hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új rendelet 2017-től: a civil szervezetek könyvvezetéséről

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2017-től új kormányrendelet szabályozza a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségét. Cikkünkből megtudhatja az alapítványok és az egyesületek könyvvezetésére és beszámolókészítésére vonatkozó főbb szabályokat.

479/2016. (XII. 28.) Korm. rendeletben (Rendelet)  – amely a 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet helyébe lépett –  az egyik jelentős változás, hogy a közös szabályok és az egyes szervezettípusra vonatkozó előírások elkülönülnek.

Alapítvány, egyesület

Az alapítványokra, egyesületekre (továbbiakban: civil szervezetek) vonatkozó előírásokat a Rendelet I-III. fejezete tartalmazza.

Az I-II. fejezet az egyéb szervezetekre vonatkozó általános előírásokat, a III. fejezet a civil szervezetekre vonatkozó sajátos szabályokat fogalmazza meg.

E tekintetben új előírás, hogy kiterjed a Rendelet hatálya a civil szervezetek jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeire is. Ez azzal jár, hogy alapítvány és egyesület által alapított egészségügyi, szociális és oktatási intézmény könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettségének a Rendelet szerint kell eleget tenni, bár a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) a létrehozóra bízza azok megállapítását.

Természetesen az alapítvány és egyesület által alapított más önálló jog személyiséggel rendelkező szervezet is köteles a Rendelet szerint eljárni a könyvvezetés és beszámolókészítés során. (Más által – például egy gazdasági társaság által – alapított egészségügyi, szociális és oktatási intézmény esetében az alapító élhet a választás jogával).

Könyvvezetés

Változatlan az a rendelkezés, hogy a vállalkozási tevékenységet is folytató civil szervezetnek – a könyvvezetéstől függetlenül – külön ki kell mutatni az alap- és a vállalkozási tevékenységéből származó bevételeit, ráfordításait (költségeit), kiadásait, valamint az alap- és a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményét.

Ehhez kapcsolódóan – az eddigitől eltérően – úgy szabályoz a Rendelet, hogy ha a ráfordítás (költség) az alaptevékenységhez, illetve a vállalkozási tevékenységhez is kapcsolódik, akkor azt a tényleges használat (az igénybevétel) arányában kell megosztani az alaptevékenység és a vállalkozási tevékenység között.

Kivételt jelent, ha a tényleges használat nem állapítható meg, ekkor ugyanis – azonosan a korábbi előírással – a megosztás alapjául a bevételek szolgálnak.

Itt jegyzem meg, hogy e változást a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. törvény) nem követte. Az adózás előtti eredményt módosító tételek közül ugyanis azokat, amelyek az alaptevékenységhez, illetve a vállalkozási tevékenységhez is kapcsolódnak, változatlanul a bevételek arányában megosztva kell figyelembe venni. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a további részleteket is!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs