hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnak a családok otthonteremtési támogatásának részletszabályai

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Április 21-étől öt, a családok otthonteremtésével összefüggő jogszabályt módosít a múlt pénteken kihirdetett kormányrendelet. Alábbi írásunkkal – néhány általunk kiemelt újdonság bemutatásával – arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az egyes támogatási formák igénylésekor érdemes ismételten áttekinteni a vonatkozó előírásokat.

A Magyar Közlöny 64. számában megjelent 183/2021. kormányrendelet az alábbi öt jogszabályt módosítja:

  • Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. kormányrendelet,
  • Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. kormányrendelet
  • A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. kormányrendelet
  • A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. kormányrendelet
  • A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. kormányrendelet

Az otthonteremtési kamattámogatás kapcsán enyhült a társadalombiztosítási feltételre vonatkozó szigor: ugyan továbbra is legalább 180 napos folyamatos egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot vagy biztosítási jogviszonyt kell az igénylőnek igazolnia, de az eddigi 15 nap megszakítás helyett akár 30 nap megszakítás is lehet az egyes jogviszonyok között anélkül, hogy az a folyamatosságot érintené.

Kapcsolódó cikkünk:Drágulnak az építőanyagok

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló rendeletben is pontosította a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének társadalombiztosítási feltételeit, de ezek nem jelentenek érdemi változást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megitudhatja, miben változnak a csokra, a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére, valamint az otthonfelújítási támogatásra vonatkozó szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close