahol fizetés nélküli szabadságra megy, ott meg kell-e fizetni a egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető után? Alkalmazható-e ez az eljárás, hogy minkét kft-ben munkaviszonyos lesz és nem kell megfizetni a minimálbér után a járulékokat egyik cégben sem? Válaszukat nagyon szépen köszönöm!

Ügyvezető felvett és fel nem vett bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. ügyvezetője (aki 50%-ban tulajdonos is) napi 8 órás munkaviszonyban van foglalkoztatva, bruttó 350 eft munkabéren. A kft. nehéz pénzügyi helyzete miatt az ügyvezetőnek csak 150 eft után lenne ténylegesen kifizetve 4 hónapon keresztül a munkabére és ha a kft. pénzügyi helyzete rendeződik, akkor az elmaradt 4-szer 200 ezer forint összeg szeptembertől kerülne részére kifizetésre. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. Mivel a munkaszerződése nem módosul és továbbra is napi 8 órában van foglalkoztatva, számfejteni a 350 eft összeget kell részére, de a 08-as bevallásban csak a 150 eft ténylegesen kifizetésre kerülő összeg után kell a járulékokat bevallani? 2. Ha a kft. pénzügyi helyzete nem állna helyre a későbbiekben, akkor lemondhat-e a 4*200 eft ki nem fizetett összegről egy nyilatkozattal és ez alapján ez az összeg egyéb bevételként kerülne lekönyvelésre és járulékokat sem kellene megfizetni utána ? 3. Ha lemondani nem lehetne erről a munkabér részről (annak ellenére, hogy ő 50%-ban tulajdonos is), akkor erre a munkabér követelésre van-e elévülési idő? Válaszukat köszönöm.

Adománygyűjtés Kérdés

Egy kft weboldalán adománygyűjtést hirdet meg. A weboldalra magánszemélyek online fizetéssel elutalják az általuk felajánlott összeget. Az így összegyűlt összeget a kft. tovább utalja egy alapítvány részére adomány jogcímen. Kérdésem, hogy a kft. szervezhet-e ilyen adománygyűjtést? Amennyiben igen, akkor milyen bizonylat-, vagy egyéb igazoláskiállítási kötelezettsége van az adományozó magánszemélyek felé? Felmerül-e a kft.-nél adófizetési kötelezettség a hozzá adományként befolyt összegekkel kapcsolatban? Illetve ráfordításként elszámolhatja-e a tovább utalt (általa összegyűjtött) adomány összegét? Köszönöm válaszát.

Járulék megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott X Kft., melyben a tulajdonos az ügyvezető is. A feladatát munkaviszonyban látja el. A vírushelyzetre tekintettel csökkentené a munkaidejét és igénybe venné a támogatást. Azonban az említett kft.-n kívül még rendelkezik néhány kft.-vel, melyeknek tulajdonosa és ügyvezetője is egyben. Ezekben megbízási jogviszonyban látja el a feladatot. Ha lecsökken a munkaviszonyban a napi óraszáma, a többi cég valamelyikében nem kell a kieső időre megfizetnie a járulékokat társas vállalkozóként? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás vállalkozó gépkocsi használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. áfaalany tanácsadói projektmunkára alkalmaz katás vállalkozót (vállalkozókat). A vállalkozók közül van főállású katás, és nem főállású katás vállalkozó is. A projektek országosak, változó időszakosak (heti 1 max. 2 nap). A kisadózó vállalkozók saját gépjárművüket kb. 50–100 km-es körzetben hajlandók használni. A kft. a jól kialakult munkakapcsolatra tekintettel ragaszkodik a kisadózó vállalkozókhoz 100 km-en túli munkákra is, van lehetősége kishaszongépjárművet biztosítani részükre, illetve olyan munkák esetében, ahol regisztrált rendszámú gépjárművek léphetnek be telephelyekre. A tehergépjárműveket minden esetben a kft. üzemelteti és tartja fent, és útiköltséget számláz ki a megbízók felé. Kérdésem az, hogy a 2012. évi CXLVII. törvény 14. § 3. pontjának e) bekezdése szerint a katás vállalkozók használhatják-e a tevékenység végzéséhez a kft. tulajdonában lévő kishaszongépjárművet? Ha igen, akkor ez az egy eszköz – a kft. más eszközt nem biztosít a katás vállalkozóknak – kimeríti-e az e) pontban leírtak fogalmát (eszközöket, anyagokat)? Kft. levonásba helyezheti-e az üzemanyag áfáját? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs