hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli fizetési könnyítések az adótartozásokra

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

December 31-éig rendkívüli fizetési könnyítéseket tesz lehetővé a koronavírus-világjárványt követő, a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésekről szóló 318/2021. kormányrendelet azok számára, akik a veszélyhelyzet miatt nem tudják megfizetni az adótartozásukat.

Fizetési halasztás, részletfizetés

Az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. hatályos törvény (Art.) XXV. fejezete alapján engedélyez fizetési halasztást és részletfizetést az adó megfizetésére, ha a fizetési nehézség

– az adózónak nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható, és

– átmeneti jellegű, az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető.

A kérelem elbírálása és a feltételek meghatározása során figyelembe kell venni a fizetési nehézség kialakulásának okait és körülményeit.

Nem engedélyezhető fizetési könnyítés

– a természetes személyek jövedelemadójának előlegére és a levont jövedelemadóra,

– a beszedett adóra,

– a kifizető által a természetes személytől levont járulékra,

– az áfatörvény szerinti csoportos adóalany és a taotörvény szerinti csoportos társaságiadó-alany számára a csoportos adóalanyiság időszakában.

Az engedélyezett fizetési könnyítés tartamára a határozat keltétől az adóhatóság pótlékot számít fel, melynek mértéke megegyezik a kérelem benyújtásának napján érvényes jegybanki alapkamat mértékével.

Természetes személy adózó (magánszemély) – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyt is – esetében az adóhatóság évente egy alkalommal legfeljebb tizenkettő havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez, legfeljebb egymillió forint összegű, általa nyilvántartott olyan adótartozásra, amely nem tartozik a fizetési könnyítésből kizárt tételek körébe.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély esetében automatikus a pótlékmentesség, ha a bevallás benyújtására előírt határidőig a személyijövedelemadó-bevallásában nyilatkozik, hogy a bevallott, együttesen ötszázezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettségét részletfizetés keretében, az esedékességtől számított legfeljebb tizenkettő hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesíti.

Egyébként fizetési könnyítés, pótlékmentesen kivételes méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén is engedélyezhető, különösen akkor, ha annak megfizetése az adózó gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, hogy mindezeken túl milyen egyéb kedvezményt nyújt a június 9-én kihirdetett 318/2021. kormányrendelet.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close