297 találat a(z) bizonylat cimkére

Ingatlanvétel bizonylatolása, könyvelése végrehajtásból, követelésből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjenek segíteni abban, hogy a végrehajtásból vagy követelésvásárlás révén, illetve árverezés útján szerzett ingatlan megvételekor kitől, milyen bizonylatot, dokumentumot kell beszerezni annak érdekében, hogy az ingatlan valós ellenértéke a könyvelés rendelkezésére álljon? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Booking.com szállásdíj-dokumentálási kötelezettség Kérdés

Az alábbi gazdasági eseményekre kérném a helyes számlázási gyakorlat kialakításához a véleményüket. A booking.com oldalon foglalt szállások a következők szerint működnek: – A booking.com oldal szolgáltatását igénybe véve foglal a vendég szállást, és utal annyi előleget, amennyit az adott szállásadó megjelöl a regisztráció során (0-100%-ig). – A vendég a booking számára átutalja az előre elkért – ifa nélküli – összeget euróban. – Az utalást követő kb. 60 nap múlva utalja a pénzt a szálláshely-szolgáltató bankszámlájára. – A vendég vagy megérkezik vagy nem addig, amíg a pénzt megkapja. – Természetesen a booking szolgáltatásáról áfamentes számlát kapunk. Az áfatörvény 20. §-a alapján az EK területi hatálya alatt – mivel közösségen belüli szolgáltatást veszünk igénybe –, 65-ös bevallást és A60 adatszolgáltatást is időszakonként be kell nyújtani. Ha egyébként alanyi mentesként végezzük az egyéb szálláshely-szolgáltatást, akkor havi bevallás benyújtására leszünk kötelezettek, és az áfa összegét be is kell fizetnünk. – Végül pedig minden dokumentálási kötelezettség a szálláshely-szolgáltatót terheli. Kérdés: hogyan lehet a fenti gazdasági tevékenységnél, a vázolt esetekben tökéletesen, törvényesen dokumentálni, hogy minden aktuális jogszabálynak megfeleljen? • Ha a szállást foglaló kifizető, a szállásadó pedig adószámmal rendelkező magánember, felmerül-e a kifizetői '08-as bevallás? Azaz kell-e adót és járulékot vonni a szállásdíjból a kifizetőnek? • Aminek minden egyes ügyletnél egyformának kellene lennie: o A booking.com értesítése alapján a vendég utalását követő 15. napon legkésőbb ki kellene állítani az előlegszámlát. Kérdésem: milyen árfolyamon? o A booking.com számlája alapján az áfabevallás és az A60-as összesítő benyújtása az adózóra irányadó áfabevallási gyakorisággal, vagy ha alanyi mentes, akkor havonta. o Minden idegenforgalmi adó dokumentálására javasolt a külön bizonylat, azaz nem a számlán történő feltüntetés. Bár törvény nem tiltja. • A vendég az utalását követő 60 napon belül érkezik, a szállásadó még nem kapta kézhez az általa utalt összeget. Annak beérkezési árfolyamáról fogalma sincs, akár bejelentette a NAV felé az MNB-árfolyam használatát, akár a számlavezető bankjának árfolyamával vezeti a nyilvántartásait. • A vendég az utalást követően 15 napon belül megérkezik a szállásra. o Van-e lehetőségünk arra, hogy ne előlegszámlát bocsássunk ki, hanem már a végszámlát írjuk meg? Különös tekintettel arra, hogy az is előfordulhat, a teljes szolgáltatás díját előre kifizeti a vendég.

POS terminál bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzletünkben napi szinten jelentős a bankkártyás forgalom, és ezzel együtt a POS terminál által kibocsátott vásárlási bizonylat másolati példánya. Naponta lezárjuk a terminált, az összesítő alapján kiadásba helyezzük a kártyás vásárlások ellenértékét. Szeretném megkérdezni, mennyi ideig kell megőrizni a bankkártyás vásárlások bizonylatait? Köszönöm válaszát.

Elektronikus szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozóként egy applikációt fejlesztettem, melyet a Google Play-en keresztül tölthetnek le világszerte a vásárlók. Ez elektronikus úton nyújtott szolgáltatás a részemről. A Google megállapodásban vállalta, hogy felszámítja, kiterheli az adott tagállam áfáját és be is fizeti az adott állam költségvetésébe. Részemre csak az áfával csökkentett ellenértéket téríti éppen ezért. Kérdés nekem mint fejlesztőnek milyen bizonylatot kell kiállítanom? Kell-e egyáltalán bármilyen számlát vagy más bizonylatot kiállítanom? Kérem, írják le azt is, hogy terhel-e engem mint fejlesztőt bármilyen adókötelezettség ezzel kapcsolatban? (Bizonylatkiállítás, adatszolgáltatás, bevallás, bármi más?) Köszönöm segítségüket

Bejövő számla részben levonható áfatartalommal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha bejövő számla 100 ezer forint feletti áfatartalommal bír, de az adótartalom csak egy része helyezhető levonásba (például mobiltelefonszámla, autószerviz-költség stb.), akkor az adóbevallás részletezésében (M-lap) mely nettóértéket és adóértéket kell szerepeltetni az adott bizonylathoz? A ténylegesen lekönyvelt nettó/adóértéket, vagy a bejövő bizonylatban szereplő nettó/adóértéket? Köszönettel: Kovács Anita

Cégautó 2. rész. Külföldi számla, beruházási kedvezmény, lízing Cikk

Cikkünk második részében a céges személygépkocsik társaságiadóalap-, illetve adókedvezménnyel foglalkozunk, továbbá ismertetjük a cégautó használatához kapcsolódó külföldről származó bizonylatok kezelését.

Iskolát támogató egyesület bevételeinek bizonylatolása Cikk

Egy iskola támogatására alapított egyesület a rendezvényein adományokból bevételre tesz szert. Hogyan kell ezt dokumentálnia? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Kötelező-e bevételi és a kiadási pénztárbizonylat Kérdés

Szeretném megkérdezni, ha program könyvelése a fökönyvi kartonon kikontirozva húzza le a kimenő bejövő számlák könyvelését, kell-e külön használni a bevételi és kiadási pénztárbizonylatokat? Köszönettel

Elévülés Kérdés

Ismét az adótartozás elévülésről kérdezem: mint a választ megkapva, milyen visszaigazolást kapunk a NAV-tól, hogy elévülés miatt törölte a tartozást? Csak a folyószámla-kivonaton láttuk, az elegendő igazolás? És akkor azt bevételként kell figyelembe venni és adózni utána? Újabb tartozást felhalmozni?

Értékmegőrző szolgáltatás bizonylatolása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés címével megegyező címmel feltett kérdésemre 2018.05.10-én választ kaptam: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_2_Ertekmegorzo_szolgaltatas_bizonyl_ple A szakértői válaszból kiderült, hogy az átvett (1.500 Ft) összegből a kaució (1.000 Ft) összegéről kaució átvételi elismervény kiállítása szükséges. Ehhez kapcsolódóan még egy kérdésem lenne. Az értékmegőrző szekrény használati díjaként átvett (500 Ft) összegről elégséges kézzel kiállított nyugta, vagy kötelező pénztárgéppel kiállított nyugtát adni? Köszönöm a választ!

Magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként történő hosszú távú ingatlan-bérbeadás esetén, amennyiben a bérlő utalással fizeti a szerződésben megállapodásra került összeget, akkor szükséges a bérbeadónak bizonylatot vagy bármi ehhez hasonlót kiállítani az utalásról? Válaszukat előre is köszönöm!

Üzletág-átruházás a gyakorlatban (adózás és számvitel) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az üzletág-átruházással kapcsolatban lenne számvitelt és adózást érintő kérdésem is. Egy társaság komplett termelési üzletágát kívánja átruházni a vevő társaságra berendezésekkel és élő munkaerővel együtt, úgy, hogy csak két termelőberendezést és az értékesítést tartja meg. Az átvett berendezésekkel és munkaerővel – a két termelőberendezés nélkül is – megvalósítható az önálló gazdasági tevékenység tartós folytatása. A kérdésem az, hogy a gyakorlatban hogyan megy végbe az üzletág-átruházás? Milyen eszközlistát szükséges készíteni? Mi alapján kerül bele az eszközök értéke? Hogyan kell számvitelileg kezelni az ügyletet átadó és átvevő oldalon? Kell-e számlát kiállítani? Ha nem, akkor milyen egyéb bizonylat szükséges? Ha az üzletágvétel pénzintézeti finanszírozással történik, ezzel kapcsolatban mire kell figyelni? Az üzletág-átruházásánál melyek az áfamentesség feltételei? Ezt hogyan lehet biztosítani? És mire kell az ügylet során odafigyelni? Válaszát előre is köszönöm.

Temetési segély vagy kegyeleti hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazottjának édesapja elhunyt. Kérdés: Milyen módon és összegig tudja adómentesen támogatni a munkavállalót a munkáltató, milyen iratokkal, bizonylatokkal kell alátámasztani, illetve van-e valamilyen bevallási, jelentési kötelezettség utána? Válaszát megköszönve, tisztelettel,Szabóné

Bizonylatok nélkül nyitás készítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. megkeresett, hogy készítsem el a tavalyi évben elmaradt bevallásait. Kiderült, hogy nemcsak a bevallásai, de a 2016. évi beszámolója sem készült el, és az előző évek bizonylatai is hiányoznak (!). Csak a számlatömbjei vannak meg. A vállalkozás egyébként tevékenységet nem végez. Kértem, hogy keresse fel az előző könyvelőjét, és kérje el a bizonylatokat. Ő közölte vele, hogy nála nincs már semmi, mindent kidobott (!!!). Nem találkoztam még ilyen üggyel, és nem tudom, hogy főkönyvi kivonat, kartonok és egyéb bizonylatok stb. nélkül hogyan is indulhatnék el, hogy legalább a valósággal megegyező nyitást készítsek. A beszámolókból túl sok adatot nem tudtam meg (például, hogy a követelések, kötelezettségek miből állnak). A 2016-2017. évi banki kivonatokat le lehet kérni, és legalább a számlatömbjei megvannak. Kérem segítségét, mit lehetne ezzel kezdeni, hogy megfeleljen a jogszabályoknak, ha lehet egyáltalán? Köszönöm.

Ingatlanbérbeadás bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erre a kérdésre adott válaszát gondolnám tovább :) http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_30_Ingatlan_berbeadas_bizonylatolasa_ejw Számviteli bizonylatnak megfelel, ha banki átutalással rendezik a bérleti díjat és maga a bankszámlakivonat a bizonylat? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink