hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felszámolási eljárás és „vagyonmentő” kft. – szabályok, nyitott kérdések

  • dr. Papp Anna Katalin, LL.M., CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

A kormány ismét módosította a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokat. A Magyar Közlönyben 2023. április 17. napján hirdették ki a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendeletet („Rendelet”), melyet azóta már módosított is a május 19-én kihirdetett 187/2023. kormányrendelet. A jogszabályok új lehetőséget biztosítanak a felszámolóknak, az adósoknak, illetve az adós tevékenységeit átvenni kívánó potenciális vevőknek. Ezen szereplőknek célszerű átértékelniük jelenlegi gyakorlatukat annak érdekében, hogy ki tudják használni az újonnan létrehozott „vagyonmentő” jogintézményt.

A felszámolási eljárás, célját tekintve főszabály szerint a cég jogutód nélkül történő megszűnésére és ezzel az adós tevékenységeinek lezárására irányul, azzal, hogy az egyezségkötés kivételével az eljárás befejezését és a vagyoni viszonyok végleges lezárását követően az adós cég törlésre kerül a cégjegyzékből.

A Rendeletbe foglalt szabályok ezzel szemben eltérő megközelítést tartalmaznak: a felszámolónak lehetősége van arra, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén az adós tevékenységének folytatása érdekében gazdasági társaságot alapítson, majd az újonnan létrehozott társaságban fennálló üzletrészt harmadik személy(ek) részére értékesítse. Az üzletrész-értékesítésből befolyó összeg az adós hitelezőinek kielégítésére fordítható.

Cikkünkben a Rendelet főbb szabályait és azok alkalmazási kérdéseit vizsgáljuk.

Az adós tevékenységének folytatására alapított gazdasági társaság

A „vagyonmentő” gazdasági társaság működésének megkezdéséhez a felszámoló az adós vagyontárgyait apportként a társaság rendelkezésére bocsáthatja, továbbá az adós pénzbeli vagyonából a társaságot – a törzstőke kötelező minimumösszegére is tekintettel – tőkével látja el, valamint dönt az adós által foglalkoztatott munkaerő átvételéről. A társaság létrehozásával és működésével összefüggésben az adósnál felmerült költségeket a felszámoló felszámolási költségként számolja el.

Az így alapított társaság létesítő okiratát az adós képviseletében a felszámoló fogadja el (tagnak továbbra is az adós minősül), míg a cég vezető tisztségviselője a felszámoló lesz.

Az Adózóna társasági joggal kapcsolatos egyéb írásait itt olvashatja el.

A Rendeletben deklarált feltételek fennállása esetén akár több (egy adós többségi befolyása alatt álló) adós érdekében közösen is létrehozható „vagyonmentő” gazdasági társaság, tehát akár csoportszinten is kezelhető egy projekt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az értékesítési eljárásra vonatkozó főbb előírásokat, és hogy melyek a még nyitott kérdések a témában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink