107 találat a(z) járvány cimkére

Nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyának szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők kedvezményes nyugdíjában részesülő munkavállalónk heti 15 órában dolgozott. A járványveszélyre hivatkozva nem kíván dolgozni a veszélyhelyzet végéig, fizetést sem kér. Mi a teendő? Kijelenteni nem kell, gondolom, mivel be sincs jelentve, csak a ledolgozott időre járó bérét kell kifizetni, és más teendő nincs, ha hónapokig nem fog dolgozni?

Az osztalékkifizetés halasztását kéri a bankoktól az MNB, elnapolják a helyszíni vizsgálatokat Cikk

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a tegnapi napon egy átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásainak mérséklésére – közölte honlapján a jegybank. Az intézkedéscsomag csökkenti a bankok adminisztrációs terheit és rugalmas kezelést tesz lehetővé a makro- és mikroprudenciális szabályok vonatkozásában. Ez támogatja a várható átmeneti nehézségek áthidalását és a bankrendszer hitelezési kapacitásának fennmaradását. A bankrendszert erősíti az osztalékkifizetés átmeneti korlátozása, valamint a devizafinanszírozásra vonatkozó szabályozói limitek szigorítása is – szögezi le a jegybank közleménye. Az MNB ezen túl iránymutatást ad a bankoknak a jelenlegi helyzetben az elvárt szolgáltatási színvonal teljesítéséhez kapcsolódó napi működési kérdésekben.

Járványhelyzet – élő közvetítés, vendéglátóhely átalakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Élő közvetítés zenei programról egy bezárva tartó, működési tevékenységet szüneteltető vendéglátóhely helyszínéről, 1-2 fő zenész, plusz 1-2 fős stáb (hang+kép) milyen feltételekkel valósítható meg? Vendéglátóhely átalakításához biozöldségek árusításához milyen engedélyre, illetve feltételekre van szükség a jelenlegi járványhelyzetben? Zárt helyiségből ablakon, védő maszk és kesztyű viselésével történne a kiszolgálás. Hány fő tartózkodhat egyszerre a helyiségben? Köszönettel.

Védőfelszerelések, munkanélküliség, gazdasági visszaesés – kormányinfó a koronavírusról és hatásáról Cikk

Növekvő számú fertőzési esetekkel, munkanélküliséggel és heti száz milliárd forint feletti bevételkieséssel számol a kormány – mondta a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Nyugdíjak kézbesítése: gyorsít a járványveszély miatt a posta Cikk

A járványveszélyre és a korlátozásokra tekintettel 2-3 nappal hamarabb kézbesíti a Magyar Posta a nyugdíjakat – közölték az MTI-vel.

Törlesztési haladék, egyes ágazatokban bér- és adóterhek mérséklése – megjelent a kormányrendelet Cikk

Rendeletet hozott a kormány „A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” címen. A 2020. március 19-étől hatályos jogszabály a Magyar Közlöny 2020/47. számában olvasható.

Különgép hozza haza a Marokkóban rekedt magyarokat Cikk

Magyarország különgépet küld azért a 146 magyarért, aki Marokkóban rekedt, amiért az észak-afrikai ország az új koronavírus-járvány miatt leállította a menetrend szerinti repülőjáratokat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon szerda reggel.

Járványhelyzet: kötelező az orvosi vizsgálat fertőző betegségre utaló tünetek esetén Cikk

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, amelyek minden Magyarországon tartózkodó személynek biztosítási jogviszonytól függetlenül járnak. Ebbe a körbe tartoznak egyebek mellett a járványügyi ellátások. Tudni kell, hogy az egészségügyi törvény alapján az, aki saját magán vagy a gondozásában álló személyen fertőző betegség tüneteit észleli vagy erre utaló gyanúja van, köteles orvosi vizsgálatot kezdeményezni.

Munkabérről lemondás Kérdés

Tisztet Szakértő! A kialakult járványügyi helyzet kapcsán cégünk elég nehéz anyagi terhekkel áll szemben. A tulajdonosok úgy határoztak, hogy amíg nem rendeződik a gazdasági helyzete a cégnek, nem vesznek fel munkabért. Milyen nyilatkozattal tehetik ezt meg? Tagjai, tulajdonosai a cégnek. Ketten munkaviszonyban dolgoznak, egy tag pedig nyugdíjas tagként vesz fel jövedelmet. Válaszát előre is köszönöm.

Felmondás fizetés nélküli szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó fizetés nélküli szabadságot kér a kialakult járványügyi helyzet miatt, ami határozatlan időtartamra szól. Ilyen esetben felmondhat-e a munkáltató a dolgozónak? Védi-e valamilyen jogszabály a dolgozót ebben az esetben? Ha igen, akkor van-e ennek valamilyen feltétele, illetve következménye? Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel

Járványhelyzet: munkaügyi tapasztalatok a magyarországi cégeknél Cikk

A munkáltatók jelentős része már bevezette a legfontosabb intézkedéseit: nincs utazás, nincs ügyféltalálkozó, ellenben van otthoni munkavégzés és irodai rotáció. A munkajogi szabályokat nem a jelenlegihez hasonló szélsőséges helyzetre alkották, ezért az új élethelyzet számos megoldandó kérdést vet fel. Ezekből az aktuális témákból, illetve az elmúlt napok tapasztalataiból állítottak össze egy csokrot a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői.

Koronavírus: segíteni kell a járvány okozta leállások által sújtott munkavállalókat Cikk

Támogatni fogják az járvány okozta leállások által érintett munkavállalókat a foglalkoztatás visszaesése és a jövedelemkiesések elkerülése érdekében – vállalták a járvány sújtotta országok pénzügyminiszterei.

Járvány: hogyan használható a munkaidőkeret a foglalkoztatási problémákra? Cikk

A járványügyi helyzet szükségképpen hatást gyakorol a munkaerőpiacra, ezért érdemes ismernünk azon lehetőségeket, melyek a rugalmas foglalkoztatás biztosítása szempontjából kiemelt jelentőségűek. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett egyenlőtlen munkaidőbeosztás, illetve annak egyik formája, a munkaidőkeret. Nézzük, mire is tudjuk használni!

Koronavírus: háborúhoz hasonló körülmények közé került az EU gazdasága Cikk

A koronavírus-járvány kitörése miatt az Európai Unió "háborúhoz hasonló" körülmények közé került, a gazdaságot érintő negatív hatások hosszú távú orvoslása sikere érdekében hosszú küzdelemre kell felkészülni – jelentette ki Mario Centeno, az eurócsoport elnöke Brüsszelben, az euróövezet pénzügyminisztereinek ülését megelőzően.

Ítélkezési szünet a járvány miatt: mit jelent a gyakorlatban? Cikk

A kormány 2020. március 15-ei hatállyal rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el a koronavírus-járványra tekintettel. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez más intézményekhez hasonlóan a bíróságok bezárását jelenti. De valóban erről van-e szó? A Baker McKenzie ügyvédei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close