205 találat a(z) fizetés nélküli szabadság cimkére

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

Az idei május – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – továbbra is a koronavírussal való küzdelem jegyében telt. Az Adózóna szakértői igyekeztek gyors és alapos információkhoz juttatni az olvasókat a még mindig nagy számban kihirdetett jogszabály-módosításokról. Lassan azonban újraindul az élet, ehhez is nyújtunk némi segítséget.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Gyes és táppénz egyszerre Kérdés

Felmondási idő és végkielégítés számítása Kérdés

Fizetés nélküli szabadságról visszatérés: mit tehet és mit nem a munkáltató? Cikk

Gyakori probléma, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszakítását, illetve megszűnését követően a kismamát, kispapát nem várják vissza a munkahelyére. Mindez fokozottan érvényesül a veszélyhelyzet tartama alatt. Nem egyedi eset, hogy a munkáltató már az első munkanapon kezdeményezi az alapbér mértékének csökkentését vagy felkínálja a fizetés nélküli szabadság további igénybevételének lehetőségét. Hogyan kell eljárni ezek visszautasítása esetén? Figyelembe kell-e venni az esetleges bérfejlesztést a szabadság kiadásának tartama alatt? Sok további kérdés merülhet fel, azzal együtt, hogy egyébként a munkáltatóknak mindeközben számos rendelkezés betartására kell ügyelniük.

Csedre, gyedre való jogosultság fizetés nélküli szabadság alatt Cikk

A vírusjárvány miatt kialakult gazdasági helyzetben számos munkavállaló munkaviszonyában állt be változás, így volt, aki elvesztette az állását, azaz megszűnt a biztosítási jogviszonya, másokat fizetés nélküli szabadság kellett mennie, illetve bérfizetés nélkül felmentettek a munkavégzés alól, míg akadnak olyanok is, akiknek a munkaideje – akár bértámogatással, akár bértámogatás nélkül – csökkent. A következőkben a fent említett élethelyzetet a várandós kismamák társadalombiztosítási ellátásra való jogosultsága szempontjából tekintjük át.

Gyakori munkajogi kérdések a járvány kapcsán Cikk

A pandémia harmadik hónapjában összegezzük azokat a legfontosabb munkajogi kérdéseket, melyek jellemzően felmerültek ezen időszak alatt. Az összefoglalót a napi szinten változó jogi rendelkezések sokasága is indokolja.

Járulék megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja (nem fizet járulékot) heti 40 órás munkaviszonyban áll más vállalkozásban (itt fizette meg a járulékokat), viszont a kialakult helyzet miatt jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. Kérdésem az, hogy ilyen esetben akkor most a bt.-ben feléled a járulékfizetési kötelezettsége? Köszönöm válaszukat!

Másodállásban fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több olyan munkaviszonyban álló munkatársunk van jelenleg is fizetés nélküli szabadságon, akiknek a főállásában a biztosítási jogviszonya nem szünetel. Nálunk részmunkaidős mellékállásban vannak, a kérdés tehát, hogy esetükben miért kellene megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hiszen a főállásukban biztosítottak? Esetleg kérjenek egy igazolást a főállásuktól, hogy a biztosításuk nem szünetel a főállásukban? Nálunk a vírusveszély miatt nem dolgozhatnak, mert a főállásuk tiltotta meg, hogy máshol is dolgozzanak a fertőzésveszély miatt. Mindkét munkáltató idősotthon. Köszönettel.

Tagi jogviszony és a fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több cikkben is olvastam, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony szünetel. Ennek elkerülésére megoldás lehet a csökkentett (részmunkaidős) alkalmazás, de mi a helyzet akkor, ha nekem vagy már egy éve nem működő kft.-ben tagi jogviszonyom van, ahol nem fizetek járulékot magam után, hiszen rendelkezem biztosítási jogviszonnyal, ahol eddig megfizetésre került a heti 36 órás munkaviszonyra való tekintettel a minimum járulék? Ha csökken a munkaidőm a munkahelyemen, a nem működő kft.-ben fizetnem kell magam után? Ez nagyon komoly terhet jelenthet. Mi a megoldás? Meg kell szüntetnem a kft.-t, hiszen a kft. nem tud szünetelni úgy mint egy egyéni vállalkozás. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Kiss Miklósné

Ügyvezető jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő szakmai kérdés megoldásához. Két kft.-nek ugyanaz a magánszemély az ügyvezetője. Mindkét kft.-ben tag is. A jelenlegi kialakult helyzetben megoldásként alkalmazható-e, hogy az egyik kft.-ben, ahol munkaviszony keretében látja el a feladatait fizetés nélküli szabadságra megy, mert semmi munkavégzés nincs sajnos. A másik kft.-ben, ahol eddig megbízásos jogviszonyban látta el a feladatokat, módosítják a társasági szerződést, ahol rögzítik, hogy ebben a kft.-ben is munkaviszonyban fogja ellátni a feladatokat mondjuk napi 2 órában, és 2 órás munkavégzés után fizeti meg a járulékokat. Abban a kft.-ben, ahol fizetés nélküli szabadságra megy, ott meg kell-e fizetni a egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető után? Alkalmazható-e ez az eljárás, hogy minkét kft-ben munkaviszonyos lesz és nem kell megfizetni a minimálbér után a járulékokat egyik cégben sem? Válaszukat nagyon szépen köszönöm!

Így hat a fizetés nélküli szabadság a végkielégítés mértékére és az álláskeresési járadékra Cikk

Veszélyhelyzetben sok munkáltató igyekszik fizetés nélküli szabadsággal áthidalni a járvány alatti időszakot. Mégis előfordul, hogy ez az intézkedés is kevés, és a munkáltató kénytelen megválni a munkavállalójától. Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy az állásidő miként hat a végkielégítésre és az álláskeresési járadékra. A kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Fizetés nélküli szabadság: a munkáltató által átvállalandó egészségügyi hozzájárulásról Cikk

Május 1-jétől a munkáltatóknak kell megfizetniük a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Tapasztalataink szerint a mindössze néhány soros előírás sok munkáltató számára okoz fejtörést, cikkünkben választ adunk a felmerülő kérdésekre.

Fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 82. számú Magyar Közlönyben megjelent 140/2020. számú kormányrendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban lenne kérdésem. Az említett kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet fennállásának időszakában a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult. A kormányrendelet csak arra tér ki, hogy május 1-jétől a munkáltató köteles megfizetni a vészhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon lévő munkaválalló egészségügyi szolgáltatási járulékát, első alkalommal június 12-éig. De mi a helyzet azzal a munkavállalóval, aki április hónapban volt fizetés nélküli szabadságon szintén a veszélyhelyzetből adódóan?

Fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozó utólag hoz táppénzes papírt Kérdés

Március 23-ától 31-éig a dolgozó fizetés nélküli szabadságon volt. Most utólag hozott táppénzes papírt, ahol március 23-ától a mai napig betegállományban van. A 15 nap betegszabadság elszámolásánál javítani kell-e a márciusi bért és járulékot? Vagy úgy kell tekinteni, hogy mivel szünetelt a biztosítása, a betegszabadságot 0 forintban kell elszámolni a fizetés nélküli szabadság idejére? Vagy a betegszabadság a fizetés nélküli szabadság lejárta utáni naptól kezdődik? Várom válaszukat. Üdvözlettel: Majercsik Mária, Mazsa Bt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close