258 találat a(z) bizonylat cimkére

Jöhet a vagyonosodási vizsgálat: így nem éri készületlenül Cikk

A vagyongyarapodási eljárásoknál gyakran azért állapít meg nagy összegű adóhiányt és bírságot az adóhatóság, mert nem fogadja el az adózó nyilatkozatait, bizonyítékait egyes bevételeivel kapcsolatban.

Térítésmentes átadás - kicsit komplikálva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy térítésmentes átadás tekintetében bizonytalanok vagyunk a könyveléssel kapcsolatban, ebben szeretném a segítségét kérni. Adott két kapcsolt vállalkozás, mondjuk "A" és "B". "A" vállalkozás előleget fizetett egy teherautó megvásárlására két évvel ezelőtt, így volt néhány millió forint követelése egy harmadik "C" vállalkozás felé. 2015 végén "A" vállalkozás átadta ezt a követelést "B" vállalkozás részére. Erről a három cég aláírt egy "engedményezési megállapodást", és "C" vállalkozás "A" részére kiállított egy sztornó számlát az ügyletről, "B" vállalkozásnak pedig egy számlát. Az "A" vállalkozásnál a sztornó számla áfája megjelent a bevallásban, mint növelő tétel. "B" vállalkozásnak a számla miatt levonható áfája keletkezett, amiről nem vagyok meggyőződve, hogy jogos. Az "A" és "B" cég között még nem készült egyéb papír az átadásról. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ezt hogyan lehet szabályosan bizonylatolni? Az átadásról az átadó írjon egy számlát, amit rendkívüli bevételként könyvelünk? Mivel itt nem egy tárgyi eszköz, hanem egy követelés átadásáról van szó, hogyan kell eljárni az áfával kapcsolatban? Remélem érthetően sikerült leírnom a kérdéseimet. Válaszát előre is köszönöm!

Ajándékutalvány sorszáma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ajándékutalványnak szigorú számadású nyomtatványnak kell lennie. Megfelelő-e az a megoldás, hogy a sorszám a nyomtatványra csak értékesítéskor kerül rá, vagy kötelezően az előállításakor kell ráírni? Ha elfogadható az értékesítéskori ráírás, van-e különbség, hogy az értékesítéskor kiállított bizonylat sorszáma kerül rá, vagy attól független egyedi azonosító? Válaszát előre is köszönöm!

NAV-ellenőrzés lesz éjjel-nappal Cikk

Mostantól szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet az adóellenőrökre – közölte a NAV.

Ha bérbeadja lakását, ezeket mindenképpen tudnia kell! Cikk

Bizonylatolás, költségelszámolás, eho- és adókötelezettség: cikkünkben a lakásukat adószám kiváltása nélkül kiadni szándékozó – nem egyéni vállalkozó – magánszemélyek számára gyűjtöttünk össze néhány fontos gyakorlati tudnivalót.

Bérleti díj kifizetése terménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő saját és bérelt földön is gazdálkodik. A termőföldet magánszemélyektől bérli tartós, 5 éven túli bérleti szerződéssel. A bérlők egy részének nem készpénzben, hanem terménnyel fizet. Kell-e ebben az esetben az átadott terményről számlát kiállítania az őstermelőnek, és egyszer költségként elszámolni a bérleti díjat, másrészt értékesítés árbevételeként elszámolni a terményt, vagy mivel pénzmozgás nem történik, nincs bizonylatkiállítási kötelezettség, és kapcsolódó könyvelési tétel? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Know-how értékének meghatározása és könyvelése Kérdés

Egy kft. egy részvénytársaság résztulajdonosa lesz. A jegyzett tőke ráeső részét pénzben és know-how-ban mint nem pénzbeli hozzájárulást teljesíti. Szeretném tudni, hogy a know-how értékének megállapitását kell-e valamilyen bizonylattal alátámasztani, és hogyan kell a kft. könyveibe lekönyvelni, hogy utána az rt könyvelésébe át lehessen vezetni? Köszönettel: Farkasné

Lakásbérbeadás Kérdés

Férjemmel közös tulajdonú lakást szeretnénk kiadni, a közüzemi számlákat nem kívánjuk átiratni. A magánszemély bérlő fizeti a bérleti díjat, valamint a felmerült rezsit. Mi az adóalap, mekkora költség vonható le tételes költségelszámolásnál? Ha nem kívánok adószámot kiváltani, milyen bizonylatot kell adnom a magánszemély bérlőnek?

Bizonylattal nem alátámasztható költségek Kérdés

Belföldi székhelyű kft. külföldi ügyvezetője a kft. nevében (nem magánhasználatra) különböző költségeket fizet külföldön a vállalkozás bankkártyájával. Vannak olyan bizonylatok, amelyek a kft. nevére szólnak, de vannak olyan tételek, amelyekhez bizonylat nem készült. Ezen esetekben a bizonylat/számla kiállítása ténylegesen nem megoldott, mert például parkoló automatából parkol, autópályán automatából fizeti az útdíjat, amelyek semmilyen bizonylatot nem adnak, csak egy kapun áthaladva kell a bankkártyát behelyezni és fizetni. Mi a megoldás ezen tételek könyvelésére, hiszen a bankon megjelennek? Csak és kizárólag a cég nevére kiállított, közösségi adószámmal, címmel stb. ellátott bizonylat, és kizárólag számla fogadható el a könyvelésben? Ha igen, a magánszemély nevére kiállított bizonylatokat (amely költségek bizonyíthatóan a cég tevékenységével kapcsolatban merülnek fel) javítani kell?

Készletapport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. tulajdonosának korábban már volt egy cége, ami megszűnt évekkel ezelőtt. A régi cégből maradt meg árukészlet. A most alakuló kft.-ben ezt értékesíteni tudná. Hogyan lehet a régi cég készletét bevinni az új kft.-be? Apportként történő bevitelre van lehetőség? Ha igen, akkor hogyan kell ezt könyvelni? Milyen bizonylatok szükségesek a könyveléshez? Helyes-e, ha az árut a jelenlegi piaci értéken értékelik fel? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kovács László

Iratőrzés Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérem segítségét az alábbi kérdésben: könyvviteli szolgáltatót terheli-e bizonylat-megőrzési kötelezettség a parterei iratanyagával kapcsolatban? Amennyiben egy céggel kapcsolatban megszűnik a szerződés, kell-e a könyvviteli szolgáltatónak papír vagy elektronikus formában megőrizni a dokumentumokat, vagy ha átadás-átvételi bizonylaton visszaadja a cég papírjait, azzal eleget tesz a kötelezettségének? A könyvviteli programból lehet törölni a céget? Válaszukat köszönöm

Számla Kérdés

Tisztelt Cím! Érdeklődni szeretnék, hogy ha OTP SZÉP kártyával történik a szálláshely kifizetése, kell-e külön készpénzfizetési számlát kiadni, vagy elég a fizetés kiegyenlítésére a tranzakciós bizonylat? Várom válaszát.

Külföldi számla Kérdés

T. Szakértő! Természetjáró egyesület szállást szeretne foglalni Romániában. A szállásadó számlát helyettesítő forintos bizonylatot tud adni. Elfogadható-e? Milyen bevallási kötelezettség terheli? Köszönettel Ildi

Bérraktárból saját gépjárművel szállítás bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozó a megvásárolt árut az eladó raktárában tárolja, és több részletben a saját autójával (ami nem útdíjköteles, 3,5 tonna alatti) szállítja el, milyen bizonylat szükséges a fuvarhoz? Elég-e a menetlevél vagy szállítólevél kell? A szállítólevél szigorú számadású nyomtatvány? Köszönettel.

Pénztárgépesek adatszolgáltatása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs