270 találat a(z) felszámolás cimkére

Szállítói kötelezettség leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. évi szállítói kötelezettséget ki kell vezetni 2018-ban, ha azt látom a tárolt cégkivonatban, hogy a törlés hatálya: 2019.01.12. Törlés módja: felszámolás. Vagy csak 2019-ben vezetem ki? A felszámolás ideje alatt a céget nem keresték meg, hogy a kötelezettséget fizesse ki. Köszönöm a segítséget. Pánti Etelka

Gyes után kismama járandósága felszámolási eljárás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárás alatt álló társaságnál egy kismama gyese lejárt 2018. október 29-én. A kismama munkaszerződés szerinti munkabére 137 ezer forint, a munkaköre szakképzettséget igénylő munkakör volt. A társaság a felszámolási eljárás kezdő napjától tevékenységet nem folytatott, így a kismama munkaköre is megszűnt már 2015-ben. Kérdés: a kismama gyes megszűnésekori járandóságát a minimálbér (138 ezer forint) vagy a garantált bérminimum (180 500 forint) alapján kell megállapítani? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Szalainé

Adófizetési biztosíték Kérdés

2018.11.19-én alakult Z Kft. Egyszemélyes kft. ("A" személy), a cégbíróság bejegyezte, adószámot is megkapta, majd a NAV az adózóval szemben adófizetési biztosítékot írt elő. Ez ellen a határozat ellen kimentési kérelemmel élt, de okirati bizonyítékokat nem tudott csatolni, így valószínű a kérelem elutasítása. Korábban egy másik Y Kft. „A” tulajdonos és „B” ügyvezetővel 5 éven belül felszámolással szűnt meg, 1 millió forintot meghaladó adótartozással. 1.„B” vagy „A” személy többségi tag olyan cégben kíván többségi tulajdonos vagy ügyvezető lenni, melynek adószámát a felszámolt cég megszüntetése előtt állapították meg, akkor ebben a működő cégben a változást követően előírhatják az adófizetési biztosítékot, vagy sem? 2. „B” ügyvezető, vagy „A” többségi tagja a megszűnést követően alapított új cégben ügyvezetőként vagy többségi tulajdonosként részt kíván venni, akkor valamennyi ilyen új alapítású cégnél előírja az adóhatóság a biztosíték letétbe helyezésének kötelezettségét, vagy elegendő személyenként egyszer, egy cég vonatkozásában megfizetni azt? Jelen esetben a Z Kft.-nél „A” személyre, előírt befizetés után, ha később „B” személy is „W” vállalkozást indít, újra fennáll az adófizetési biztosíték kockázata? 3. Ha a Z Kft. adózó az előírt adófizetési biztosítékot nem helyezi letétbe, és ellene kényszertörlési eljárás indul, a biztosíték vonatkozásában (más tartozás nincs), a NAV nem jelenthet be hitelezői igényt és nem fordulhat át az eljárás felszámolásba? Válaszukat köszönöm!

Adózás rendje Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Felszámolás alatt álló cég volt ügyvezetöje adhat-e be a cég korábbi tartozásaira méltányossági kérelmet? Vagy csak a felszámolónak van erre lehetösege? Van-e erre valamilyen speciális rendelkezés? Válaszait elöre is köszönöm.

Tagnak adott kölcsön Kérdés

Bt. beltagja elhunyt, és a könyvelésből az derült ki, hogy a beltagnak a cég kölcsönadott 5 millió forintot 2015-ben A cégben maradt kültag az elhunyt felesége, átvette a cég ügyvezetését, de a céget nem tudja fenntartani, mert elvesztette a megrendelőit. Szeretné megszüntetni a bt.-t de az 5 millió forintot nem tudja visszafizetni. (Köteles lenne-e megtenni?) Mit tehet, hogy meg tudja szüntetni a bt.-t?

Felszámolás Kérdés

Érdeklődöm arról, hogy mennyibe kerülne cégünknek egy immár két hónapja tartozó adósunk elleni felszámolási eljárás megindítása, mert a fizetési határidő október közepén lejárt, és másoktól is úgy hallottuk, hogy az adósunk nem tud fizetni és szeretnénk a felszámolási eljárást megindítani 9 900 000 forint tőketartozás kapcsán fizetésképtelenség miatt. Mennyi lenne ennek a Felszámoló bírósághoz benyújtandó kérelem esetén az állami illetékfizetési kötelezettségünk?

Felszámoláshoz kapcsolódó kifzetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem felszámolással kapcsolatos. Az „A” Kft.-t a bíróság felszámolta. A követelései között szerepelt a ”B” Kft. tartozása, amelyről a bíróság úgy rendelkezett, hogy a tartozás összegét a „B” Kft. fizesse meg az „A” Kft. két magánszemély tagja részére, 50-50 százalékban. A kifizetés során keletkezik-e szja- vagy járulékkötelezettsége a „B” Kft.-nek, tekintettel arra, hogy magánszemélyek részére történik a kifizetés, vagy nyilatkoztatni kell a két magánszemélyt? Válaszát előre is megköszönöm. Tisztelettel és köszönettel: könyvelő

Kényszertörlés alatti cég számvitele, tartozásai Cikk

Kényszertörléssel foglalkozó sorozatunk második részében azt elemezzük, hogy milyen számviteli feladatok vannak kényszertörlési eljárás alatt álló cég esetében, és mi a teendő a társasággal szembeni követelésekkel?

Felszámolás lezárásakor munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. felszámolását 2018.04.26-i dátummal lezárta a felszámoló, a záró bevallások 1808,1865,1801 benyújtásra kerültek az adóhivatal felé. A záró anyagot, vagyonfelosztási javaslatot a bíróság 2018.10.02-i dátummal hagyta jóvá, ezzel a dátummal lett jogerősen befejezve a felszámolás. 6 fő volt munkavállalónak most lesz kifizetve a 2018.10.02-ai jogerőre emelkedett végzés alapján az elmaradt munkabére. Kérdésünk: a felszámolónak le kell-e vonnia a munkabér-kifizetésekből a járulékokat és az szja-előleget, és a 2018.04. hóra beadott nullás záró bevallását így önellenőriznie kell, vagy nem kell levonnia semmit, és a magánszemélyeknek kell ezt befizetniük az adóhivatal fel? Válaszukat előre is köszönöm.

Felszámolás tagi kölcsön esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövő évben felszámolnánk kft.-t, melynek tagja vagyok, 10 millió forint tagi kölcsönnel. Hogyan tudjuk tagi kölcsön esetében hivatalosan és szabályosan megszüntetni a céget? Válaszát előre is megköszönöm!

Kényszertörlés és felszámolás Kérdés

Ha a társaságot kényszertörlési eljárásban a cégbíróság törli, minden esetben felszámolási eljárás lesz a következmény, vagy azzal lezárt lesz az adószám? Az eljárás vége, amikor M dokumentumokat kell beadni azok azon a cég megszűntnek nyilvánítása 24/1 A megszűntnek nyilvánítás dátuma: 2018.05.30. Az eljáró bíróság határozatának száma: Cgt.13-17-004546/3 A határozat jogerőre emelkedésének időpontja: 2018.06.23. Változás időpontja: 2018.08.30. Bejegyzés kelte: 2018.08.30. Hatályos: 2018.08.30. (CK – 2018.09.01.) Ebből derül ki? Válaszát köszönöm.

Változott a csődtörvény, megosztó új szabályok a felszámolásban Cikk

A 2019-es költségvetési törvény parlamenti vitája során a részletes vitát lezáró költségvetési bizottsági módosító javaslat – egyebek mellett – módosította a csődtörvényt (Csődtv.). A módosítás nyomán a Csődtv. 26. paragrafusa kiegészült egy új (3b) bekezdéssel. Az új rendelkezés a hitelező hozzájárulása nélkül is lehetővé teszi a kérelemre indult felszámolási eljárás megszüntetését a felszámolást elrendelő végzés jogerős meghozatala után, de a felszámolás kezdő időpontja (közzététele) előtt, ha az adós a jogerős végzés alapjául szolgáló teljes tartozását megfizette az eljárást indító hitelezőnek.

Felszámolás végén ingatlanátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. hitelező volt egy felszámolási eljárásban. A felszámolási eljárás 2018. 01. hóban lezárult, és a felszámoló a záróanyagot, a vagyonfelosztási javaslatot megküldte az eljáró bíróságnak. A felszámolási eljárást lezáró bírósági végzés 2018. 08. hóban lett jogerős. A jogerős végzés alapján a felszámolónak a hitelezői igény kielégítésére természetben kell átadnia egy 6 millió forint értékű ingatlant. Kérdésünk: a felszámolás alatt álló cégnek kell-e az átadott ingatlan értékéről számlát kiállítania a hitelező felé, vagy a hitelezőnek a jogerős végzés alapján kell a könyveiben szerepeltetnie az átvett ingatlant? (A felszámoló nem akar számlát kiállítani, mivel a felszámolást 2018. 01. hóban lezárta, és a NAV felé a záró bevallásokat is beküldte.) Válaszukat előre is köszönöm.

Csődbűncselekmény miatt öt év börtönt is kaphat a lebukott vállalkozó Cikk

Öt év börtönt is kaphat az a közép-dunántúli vállalkozó, aki különböző trükkökkel próbálta kimenteni vagyonát csőd szélén álló cégéből, a társaság ellen csődbűncselekmény miatt indult eljárás – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Adóbevallások, amelyeket soron kívül be kell nyújtani Cikk

Ha a szokásostól eltérő, nem mindennapi, rendkívüli körülmények, események következnek be a vállalkozásnál, akkor soron kívüli adóbevallást kell benyújtani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Küldöldi kiküldetés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs