770 találat a(z) kft. cimkére

Kivás cég nyugdíjas ügyvezetőjének adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Többen megkérdezték már, de mégsem teljesen értem, hogy a kft. 2019. évben saját jogú öregségi nyugdíjas tulajdonosa , ha munkaviszony keretében végez tevékenységet cégében, a neki kifizetett munkabér képezi e kiva alapját? Köszönettel!

Kft.-tag rehabilitációs ellátás igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja hogyan igényelhet rehabilitációs ellátást? A kft.-ben a feladatait munkaviszonyban látja el. Nem ügyvezető, egyszerű irodai feladatokat lát el. A társasági szerződésben sem szerepel semmilyen konkrét feladat ellátása. Rehabilitációs ellátás igényléséhez esetében elég, ha 1 nap fizetésnélküli szabadságot vesz ki, és úgy megvalósul az hogy nem végez azon a napon keresőtevékenységet, vagy meg kell szüntetni a munkaviszonyát? Természetesen a kft.-ben lévő tagsága megmaradna. Válaszát előre is köszönöm.

Támogatások elszámolása Kérdés

Raktárépítésre (könnyű fémszerkezetű) nyert GINOP támogatást, és kölcsönszerződés megkötésére jogosult a kft. A raktárépületet 2018. 10. 01-jén aktiváltak. A támogatás összegét 2018. évben megkapták, a kölcsönszerződésben foglalt összeg egy részét 2018-ban, egy részét 2019 januárjában kapták meg. A támogatás összegét milyen arányban kell elhatárolni, mivel az értékcsökkenés 3 százalék? A kölcsön összegét is el kell határolni? Ezzel kapcsolatban kell tőketartalékot képezni?

Kft. végelszámolása Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, ha egy kft. végelszámolása elkezdőik, mit lehet tenni a tárgyi eszközökkel? A kft. közhatalmi tevékenységet végez. A választ köszönöm.

Többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., akinek a beltagja 50 százalékban tulajdonos, a bt.-ből van tagi jövedelemkivétje minden hónapban. Alapíthat-e úgy kft.-t, hogy a jelenlegi jogviszonya mellett 50 százalékban lenne tulajdonos, ügyvezetőként. Milyen feltételek mellett valósulhat ez meg? Milyen jogszabályok támasztják alá? Van-e kizáró oka? Tisztelettel: OÁ

Kft.-ügyvezető, többes jogviszony Kérdés

Adott egy kft., amely 2018. 07. 31-étől nem végez tevékenységet. Korábban nemzetközi fuvarozással foglalkozott, de veszteséges gazdálkodás miatt beszüntette tevékenységét. Ügyvezetője munkaviszonyban kamionvezetőként dolgozott, és heti 40 órás munkavégzés mellett ellátta az ügyvezetői feladatokat is. Társasági szerződése úgy rendelkezik, hogy az ügyvezető a feladatát munkaviszonyban látja el. Tekintettel arra, hogy a cég nem végez tevékenységet, az ügyvezető kata vállalkozóként más tevékenységet folytat. A kft.-ben pedig heti 5 órában a kft ügyvezetését ellátja. Kérdésem, hogy szabályosan jár-e el az ügyvezető, hogy most már a kata egyéni vállalkozás a főtevékenysége, a kft.-ben pedig heti 5 órás munkaviszonyban ellátja az ügyvezetést. Más tevékenység a kft.-ben nincs. Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. tulajdonosai mint katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melynek két tulajdonosa munkaviszonyban dolgozik a társaságban. Szabad-e és ha igen, milyen feltételek mellett más jogviszonyban, például katás egyéni vállalkozóként a kft. részére alvállalkozói munkát végezni? Köszönettel!

Kft. nyugdíjas tulajdonosa munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa van, mindketten nyugdíjasok. Az egyik tulajdonos egyben az ügyvezető is. Kiegészítő tevékenységet folytat a kft.-ben és nem vesz fel jövedelmet, csak osztalékot. A másik tulajdonos eddig nem tevékenykedett a kft.-ben, csak osztalékot vett fel. 2019-ben szeretne heti 40 órás munkaviszonyban dolgozni a kft.-ben. Dolgozhat-e az Mt. szerinti munkaviszonyban? Milyen közterheket kell neki megfizetni és vonatkozik-e rá a kereseti korlát?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A feleség katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. A férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető egy kft.-ben. A feleség adminisztrációs szolgáltatást számlázna a férj kft.-jének és egy másik cégnek. A férj és feleség vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e?

Kft. üzletrész-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügylet közterheinek megállapításában kérek segítséget. XY magánszemély 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik NAGY Kft.-ben és 50 százalékos tulajdonrésszel KIS Kft.-ben. XY a NAGY Kft.-ben önálló aláírási joggal rendelkező négy ügyvezető egyike. XY magánszemély a NAGY Kft.-ben lévő 25 százalékos üzletrészét szerzési értéken, 4 millió forintért eladja KIS Kft.-nek. A NAGY Kft. jegyzett tőkéje 16 millió forint, saját tőkéje 120 millió forint. A NAGY Kft. az Itv. rendelkezései alapján belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül, az ingatlanok mérleg szerinti értéke 80 millió forint. Milyen közterhei keletkeznek az ügylet miatt eladónak és vevőnek? Válaszát előre is köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelőnek segít a családtagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő termékeinek piacon történő értékesítésében segít a nagykorú gyermeke, aki nem szerepel az őstermelői igazolványban, nem alkalmazott, és nem egyszerűsített foglalkoztatott (édesanyjánál semmilyen jogviszonya nincs), juttatásban nem részesül. Kifogásolható-e ez a gyakorlat? Szabhat-e ki a NAV valamilyen bírságot esetleges be nem jelentett foglalkoztatás miatt? Kft. tagját édesapja elkíséri a külföldi árubeszerzésekre, néha vezeti is a vállalkozás tulajdonában lévő tehergépkocsit. Díjazásban nem részesül. Be kell-e őt ilyenkor egyszerűsített foglalkoztatottként jelenteni, vagy mint Ptk. szerinti közeli hozzátartozó ezt megteheti minden jogviszony nélkül is? Kifogásolható-e ez a gyakorlat? Nagyon köszönöm!

Kft. üzletrészének eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-nek van több tulajdonosa. Magánszemély is és társas vállalkozás is. Az egyik magánszemély úgy döntött, hogy üzletrészét eladja egyrészt a kft.-ben lévő másik magánszemélynek névértéken, a másik részét szintén a kft.-ben tulajdonosként lévő társas vállalkozásnak, névérték felett (nem piaci áron). Hogy kell könyvelni ezeket a gazdasági eseményeket a kft.-ben? Ha névértéken adja el a magánszemélynek a részesedését, kell vizsgálni a piaci árat és könyvelni utána árfolyamnyereséget? Illetve mit kell nézni és könyvelni, ha névérték felett adja el az üzletrészt a magánszemély tulajdonos? Köszönöm.

Nyugdíjas tag ügyvezető 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú öregségi nyugdíjas ügyvezetője – kft. résztulajdonosa – megbízási szerződéssel látja el vezető tisztségviselői feladatát. A társasági szerződés ezt tartalmazza. Jelentős jövedelmet – a garantált bérminimum többszörösét – veszi fel havonta, kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként megfizette 2018-ban a 10 százalék nyugdíjjárulékot, a 15 százalék szja-t; a kft. szochot, illetve szakképzési hozzájárulást nem fizetett, csak egészségügyi szolgáltatási járulékot, 7320 Ft-ot. 2019-től: milyen lehetősége van a kivett jövedelme után csak a 15 százalék szja-t megfizetni, illetve a kft.-nek nem lenne járulékfizetési kötelezettsége (munkaviszonnyal alkalmazott saját jogú öregségi nyugdíjas)? „A” terv: ügyvezetői megbízatását ingyenesen látná el, és a személyes közreműködésre munkaszerződést kötne taggyűlési határozat alapján. 1. Társasági szerződést kell-e módosítani a személyes közreműködésre is, vagy elegendő a taggyűlés határozata? 2. Munkáltató az ügyvezető, egy személyben így ő írná alá a saját munkaszerződését mint munkavállaló és munkáltató? 3. Ügyvezetői megbízási szerződésben szereplő jövedelmét nulla Ft megbízási díjra módosíthatjuk és a munkaszerződés alapján venné fel jövedelmét? 4. Ekkor ügyvezetőként marad társas vállalkozó, és munkaviszonyban dolgozó? „B” terv: ügyvezetői és a személyes közreműködését munkaszerződés alapján látná el 1. A társasági szerződést módosítani kell, szerepeltetve az ügyvezetői és személyes közreműködésre vagy elég a taggyűlési határozat? 2. Így nem lenne társas vállakozó? Mit javasol?

Tag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy kft. magánszemély tagja heti 40 órás munkaviszonyban (garantált bérminimummal számfejtve) látott el feladatokat egy cégben, de a munkaviszonya megszűnt, kell-e a tagságra vonatkozólag külön jogviszonyt jelenteni a NAV felé a 1041-esen és szükséges-e tagi jövedelmet számfejteni a részére? A taggyűlési határozatok aláírásán kívül semmilyen feladatot nem lát el a társaságban. Egy betéti társaságban kültag, ahol a kft.-ben történő munkaviszony megszűnését követő nappal szintén munkaviszony keretében lát el feladatokat, de csak heti 35 órában (garantált bérminimummal számfejtve). Helyes ez így biztosítás- és járulékfizetési szempontból? Köszönöm előre is válaszát!

Külföldi ügyvezető 08-as havi bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi kft., amelynek német az ügyvezetője. Németországban fizet járulékot, ott is lakik, ott biztosított. Magyarországon nincs lakcíme sem. Nem vesz fel semmilyen járandóságot. Kérdésem az lenne, hogy kell-e havonta a 08-as bevallást küldeni róla vagy sem? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt. tagi jogviszonyok

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Közjegyzői formaváltás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést 2.0

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs