463 találat a(z) biztosítás cimkére

Kérdés

Kft. ügyvezetője biztosítást köt, kedvezményezett a kiskorú gyermek. (Bármely okból történő halál esetére, közlekedési balesetből eredő halál esetére.) A biztosítás 10 évre szól, évi gyakorisággal fizeti a díjat. (A kötvényen a biztosító megjelölte azt is, milyen befektetési alapokba helyezi a befizetéseket.) Az a kérdésem, hogy most az első részlet befizetését hogyan kell kezelnem a társasági adóban és az szja-ban? Köszönöm előre is a válaszukat. Gura Andrásné

Cikk

December végéig köthet nyugdíjbiztosítást, illetve módosíthatja nyugdíjbiztosítási szerződésének összegét az, aki ki szeretné használni a január 1-jétől lehetséges adójóváírás lehetőségét. Évi legfeljebb 130 ezer forint összegben vehetnek igénybe adókedvezményt a nyugdíjbiztosítással rendelkezők – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvényjavaslatot, az új jogszabály korszerűsíti a biztosítók működési kereteit.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-törvényben meghatározott adómentes, illetve kedvezményes adózású juttatások illetékkötelezettségével kapcsolatban szeretnék kérdést föltenni. Az szja-törvény szerint mentes a halál esetére szóló biztosítási szolgáltatás, azaz a biztosított halála esetén az örökösöknek vagy a kedvezményezetteknek fizetett biztosítási összeg. Az Itv. 16. § (1) c) szerint az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 000 000 forint, továbbá az I.) pont szerint az örökhagyó egyenes ági rokona és a túlélő házastársa által megszerzett örökrész. Amennyiben a fenti feltételek nem teljesülnek, az általános szabályok szerint 18 százalék illetéket kell fizetnie az örökösnek? Továbbá felmerülhet-e ajándékozási illeték fizetési kötelezettség, ha a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja részesül ilyen kedvezményes juttatásban, mivel a 17. § (1) k) alapján mentes az ajándékozási illeték alól a munkáltató által a munkavállaló számára adott olyan ingyenes juttatás, amely mentes a személyi jövedelemadó alól. Az szja-törvény azonban kifizetőt nevesít, ami lehet munkáltató is, de a kifizető fogalma ennél szélesebb kört ölel fel, és szemben a béren kívüli juttatásokkal, nem nevesíti törvény, hogy a társas vállalkozás is munkáltatónak minősül, és ez az Art. 178. § 22. pontjából sem következik.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A biztosítások adókötelezettségével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Az szja-törvény 29. §-a kimondja, hogy ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére, a megállapított jövedelem 78 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. A kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, teljes életre szóló biztosítások (melyek visszavásárlási értékkel rendelkeznek) után a 27 százalékos ehót a magánszemély köteles megfizetni. Azonban, ha 10 év elteltével kerül sor a biztosító általi visszavásárlásra, az egyéb jövedelmet 14 százalékos eho terheli az ehotörvény 3. § (7) szerint. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a 14 százalékos eho esetében is alkalmazható-e a 78 százalékos szabály? Továbbá, hogy jól értelmezem, hogy az szja-törvény kifizetőt nevesít, ezáltal akár társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is kaphat adómentesen ilyen konstrukcióban kedvezményes adózású juttatást?

Cikk

Az új Ptk. hatályba lépése után rémhíráradat indult a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek „drasztikus felelősségnövekedéséről”. Valójában azonban nem a radikális újraszabályozás és az ennek következtében megnövekedett jogi felelősség, hanem a jelenleg még bizonytalan adókezelés jelenti a valódi kockázatot. A módosítás ugyanis adózási bizonytalanságot okoz, melyet a jogalkotó a vonatkozó jogszabály módosításával oldhatna fel. Addig is, míg ez megtörténik, szükség lenne az adóhatóság átfogó állásfoglalására – írja a LeitnerLeitner blogjában Siklós Márta és dr. Szecskay András.

Cikk

Részletfizetési engedményt kaphat a biztosítótól az utólag fizetendő fedezetlenségi díjra júliustól az a gépjármű-tulajdonos, akinek nem volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), amennyiben a biztosítással nem fedezett idő meghaladja a 120 napot.

Kérdés

Kedves Szakértő! HR-esként keresek kedvező feltétellel nyújtható biztosítást a munkavállalóimnak. Az egyik biztosító csomagjában nemcsak élet-, baleset és betegségbiztosítás van, hanem a munkáltató felmondására is biztosít. Vajon köthetek én ilyet a dolgozóim javára? Vajon tényleg adó- és jrulékmentes, ahogy ezt a biztosító állítja? A jogszabályból számomra az derül ki, hogy ez valóban kockázati biztosítás, azonban maga a biztosítási esemény nem jogosít járulékmentességre. És amennyiben nem járulékmentes a munkanélküliség, akkor az egész biztosítási összeg után a magasabb kulcsot kell fizetni? Köszönöm előre válaszát.

Kérdés

Tisztelt Cím! A 2008. szeptember 2-án megkötött Axa Aranyeső Plusz határozatlan idejű biztosítást 2013. szeptember 2-án megszüntettem. A biztosító konkrét igazolást nem adott ki, csak egy elszámolást küldött ,melyben értesít, hogy a levont költségek és a levont kamatadó (ami 0 Ft) után a bankszámlámra utalja a fennmaradt részt. Az összeget 8 napon belül meg is kaptam. Kérdésem, fel kell tüntetnem a szja-bevallásomban, és kell szja-t vagy ehót fizetnem utána? Válaszukat előre is köszönöm.

Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy a 10 éves, most lejárt, és kifizetett (nem halál, eseti) életbiztosítás után kell-e szja-t, ehót vagy bármilyen adót fizetni?

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeptemberben ellopták a cég tulajdonában lévő személygépkocsit, erre az időpontra kivezettük az autó értékét, ez veszteséget okozott. A biztosító társaság fizetni fog, mivel az autó értéke nagyobb volt, mint a hátra lévő lízingdíj. Természetesen, ha a mérlegkészítés előtt a biztosítási összeg megérkezik, akkor azt vissza fogjuk időben határolni. A kérdésem, hogy ha nem érkezik meg addig az időpontig az összeg, akkor a rendkívüli értékcsökkenés összegét előre lehet-e határolni a 2014-es évre, hogy a negatív eredményt elkerülhessük? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó gazdaság átadásának számviteli könyvelése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tachográfmentesség kérdése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2026 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink