247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Időszakos elszámolású ügylet alanyi adómentesség választása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös egyéni vállalkozó 2019-től alanyi adómentességet választ. Időszakos elszámolású ügyletei vannak, utólag számláz, a tárgyhónapot követő első munkanapon, a teljesítés dátuma és a fizetési határidő és a számla kiállítási dátuma így a 2018. december hónapra vonatkozóan 2019. január lesz. Kérdésünk, hogy a 2018 december hónapra kiállított számla tartalmazzon-e áfa összeget, vagy már alanyi adómentes lesz? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Áttérés alanyi mentes adózásra Kérdés

Egyéni vállalkozó január 1-jétől áttér alanyi mentes adózásra. Jól teszi-e, ha a decemberben kiállított folyamatos teljesítésű számláján, ahol a fizetési határidő/teljesítés időpontja már januárra esik, alanyi mentes státuszt tüntet fel és az adószámát is alanyi mentes 1-es kóddal tünteti fel.

Katás áttér áfás számlázásról alanyi mentességre Kérdés

2019. 01. 01-től katás egyéni vállalkozó áfás számlázásról áttér alanyi mentességre. 2018. év december havi teljesitéssel 2019. évben kiállít egy számlát még, de a pénz is csak 2019. évben érkezik meg. Áfával kell kiállitani, vagy áfa nélkül?

Alanyi mentességre áttérő egyesület Kérdés

Egyszeres könyvvezetésű, azaz pénzforgalmi szemléletű egyesület eddig normál áfás, negyedéves bevalló volt. 2019-től alanyi mentességet választ. Kérdéseim: - 2018. IV. negyedévről 2019. január 20-án ugyanúgy ad bevallást, mint eddig? - A még 2018-ban kiállított, áfát tartalmazó kimenő számláink ellenértéke januárban, illetve februárban folyik majd be. Ezek áfa-tartalmát bizonyára be kell vallani és fizetni. Mikor? - Ténylegesen 2018-as teljesítésről januárban kiállított számláink tartalmazzanak-e áfát? Ha igen, akkor azt mikor valljuk és fizetjük be? - Korábban beszerzett tárgyi eszköz levont áfája 5 év alatt egyenlő részletekben visszafizetendő. Ezt hogy lehet bevallani és mikor? - A változással változik az adószám egy karaktere. Erről értesít a NAV? Köszönettel: Rostás Ilona

Alanyi mentes vállalkozás és a Facebook-számla Kérdés

Áfalevonásra nem jogosult jelenleg áfaalany vállalkozás alanyi mentességet választ, és uniós adószámának törlését is kéri. Eddig is és a jövőre nézve is Facebook-számlákat, Microsoft (program használatiról) számlákat fogad be, amelyeken a fordított adózás szerepel, így eddig a magyar áfát be kellett fizetnie, de levonásba nem tudta helyezni. A jövőt tekintve véleményem szerint az áfatörvény különös szabályai (38-49. §) vonatkozna rá mint nem adóalanyra. Ennek megfelelően a teljesítés helye Magyarország lenne. Kérdés: Az új helyzetben az uniós adószámmal nem rendelkező alanyi áfamentes vállalkozásnak a magyar áfát meg kell-e fizetnie? Tisztelettel Boronkay László

Harmadik országba történő szolgáltatás magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Grafikusi végzettséggel vektor-, és pixelgrafikákat készítek számítógépen, amit digitális úton továbbítok a vásárlónak, igénylőnek. Webshopot karban tartok, frissítek, a grafikai elemeket elkészítem hozzá, és fel is töltöm rá. Kérdésem, hogy egy állandó amerikai ügyfél (magánszemély) részére történő szolgáltatás esetén mi a helyes módja a számla kiállításának, a külföldről érkező jövedelem utáni adózásnak? Arra gondolok, hogy ebben az esetben Magyarországon vagy az USA-ban kell adóznom? Illetve milyen egyszemélyes vállalkozást érdemes indítani hozzá? Szeretnék egy katás alanyi mentes egyéni vállalkozást indítani.

Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó EU-s vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó szeretne az EU-ból 10 ezer euró nettó érték alatti munkagépet vásárolni. Szükséges-e EU adószám, illetve kell-e áfát fizetnie, és milyen mértékűt? Köszönöm szépen a segítségét.

Áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó novemberben belépett az áfakörbe értékhatár átlépése miatt. December 31-éig visszajelentkezik alanyi adómentes státuszba. A november 30-ai és december hóban kiállított vevői számlák 2019. január 28-án és február hóban érkeznek, mert 60 napos fizetési határidők vannak. Mikor állítom be az áfabevallásba? A kilépés miatt a 2018. december havi (2019. 01. 20-áig) bevallásba, vagy annak ellenére, hogy már nem áfakörös, majd 2019. január és február hóra? Köszönöm válaszát.

Katás bt. harmadik országbeli szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: Áfa szempontjából alanyi adómentes katás betéti társaság Amerikából érkező utasokat szállít a reptérről a megadott címre (jellemzően belvárosi hotelekbe). A szolgáltatási díj fizetése internetes megrendelést követően bankkártyával történik a cég honlapján keresztül történő fizetés útján. Szintén hasonló elven is szállít utasokat adott cég úgy, hogy az amerikai utazási iroda (akivel szerződéses viszonyban áll) megrendeli tőle XX fő elszállítását a repülőtérről az előre megadott címre. Ez esetben a díj kiegyenlítése havonta egyszer kiállított átutalásos számla alapján történik. A kérdésem az lenne, hogy így külföldi partner (aki egyik esetben sem EU-s) esetében is jogosan járunk-e el, ha alanyi adómentes minőségben számlázunk? Vagy esetleg kellene áfabevallást benyújtani? Továbbá, egy adótanácsadó azt mondta e cégnek, hogy ezt a tevékenységet (így külföldre) nem is végezhetné katás adózói formában! Ez valóban így lenne? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok.

Áfából való kilépés Kérdés

Egy vállalkozó 2017 év közben elérte a bevételi esetében a 8 millió forintos alanyi adómentes határt. 2018. évi bevétele 12 millió forint alatt marad. Jól gondoltunk hogy 2019-ben nem választhatja az alanyi adómentességet?

Pénzügyi áfás adóalany Kérdés

Pénzforgalmi áfaalany 2019-től alanyi adómentes szeretne lenni. A vevői követeléseit (melyeket áfaalanyként állított ki) 2019-ben egyenlítik ki, akkor az áfatartalom is bevételnek fog minősülni? Vagy az áfakörből való kilépése alkalmával be kell-e fizetnie a felszámított áfát?

Áfa, alanyi adómentesség - Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, akinek a fő tevékenysége 661901- Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység m.n.s. úgy szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, hogy "2 - Alanyi adómentességet választok". Ebben az esetben 2018-ban akkor a tevékenységtől függetlenül rá a 8 millio forintos áfa alanyi adómentességi értékhatár az érvényes? Illetve, jól tudom hogy ez a tevékenység mentes, - Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel? Ebben az esetben akkor kell a 8 millio forintos határt figyelni? Ha igen, akkor itt a túllépés után meg kell fizetnie az áfát? Át lehet jelenteni az egyéni vállalkozót "csak "mentes tevékenységet végzek" státuszra? Köszönöm szépen a segítséget!

Alanyi mentes Kérdés

2019. évben alanyi mentességet választó cég 2000-ben vásárolt tárgyi eszközét értékesiti. Az értékesitéskor fel kell számitani áfát? Köszönöm.

Áfakörből áttérés alanyi mentesség alá katás adózónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg katás adózó, áfa pénzforgalmi elszámolás alá tartozó bt. a jövő évtől alanyi mentességet kíván választani. Mi lesz a sorsa a kibocsájtott, de fizetetlen számláknak? Az áfa részt a decemberi áfabevallásban, fizetendő adóként el kell számolni? A nettó részt pedig a pénzügyi teljesítéskor (jövő évben) kell kata alá tartozó bevételként elszámolni? Kérem erősítse meg az előző gondolatokat, vagy adjon helyes választ az elszámolásra. Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes határ emelése változás Kérdés

Üdvözlöm! Ha jól tudom, 2019. 01. 01-jétől az alanyi adómentesség bevételi határa 12 millió forintra nő. Abban az esetben, ha az adóalanyt a 2018. évben kellett beléptetni az áfakörbe, mert a 8 millió forintos határt meghaladta a bevétele, de az a 12 millió forint alatt marad a 2018. évben (korábbi években is az alatt volt), akkor van-e lehetősége kilépni az áfakörből (2018. év végén választhatja-e 2019-re az alanyi adómentességet)? Előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs