129 találat a(z) elbocsátás cimkére

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Kúria: a sztrájkolás miatti elbocsátás a diszkrimináció tilalmát is sértheti Cikk

A felperes egyetemi tanársegéd munkakörben állt munkaviszonyban az alperesnél. Tanársegédként a munkáltatónál a munkavállalók által meghirdetett sztrájkban és annak szervezésében aktívan részt vett, s hozzá volt köthető a Sztrájktévé nevű facebook csatorna is. Az intézmény a munkaviszonyát próbaidő alatt, indokolás nélkül megszüntette, melyet a munkavállaló bíróságon támadott meg, mivel úgy vélte, hogy a munkáltató lépése a politikai véleményével függött össze. Az ügy (BH2023.253.) részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Koronavírus elleni oltás: kényszeríthet a kormány, a Kúrián is pert vesztett az elbocsátott munkavállaló Cikk

Megtagadta a koronavírus elleni oltást az 1997. június 1-jétől közalkalmazotti, majd egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló munkavállaló, ezért a munkáltató 2021. október 12-én kelt felmondással, azonnali hatállyal, végkielégítés fizetése nélkül megszüntette a jogviszonyát a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. kormányrendeletre hivatkozva. A munkavállaló bírósághoz fordult, a Kúria döntött az ügyben (BH2023.252.).

Szochokedvezmény védett korban elbocsátott köztisztviselők alkalmazásakor Cikk

A minisztériumoknál és háttérintézményeiknél több álláshely megszüntetésére kerül sor egy, a nyár folyamán megjelent kormányrendelet szerint. A közszférából elbocsátott, védett korban lévő alkalmazottak újbóli foglalkoztatását segítheti az utánuk igénybe vehető szochokedvezmény, amelynek részleteit az alábbiakban ismertetjük. Az adókedvezményre vonatkozó szabályokat meglelni sem egyszerű.

Létszámbővítést tervez a magyarországi cégek harmada Cikk

A növekedési adatok kedvezőtlen alakulása ellenére 2023 utolsó negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez. Átlag feletti mértékben várható munkaerő-felvétel az alapanyag- és feldolgozóiparban, a pénzügyi és ingatlanpiaci cégeknél, az energetika és közmű, valamint az IT szegmenesekben is – derül ki a Manpower Magyarország ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Munkaviszony megszüntetése keresőképtelenség lejárta után Kérdés

Nőtt a munkerőfelvételt tervező cégek aránya Cikk

Erősödött a vállalkozások foglalkoztatási szándéka, a cégek mintegy negyede tervez munkaerőfelvételt, miközben újra...

Nyugdíjba küldhető-e, elbocsátható-e a korhatárt betöltött munkavállaló? Cikk

Egy kft.-nél van egy öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött férfi munkavállaló, aki nem akar nyugdíjba menni. Kötelezheti-e erre a munkáltató, illetve fel lehet-e neki mondani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

18 ezer munkahelyet szüntet meg az Amazon Cikk

Az Amazon.com Inc., a világ legnagyobb online kiskereskedője globálisan 18 ezer munkahelyet szüntet meg a kedvezőtlen gazdasági helyzetre hivatkozva – jelentette be a cég csütörtökön. A most bejelentett létszámcsökkentés az eddigi legnagyobb az amerikai technológiai szektoron belül.

Átszervezési határozat: tudnivalók munkajogi és társasági jogi szempontból Cikk

A jelenlegi, folyamatosan változó gazdasági helyzetben a munkáltatónál felmerülő kiadások csökkentésére megoldást nyújthat a munkáltató szervezetrendszerének optimalizálása. Cikkünk az átszervezési határozathoz kapcsolódó fontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Több mint 11 ezer alkalmazottját bocsátja el a Meta Cikk

A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a létszám mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb idei amerikai létszámcsökkentés keretében – jelentette be szerdán a Facebook anyavállalata, a növekvő költségekkel és a gyenge reklámpiaccal indokolva a lépését.

750 embert bocsátanak el, felszámolás indult az ikonikus magyarországi vállalatnál Cikk

A hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését – közölte a cég.

Ezrek elbocsátását tervezi Elon Musk Cikk

A Twitter hétezer alkalmazottja több mint felének elbocsátását tervezi Elon Musk a Bloomberg hírügynökség belső vállalati forrásokra hivatkozó jelentése szerint.

Elon Musk átvette a Twitter irányítását, azonnal menesztett több felsővezetőt Cikk

Elon Musk csütörtök éjjel átvette a Twitter irányítását, és azonnal menesztette a vállalat vezérigazgatóját, pénzügyi igazgatóját és jogi vezetőjét – jelentették hírügynökségek pénteken a közösségi médium eladását ismerő belső forrásokra hivatkozva, közölte az MTI.

Több ezres leépítés és nagyszabású átalakítások a Credit Suisse-nél Cikk

Több milliárd frankos tőkeemelést, a befektetési banki üzletág kiszervezését és több ezer munkahely leépítését tervezi a Credit Suisse; a zürichi székhelyű pénzintézet vezetése csütörtökön mutatta be stratégiai átalakítási tervét, amelynek célja az üzletmenet nyereségessé tétele az elmúlt időszak vesztesége után.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink