65 találat a(z) helyi iparűzési adó cimkére

Raktárhelység telephelynek minősül-e (1) Kérdés

Iparűzési adó csökkentése Kérdés

Transzferárszabályok az iparűzési adóban Cikk

Az őszi adócsomag egy régóta fennálló problémát orvosolna a helyi iparűzési adóban: 2021-től ugyanis a helyi adókról szóló törvénybe is beemelnék a transzferárszabályok alkalmazását. Az új szabály miatt várhatóan megnő a transzferár-ellenőrzések szerepe az önkormányzati adóellenőrzések során, olvasható a Deloitte közleményében.

Adózási határidők 2020. június 1-7. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Bevallási határidő Esemény

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fővárosi székhelyű cég más településen vásárol tárgyi eszközöket, amik ingóságok, majd ezeket bérbe adja. Ezen a településen nincs telephelye, be kell jelentkeznie az iparűzési adóra, illetve ennek megfelelően meg kell osztania az iparűzési adót?

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. társasházépítéseket végez alvállalkozók bevonásával a saját tulajdonában lévő építési telken. Az alvállalkozók végzik a teljes kivitelezési munkát, a kft. nem rendelkezik építőipari szakemberrel. Az alvállalkozókkal kötött vállalkozói szerződések anyagot és munkadíjat is tartalmaznak, ugyanakkor a kft. önmaga is szerez be alapanyagokat az építkezésekhez, amelyeket ugyancsak az alvállalkozói használnak fel az építkezés során. A kft. a vevőivel adásvételi szerződéseket köt, amelyekben az elkészült lakásokat, üzleteket, garázsokat értékesíti. Kérdésünk a helyi iparűzési adóalap számítására vonatkozik. Levonhatja-e a kft. az alvállalkozók számláit az adóalapból? A kivitelezési munkák több üzleti évre áthúzódnak. Helyesen járunk-e el abban az esetben, ha felmerült költségeket az értékesítés és nem a felmerülés évében állítjuk be adóalapcsökkentő tételként? Válaszát köszönöm: Simonné

Mutatjuk, hogyan csökkenthető az iparűzési adó Cikk

Az alvállalkozói teljesítések értékével szinte a helyi iparűzési adó születése óta csökkenthető a nettó árbevétel az iparűzésiadó-alap számításakor. Kritikus kérdés, hogy létrejött-e a felek között a Ptk. szerinti vállalkozási szerződés.

Ki csak feltölt, kinek be is kell vallani – hét adó Cikk

A legtöbb magyar vállalkozásnak – akik gazdasági éve a naptári évhez igazodik – december 21-ig kell teljesítenie az úgynevezett „feltöltési” kötelezettséget. Ez a kötelezettség hét adónemre is vonatkozhat. A társasági adóval már foglalkoztunk, most jön a többi hat. Kinek kell feltölteni és kinek nem, és kinek kell még bevallania is? Mindez megtudható.

Iparűzési adó önellenőrzése Kérdés

Egy ügyfelem, aki építőipari tevékenységet végez Hollandiában, de nincs kint sem székhelye, sem telephelye. Az árbevételének 80 százaléka ebből a közösségi szolgáltatásnyújtásból származik. Figyel arra, hogy Magyarországon is legyen bevétele. Itthon adózik, társasági adó tekintetében, Hollandiában nem fizet adót. Az ügyfelem arra kért, hogy önellenőrizzem az iparűzési adót 5 évre visszamenőlegesen, mivel 80 százalékban külföldön végzi a tevékenységet. Eddig a magyarországi székhely és telephely szerinti megosztással lett meghatározva az iparűzési adó. Elolvastam a helyiadótörvényt, és a 39. § (2) bekezdése csak annyit ír, hogy ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell a 3. számú mellékletben meghatározottak szerint megosztania. Állandónak minősül, ha 180 napot meghaladóan végzi kint a tevékenységet. De ekkor már nem kellene kint adóznia társasági adó tekintetében is? A telephely hiánya okoz még bennem kétséget, és emiatt nem tudom, hogy a külföldi munkavégzést elfogadják-e majd, és a szerződésekre, számlákra való hivatkozással merjem-e neki önellenőrzni a bevallásokat. Egyébként Hollandiában nincs helyi adó... Önnek mi a véleménye, van-e bármi olyan rizikófaktor, ami miatt bírság lehet az önellenőrzésből? Tisztelettel: Nagyné Fekécs Zsuzsa

Könyvelők figyelem: duplázódhat a munka az IFRS miatt Cikk

Megszüntetve megőrződik a helyi iparűzési adó alapjának mostani számítása egy darabig még azoknál a cégeknél is, amelyek áttérnek az IFRS szerinti beszámoló készítésére. Ráadásul egy átmeneti szabály miatt anyagilag is rosszabbul járhatnak.

Helyi iparűzési adó fizetés Kérdés

Társaságunk 2014. február 1-jével bejelentkezett a kiva hatálya alá. A 2014. évi helyi iparűzési adó megállapításánál figyelembe vehetjük-e egész évre a kiva adóalap 120 százalékát? Hulej László

Helyi iparűzési adó Kérdés

A helyi iparűzési adó 2013. január 1-jétől érvényes rendelkezése értelmében az 500 milló forint nettó árbevételt meghaladó vállalkozásnál a törvény 39. § a) pontjában szereplő eladott áruk beszerzési értékét és a közvetített szolgáltatások értékét csak csökkentett értékben lehet levonni. A törvény külön pontba sorolja fel az alvállalkozói teljesítések értékét (b), és erre nem ír korlátozást. Kérdésem: egy közúti árufuvarozást szervező vállalkozásnál, aki csak alvállalkozókkal végzi a szállítást, az alvállalkozók által kiállított számlák értéke a helyi iparűzési adó törvény 39. § b) pontjában szereplő alvállalkozói teljesítések értékébe tartozik-e? (Megjegyzés: mind a vevőkkel, mind az alvállalkozókkal írásos keretszerződés van kötve.)

Iparűzési adó: egymillió forintos adóalap alatt mentesség Budapesten Cikk

Mentességet kapnak jövőre a helyi iparűzési adó alól azok a vállalkozók, akiknek adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot - erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hipa: mikor kell fizetni raktározás után? Cikk

Átmeneti raktárbérlet keletkeztet-e iparűzési adó kötelezettséget, ha csak raktározás történik, értékesítés nem?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1