7 találat a(z) egyenlőtlen munkaidő-beosztás cimkére

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóink kéthavi munkaidőkeretben, egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgoznak. A fizetett szabadságokat órában tartjuk nyilván és a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesülnek a munkavégzés alól. Dolgozóink egy része ebben a hónapban március 18-áig dolgozott, március 19-étől pedig közös megállapodás alapján fizetés nélküli szabadságon vannak. Március végéig kiadtuk a munkavállalók munkaidő-beosztását. Kérdésem az, hogy a fizetés nélküli szabadság napjait március hónapban napi 8 órával kell figyelembe venni, vagy a munkaidő-beosztás szerinti munkaórával a havi munkaidő számításakor. Előre is köszönöm válaszát.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, órabéres és munkaidőkeret esetén Kérdés

Tisztelt szakértő! A dolgozók órabérben, egyenlőtlen munkaidő-beosztásban és 6 havi munkaidőkeretben végeznek munkát. Azzal tisztában vagyok, hogy az Mt. 146. § (3) (d) bekezdése kimondja, hogy órabérezés esetén, amennyiben általános munkarend szerinti munkanapra esik munkaszüneti nap és ezért csökken a beosztható munkaidő, a napi munkaidőre távolléti díj jár. A hétfőtől péntekig tartó időszakokra eső munkanapokra eső munkaszüneti napon akkor is jár távolléti díj a munkavállalónak a napi munkaideje alapján, ha nem végez munkát. Amennyiben munkát végez, akkor alapbér + 100 százalékos bérpótlék jár. A kérdésem az, hogy például most márciusban két ünnepnap (hétköznap) is lesz, egy 8 órás dolgozónak mennyi lesz a ledolgozandó kerete? Csökkenti a ledolgozandó keretet az ünnepnap,vagy hozzá kell számolni a kerethez? Havibéresnek 20*8=160 óra a keret 2018. márciusban. Órabéresnek is ennyi lesz a ledolgozandó keret, csak ki kell fizetni az ünnepnapokat attól függően,hogy dolgozott vagy sem? Válaszát előre is köszönöm!

Rendkívüli munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: teljes napi munkaidő esetén az Mt. naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt engedélyezz, ilyen esetben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Ilyen esetben is maximum 12 órát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt mint az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén, tehát a 8 órán felül maximum 4 óra lehet elrendelt munkaidő, vagy ilyenkor van lehetőség akár 8 óra túlmunka elrendelésére is a pótlékok megfizetésével? A másik kérdésem az egyszerűsített foglakoztatásra vonatkozik, itt mennyi munkaórát dolgozhat le a munkavállaló egy nap alatt? Érvényes itt is a 12 órás időkorlát, vagy dolgozhat akár 24 órát is, ha megkapja utána a megfelelő pótlékokat? Válaszát köszönöm.

Ténylegesen ledolgozott órák kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén, órabéres dolgozónál, lehet-e olyan megállapodást kötni, hogy csak a ténylegesen ledolgozott órákat fizeti ki az adott hónapban a munkáltató, akkor is, ha a ledolgozott órái alapján kevesebb bér jön ki, mint a szerződés szerinti bér (minimálbér)? Válaszát köszönöm.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég, mint munkáltató a munkaidőt úgy szeretné beosztani, hogy a munkaidő hétfőtől péntekig 8:00-16:20 és 9:40-18:00 óra között váltakozna, amely tartalmazná a 20 perc ebédidőt (tehát hétfőtől péntekig 8 óra munkaidő kerül beosztásra). Jól gondoljuk, hogy jelen esetben a munkaidő nem egyenlőtlenül kerülne beosztásra, mivel önmagában a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének változása nem jelent egyenlőtlen munkaidő-beosztást? És így munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot nem kell alkalmazni? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel

Szigorú ellenőrzés jön, figyeljen a szabadságkiadás nyilvántartására! Cikk

Minden évben fokozott figyelmet fordítanak a munkaügyi ellenőrök a szabadságkiadás szabályainak betartására. Idén ráadásul – a hatóság által közzétett ellenőrzési terv szerint – célellenőrzés is várható, melynek indokát az adja, hogy a hazai vállalkozások kiemelt arányban sértik meg a munka- és pihenőidőre vonatkozó hatályos rendelkezéseket. Ugyan ezen vizsgálatok ütemezett ideje 2016 októbere, illetve novembere, célszerű azokra felkészülni, hiszen utólag már nem lehet rendbe tenni a munkaügyi nyilvántartásokat.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka: szabadságot is kell számolni! Cikk

Megszaporodtak a szerkesztőségünkbe érkezett kérdések, amelyek arra keresik a választ, hogyan kell kiadni az egyszerűsített foglalkoztatottaknak, alkalmi munkásoknak az őket megillető szabadságot, illetve hogyan kell kiszámolni a távolléti díjat. Ezek is azon kérdések közé tartoznak, amelyeket a kommentárok és a szakkönyvek is óvatosan kerülnek. Így, mint minden jogilag elvarratlan esetben, a jogérzékre hagyatkozva elemezzük a kérdést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close