714 találat a(z) kft. cimkére

Kft. üzletrészének eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-nek van több tulajdonosa. Magánszemély is és társas vállalkozás is. Az egyik magánszemély úgy döntött, hogy üzletrészét eladja egyrészt a kft.-ben lévő másik magánszemélynek névértéken, a másik részét szintén a kft.-ben tulajdonosként lévő társas vállalkozásnak, névérték felett (nem piaci áron). Hogy kell könyvelni ezeket a gazdasági eseményeket a kft.-ben? Ha névértéken adja el a magánszemélynek a részesedését, kell vizsgálni a piaci árat és könyvelni utána árfolyamnyereséget? Illetve mit kell nézni és könyvelni, ha névérték felett adja el az üzletrészt a magánszemély tulajdonos? Köszönöm.

Nyugdíjas tag ügyvezető 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú öregségi nyugdíjas ügyvezetője – kft. résztulajdonosa – megbízási szerződéssel látja el vezető tisztségviselői feladatát. A társasági szerződés ezt tartalmazza. Jelentős jövedelmet – a garantált bérminimum többszörösét – veszi fel havonta, kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként megfizette 2018-ban a 10 százalék nyugdíjjárulékot, a 15 százalék szja-t; a kft. szochot, illetve szakképzési hozzájárulást nem fizetett, csak egészségügyi szolgáltatási járulékot, 7320 Ft-ot. 2019-től: milyen lehetősége van a kivett jövedelme után csak a 15 százalék szja-t megfizetni, illetve a kft.-nek nem lenne járulékfizetési kötelezettsége (munkaviszonnyal alkalmazott saját jogú öregségi nyugdíjas)? „A” terv: ügyvezetői megbízatását ingyenesen látná el, és a személyes közreműködésre munkaszerződést kötne taggyűlési határozat alapján. 1. Társasági szerződést kell-e módosítani a személyes közreműködésre is, vagy elegendő a taggyűlés határozata? 2. Munkáltató az ügyvezető, egy személyben így ő írná alá a saját munkaszerződését mint munkavállaló és munkáltató? 3. Ügyvezetői megbízási szerződésben szereplő jövedelmét nulla Ft megbízási díjra módosíthatjuk és a munkaszerződés alapján venné fel jövedelmét? 4. Ekkor ügyvezetőként marad társas vállalkozó, és munkaviszonyban dolgozó? „B” terv: ügyvezetői és a személyes közreműködését munkaszerződés alapján látná el 1. A társasági szerződést módosítani kell, szerepeltetve az ügyvezetői és személyes közreműködésre vagy elég a taggyűlési határozat? 2. Így nem lenne társas vállakozó? Mit javasol?

Tag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy kft. magánszemély tagja heti 40 órás munkaviszonyban (garantált bérminimummal számfejtve) látott el feladatokat egy cégben, de a munkaviszonya megszűnt, kell-e a tagságra vonatkozólag külön jogviszonyt jelenteni a NAV felé a 1041-esen és szükséges-e tagi jövedelmet számfejteni a részére? A taggyűlési határozatok aláírásán kívül semmilyen feladatot nem lát el a társaságban. Egy betéti társaságban kültag, ahol a kft.-ben történő munkaviszony megszűnését követő nappal szintén munkaviszony keretében lát el feladatokat, de csak heti 35 órában (garantált bérminimummal számfejtve). Helyes ez így biztosítás- és járulékfizetési szempontból? Köszönöm előre is válaszát!

Külföldi ügyvezető 08-as havi bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi kft., amelynek német az ügyvezetője. Németországban fizet járulékot, ott is lakik, ott biztosított. Magyarországon nincs lakcíme sem. Nem vesz fel semmilyen járandóságot. Kérdésem az lenne, hogy kell-e havonta a 08-as bevallást küldeni róla vagy sem? Köszönettel.

Belföldi illetőségű külföldi állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Osztrák állampolgár ügyfelem az állandó lakhelyét Budapestre jelenti be. 100 százalékos tulajdonában van egy magyar kft., ahol tagi jogviszonyban szeretnénk őt bejelenteni. Kérdéseim: 1. A bejelentés időpontjától kezdve lesz magyar egészségbiztosítási jogviszonya. Ebben az esetben ez a biztosítása érvényes az EU-ban? Ha a jelenlegi, külföldön, magán biztosítónál kötött egészségbiztosítását felmondja, az EU-ban jogosult lesz ellátásra? 2. Ausztriában és Németországban is rendelkezik ingatlanokkal, melyeket bérbe ad. A külföldön bérbe adott ingatlanok utáni bevétele után fizethet Magyarországon szja-t? 3. Amennyiben nem jelentjük be a magyar kft.-be tagi jogviszonyba, akkor a külföldi egészségbiztosítása érvényes Magyarországon? Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? A szolgáltatási járulék megfizetésével csak Magyarországon lesz biztosított, vagy az EU-ban is? Üdvözlettel:

Egészségügyi szolgáltatási járulék és kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Egy kft-.ben tulajdonos és ügyvezető vagyok, kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozóként (nyugdíjas vagyok) fizet utánam a kft. egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ettől az évtől egyéni vállalkozó lettem, a katát választottam, 25 ezer forintot fizetek havonta. Kérdésem, hogy a kft.-nek továbbra is kell-e az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni utánam? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Egyéni vállalkozóból társaság Kérdés

Egyéni vállalkozó hogyan alakulhat át korlátolt felelősségű társasággá? Működik-e az, hogy egyéni vállalkozó, egyéni cég, korlátolt felelősségű társaság, ha igen, akkor mi a menete

Kft. tagok biztosítása Kérdés

T. Szakértő! Ha a kft. társasági szerződésében szereplő tagok nem működnek közre a kft.-ben személyesen, nincs a kft. és a tagok között sem megbízási jogviszony, sem munkaviszony...stb. sem, akkor a tagok után van-e járulékfizetési kötelezettség? (Csak osztalékot vesznek fel a kft.-ből és nincs sehol biztosítási jogviszonyuk.) Köszönettel:

Korhatár előtti nyugdíj melletti tagi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja 2019 júliusában tölti be a 65. életévét, jelenleg korhatár előtti ellátást kap. 2019-ben többségi tulajdonosként szeretne személyesen közreműködni a társaság tevékenységében. Megteheti-e ezt a fentiek alapján úgy, hogy az ellátása változatlanul megmaradjon? Ha igen, milyen közterhek terhelik a kft.-t és a munkaválllalót? Mely jogviszony lenne számára a legkedvezőbb adózású a fenti feltételek mellett. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sebestyénné Oláh Éva

Nonprofit szervezet kapcsolt vállalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit közhasznú társaságunk 100 százalékos tulajdonában áll egy nonprofit kft. A kft. nem rendelkezik saját dolgozókkal, ügyvezetője nem alkalmazott. A nonprofit kft. kizárólag üzleti tevékenységet folytat, ehhez megbízási és vállalkozási szerződéseket köt. A tevékenység lebonyolításában az anyaszervezet jelentősen támogatja azzal, hogy munkatársai az Nkft. működéséhez szükséges adminisztratív feladatokat (jogi háttér biztosítása, szerződések írása, könyvelés és bérszámfejtés vezetése, adózás és egyéb beszámolás kezelése, levelezés kezelése stb.) ellátják. Kérdésem, hogy szükséges-e a nonprofit közhasznú társaságnak a nonprofit kft.-vel való viszonyában az ellátott adminisztratív feladatokat szerződésben rögzíteni, illetve szükséges-e ebben az esetben díjfizetés megállapítása. Kérdésem továbbá, hogy van-e valami követelmény ebben az esetben a szolgáltatás elvárt árával (piaci árazás) kapcsolatosan. (A közhasznú társaság mentes a társasági adó alól, míg az Nkft. alanya annak.)

Egyszemélyes kft. tagja munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja jelenleg tagi jogviszonyban (kiegészítő tevékenységet folytatót társas vállalkozó) működik személyesen közre a vállalkozás érdekében, és látja el az ügyvezetői feladatokat. Kérdésem az, hogy ezen társas vállalkozó köthet-e munkaszerződést a társas vállalkozással? Ha igen, erről elegendő-e alapítói határozat, vagy az alapítóokiratban is szükséges ennek pontos meghatározása? Mindazonáltal a kft. alapítóokiratában nincs rendelkezés az ügyvezetés és a személyes közreműködés jogcíméről. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném segítségüket: Egy kft-.nél tulajdonosváltás történt, melyről tagi határozattal és üzletrész-átruházási szerződéssel rendelkezünk, jómagam vagyok az új tulajdonos. Az átruházással ez a kft. egyszemélyes kft.-vé vált Én egy másik kft.-ben is rendelkezem heti 20 órás munkaviszonnyal. Kérdésem a járulékfizetésre vonatkozik ebben az esetben az általam vásárolt kft.-ben lehetek-e munkaviszonyos ügyvezető (szintén heti 20 órában), ha a vásárláskor készült tagi határozat és üzletrész-átruházási szerződés sem tartalmaz kikötést az ügyvezető jogviszonyára vonatkozóan? Segítségüket előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás lehet-e egy külföldi egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lengyel egyéni vállalkozó Magyarországon kft.-t alapított, amelyben egyedüli tulajdonos és ügyvezető is egyben. A magyar kft. üzleti kapcsolatban áll (számláz) a lengyel egyéni vállalkozással. Kérdésem lenne, hogy a lengyel egyéni vállalkozás kapcsolt vállalkozása lesz-e a magyar kft-nek? Válaszukat előre is köszönöm.

Támogatás Kérdés

Természetes személy alapítványt hozna létre saját fia tandíjának összegyűjtésére. (Az alapítvány a pénzt egy az egyben utalná tovább a gyermek iskolája részére.) A támogatók között lenne az a kft., amelynek többségi tulajdonosa és ügyvezetője a természetes személy (apa). Milyen feltételek megléte esetén, milyen adózás mellett nyújthat támogatást a kft. az alapítvány részére? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Kft. értékesítése Kérdés

Egy kft. tulajdonosa eladná a cégét 50 ezer forintért. A jegyzett tőke összege 3 millió forint, 723 ezer forint tagi kölcsön szerepel a könyveiben. A tárgyi eszközök nettó értéke: 144 638 forint. Magánszemélynek történik az értékesítése. A cég saját tőkéjének összege: 2 068 000 forint. Milyen adókötelezettsége keletkezik ebből a tulajdonosnak? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi pótlék és kedvezményjogosultság válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs