hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus elleni oltás: kényszeríthet a kormány, a Kúrián is pert vesztett az elbocsátott munkavállaló

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Megtagadta a koronavírus elleni oltást az 1997. június 1-jétől közalkalmazotti, majd egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló munkavállaló, ezért a munkáltató 2021. október 12-én kelt felmondással, azonnali hatállyal, végkielégítés fizetése nélkül megszüntette a jogviszonyát a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. kormányrendeletre hivatkozva. A munkavállaló bírósághoz fordult, a Kúria döntött az ügyben (BH2023.252.).

Az egészségügyi dolgozó a jogellenesség megállapítását kérte

A felperes keresetében mintegy hárommillió forint végkielégítés és kamatai megfizetésére kérte kötelezni az alperest a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 77. paragrafusa és az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény 13. paragrafusa, valamint annak végrehajtásáról szóló 528/2020. kormányrendelet 29. paragrafusának (1) bekezdése alapján.

Álláspontja szerint az irányadó kormányrendelet, mely felhatalmazta a munkáltatót munkaviszonya azonnali hatályú megszüntetésére, megfosztotta a végkielégítéstől, ezáltal megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezménye Első Kiegészítő Jegyzőkönyvben rögzített jogát a tulajdon védelméhez. A támadott rendelkezés beavatkozást jelent a tulajdonhoz való jogba, ezért meg kell felelnie az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdésében lefektetett szükségességi és arányossági követelményrendszernek, ebben az esetben azonban ez nem állapítható meg.

Véleménye szerint jogviszonya megszüntetése nem feleltethető meg az Mt. 64. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja szerinti azonnali hatályú felmondásnak sem, arra voltaképpen az Mt. 64. paragrafusának b) pontja szerinti módon (felmondás) került sor. A felperes szerint az azonnali hatályú, végkielégítés fizetése nélküli jogviszony-megszüntetés jogi szempontból olyan helyzetet teremt, mintha az oltást elutasító egészségügyi dolgozó munkaviszonnyal kapcsolatos lényegi kötelezettségszegést követett volna el. A végkielégítés olyan jogos váromány, amit a dolgozók értékteremtő munkájukkal és lojalitásukkal vívnak ki, és amelynek funkciója a munkáltató érdekkörére visszavezethető felmondással előidézett egzisztenciális válság kompenzálása.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok, teendők – videófelvétel és 4 iratminta

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a Törvényszék, majd a Kúria döntését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink