hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ismét módosította a kormány a felszámolási szabályokat: vagyonmentő kft.-k alakulhatnak

  • adozona.hu

Rendeletet hirdetett ki a kormány a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól címmel a Magyar Közlöny 56. számában.

A kormányrendelet szerint az adós képviseletében a felszámoló kizárólag vagyonértékesítés céljából az adós gazdasági tevékenységének folytatására korlátolt felelősségű társaságot alapíthat, amely részére az adós vagyontárgyait nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként rendelkezésre bocsáthatja, és olyan tőkével látja el, amely – törzstőke kötelező minimumösszegére is tekintettel – biztosítja a működés megkezdésének feltételeit. A rendelkezésre bocsátott vagyon az adós részére a megalapításra került gazdasági társaságban kizárólagos részesedést biztosít.

A felszámoló meghatározza az adós azon vagyontárgyait és az adós által kötött munkajogi szerződéseket, amelyek előreláthatóan együttesen biztosítják az adós gazdasági tevékenységének folytatására alapított gazdasági társaság működését.

Az adós gazdasági tevékenységének folytatására alapított gazdasági társaságot pénzbeli vagyoni hozzájárulással és az adós nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként rendelkezésre bocsátott vagyontárgyaival lehet létrehozni. Az alapításkor a Polgári törvénykönyv (Ptk.) 3:163. § (1) bekezdését nem kell alkalmazni. A nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékének meghatározása során a vagyontárgyakat tehermentes, független szakértői véleményben megállapított értéken kell figyelembe venni, amely során a Ptk. 3:99. § (2) bekezdése nem alkalmazható.

A felszámoló köteles a létesítő okiratban feltüntetni a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként rendelkezésre bocsátott és zálogjoggal terhelt vagyontárgy esetén ennek tényét, továbbá a zálogjoggal, bizonyított környezeti teherrel vagy tartós környezeti kárral terhelt nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként rendelkezésre bocsátott vagyontárgy értékének a jegyzett tőke azon részéhez viszonyított arányát, amely rész megfelel az összes zálogjoggal terhelt vagyontárgy rendelkezésre bocsátása során számított jegyzett tőkerésznek.

Ajánljuk figyelmébe az Adózóna szakértői tájékoztatóját a felszámolási szabályokról!

Az adós gazdasági tevékenységének folytatására alapított gazdasági társaság létesítő okiratát az adós képviseletében a felszámoló fogadja el és írja alá. A gazdasági társaság cégnyilvántartásba történő bejegyzésével összefüggő eljárásokban az adós vezető tisztségviselője a felszámoló. Az adós gazdasági tevékenységének folytatására alapított gazdasági társaság képviselője a felszámoló, egyetlen tagja (tulajdonosa) az adós. A gazdasági társaság alapításával és működésével összefüggésben az adósnál felmerült költségeket a felszámoló felszámolási költségként számolja el.

Az adós a gazdasági tevékenységének folytatására alapított gazdasági társaságban szerzett társasági részesedését (üzletrészt) a gazdasági társaságok alapítására vonatkozó számviteli szabályok szerint tartja nyilván.

Az említett rendelkezések alkalmazása során a felszámoló a csődtörvény (Cstv.) 46. § (3) és (4) bekezdése rendelkezéseinek, illetve a hitelezői választmány (hitelezői képviselő) jóváhagyásának mellőzésével jár el, továbbá az adós létesítő okiratában szabályozott rendelkezések szerinti szerv jóváhagyásának beszerzése nem szükséges.

A 129/2023. számú kormányrendeletben foglalt további részletek itt olvashatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Amatőr/profi sportoló támogatási lehetőségei

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31