hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alapítványok egyesülése: döntések, tervek és feladatok lépésről lépésre

  • Magos Zoltánné, adószakértő

Alapítvány megszűnhet jogutódlással, illetve jogutód nélkül. A jogutódlással való megszűnés az alapítványok esetében egyesülést jelent más alapítvánnyal, alapítványokkal. Ismertetjük, milyen feladatai vannak az alapítványoknak az egyesülés során.

Alapítvány más jogi személlyé nem alakulhat át, alapítvány csak alapítvánnyal egyesülhet. Az egyesülés két módja az összeolvadás és a beolvadás.

Összeolvadás esetén az összeolvadó jogi személyek megszűnnek, és új jogi személy jön létre általános jogutódlás mellett.

Beolvadásnál a beolvadó jogi személy szűnik meg, általános jogutódja az egyesülésben részt vevő másik jogi személy lesz.

Az alapítvány más alapítvánnyal való egyesüléséről több okból dönthet az alapító. Indok lehet például, ha működési költségeket akarnak megtakarítani, vagy az is, ha az alapítvány céljának megvalósítása lehetetlenné válik és a cél elérését más alapítvánnyal való egyesülés útján kívánják elérni, illetőleg, ha az alapítványi célok a szervezeti keretek átalakításával hatékonyabban megvalósíthatók. Az alapító akkor hozhat egyesülésről szóló döntést, ha az alapítóokiratban meghatározott vagyon juttatását már teljesítette. Az egyesülés további feltétele, hogy az alapítványnál nincs folyamatban felszámolási-, jogutód nélküli megszüntetési-, illetve büntetőjogi intézkedés iránti eljárás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen lépések megtétele szükséges az alapítványok egyesülésének megvalósításához!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány Kárpátaljára

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Személygépkocsi áfa levonása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tárgyi eszköz értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close