247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Cég vásárol magánszemélytől garázst raktározási céllal Kérdés

Ha cégként garázst vásárol az ügyfél egy magánszemélytől, aztán néhány év múlva eladja szintén magánszemélynek, akkor csak áfásan tudja kiszámlázni? Ha mindezt egy alanyi mentes kft. követi el, akkor alanyi mentes számlát állíthat ki a garázs jövőbeni értékesítésekor? Köszönettel.

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy általános áfa lany mezőgazdasági termelő, aki csak és kizárólag a feleségével tud családi gazdaságot alapítani. A feleségének van egy alanyi adómentes rendezvényszervező cége. Bevétel, kiadás mindkettőnek külön-külön saját szabályaiknak megfelelően van 2019-es adóévben. 2019. év végén szükséges a családi gazdaság megalapítása. Hogyan történik a 2019-es adóév személyi jövedelemadó bevallása? Az adóhivatal utólag nyilatkoztatja mindkettőt, milyen adózási módot választanak a 2019-es adóévre, ez történik mondjuk decemberben. Addigra mindenki a saját szabályai szerint állította ki a számlákat. Hogyan nyilatkoznak ez esetben? A feleség mikor veszíti el alanyi adómentes státuszát? A családi gazdaságban továbbra is elegendő, ha a bevétel a férj nevén van, általános áfaalanyként? Kompenzációs felár megtérítésére nem tart igényt. A feleségnek lesz egy őstermelői lapja és lesz egy egyéni vállalkozós lapja az szja bevallásban? Megvalósítható-e ez így ebben a formában? A családi gazdaságra mindenképp szükség lenne, más lehetőség nincs. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát! Csóti Anikó

Katás és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás alanyi mentes egyéni vállalkozó családi gazdasági tag szeretne lenni. A családi gazdaság az általános szabályok szerint áfaalany. Lehetséges-e az, hogy a katás egyéni vállalkozásban alanyi mentes marad (a családi gazdaságban nem lesz számlakiállító és befogadó), attól függetlenül, hogy egy olyan családi gazdaság tagja, ahol az áfát az általános szabályok szerint állapítják meg? A másik kérdésem a járulékfizetésre vonatkozik. Jól gondolom-e, hogy főállású katás vállalkozó maradna, és őstermelőként nem lenne biztosított, így járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezne? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi adómentes, átalányadózó vállalkozó. Hollandiából használt és új cipőket hoz be és értékesíti. Az egyéni vállalkozónak 2012-től van érvényes közösségi adószáma. A szállítói számlán a behozott termék értéke egyösszegben szerepel, feltüntetve a termék bruttó és nettó súlya, valamint midkét fél közösségi adószáma. A számlán nincs feltüntetve, hogy női vagy férfi, nyári vagy téli cipőt hoz be. Kérdésem: a termék beszerzőjének a teljesítés időpontját követő hónap 20-áig kellett volna-e áfát fizetnie és soron kívüli áfabevallást beadni? Honnét tudhatjuk azt, hogy az eladó cég a kinti országban szintén alanyi adómentességet válaszott? A vázolt esetbent ki fizeti meg az áfa összegét? A termék beszerzője, mivel alanyai adómentes, így nem vonhatja le az áfa összegét? A termék beszerzőjének, mivel rendelkezik közösségi adószámmal, de éves szinten nem éri el a 10 000 eurós értékhatárt, akkor is közösségen belüli beszerzésként kell-e kezelni az árubeszerzést, mert ebben a tekintetetben bejelentkezett áfaalanynak? Zavar, hogy nem látni egyik oldalról sem az áfafizetést.

Áfa-visszaigényléssel vett tárgyi eszközök (bútorok) használata áfamentességre áttérés után Kérdés

T. Szakértő! Ha a vállalkozás indításának évében áfakörösként indult egyéni vállalkozó a tárgyi eszközeire visszaigényelte az áfát, de a következő évben áttért az alanyi áfamentességre, van-e a korábban visszaigényelt áfával kapcsolatosan bármi arányosítási kötelezettség? Ezeket a bútorait sok évig kívánja használni az üzletben.

Előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2018. évben normál áfakulcsot alkalmazó vállalkozás 100% előlegről bocsátott ki számlát. A számla összege 75,59 + 20,41 összesen 96 Eur volt. A 453-as előleg számlára a 75,59 Eur forintosított összege került, az áfát befizette. 2019-ben alanyi adómentességet választott. Az értékesítés árbevétele 96 Eur maradt, de nyilván ez már nem tartalmaz áfát. Ha az előleget bruttó összegben könyvelem vissza, akkor a 453 fkvi szám nem fog egyezni: nyitó 75,59 Eur - 96,00 Eur. Hogyan könyveljük az elszámolást (kérném számszerűsítse)? Szintén a fenti vállalkozás előleg meghíúsulása miatt módosította egy 2018-ban kibocsátott számláját. 2018-ban felszámított fizetendő adót 2019-ben (alanyi mentes) elszámolhatja fizetendő adót csökkentő tételként? Köszönettel:

Alanyi adómentesség értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor év közben az áfa alanyi adómentesség értékhatárát vizsgálom mezőgazdasági őstermelőnél, aki a 600 ezer forintos értékhatárt már elérte, a számításnál figyelembe veszem-e a kapott terület alapú támogatások összegét, ami több millió forint? Ha a támogatásokat és az árbevételt együtt vizsgálom, akkor be kell jelentkezni az áfakörbe. Ha a támogatásokat nem veszem figyelembe, akkor nem éri az alanyi mentesség értékhatárát. Hogyan járok el jogszerűen? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi adómentes vállalkozó turizmusfejlesztési hozzájárulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vendéglátó vállalkozónak mi alapján kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie, ha a pénztárgépes bevételekből nem különülnek el a kedvezményes és egyéb áfás tételek?

Áfa küszöbérték átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó most hozta az anyagot, és kiderült hogy már 2018. novemberben átlépte a 8 millió forintot a bevétele (kb. 1 millió forinttal). Kérem a segítségét abban, hogy mi a megoldás erre a helyzetre? A 18101E bevallást már nem tudom beadni. A 19101E bevalláson van lehetőség jelenteni az áfakörbe lépést? 2019. évre továbbra is szeretne alanyi mentes maradni az egyéni vállalkozó. Az alanyi mentes számlákat hogyan tudom javítani áfás számlára? Kérem segítségét a teljes körű megoldásra! Előre is köszönöm válaszát!

Evás egyéni vállalkozó átmenne katába Kérdés

T. Szakértő! Egy 36 órás munkaviszony melletti, evás, áfás egyéni vállalkozó át szeretne menni a kata hatálya alá. Ezt megteheti év közben is? Katásként alanyi mentes szeretne lenni. Év közben is választhatja az alanyi mentességet? Köszönettel Fidler Gáborné

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Alapítvány közhasznú tevékenysége Kérdés

Egy alanyi mentes alapítvány az alapító okiratban is megfogalmazott cél szerinti közhasznú tevékenységet végez és ezzel bevételt is szerez, azaz előadásokat tart, amelyre kedvezményesen lehet jegyeket vásárolni. A jegyeladásból származó bevételre is vonatkozik a 8 millió Ft-os (2018-ban) alanyi mentes határ? Köszönöm szépen a választ.

Alanyi mentesség átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2018. december 03-án a kiállított számlái alapján (teljesítés szerint) átlépte az alanyi mentesség határát, amit be is jelentettünk a NAV felé. Ugyanakkor 2019. januártól visszakértük az alanyi mentes státuszt a törvény átmeneti rendelkezése szerint. A december 3-ai teljesítésű bevétel csak január 07-én jelent meg a bankszámláján. Kérdésem az, hogy milyen időszakban kell beadnom az áfabevallást: 2018. 12. 03-12. 31-ig nullásan? Vagy ebben az időszakban be is vallom az áfát? Vagy 2019. januárra, amikor beérkezett? De ekkor már újra 1-es az adószáma. Várom mielőbbi válaszukat! Köszönettel Csányi Krisztina

Eváról áttérés katára Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. 2019. február hónaptól szeretne áttérni a katára. Jelenleg áfás, az áfával növelt értékkel számláz. Február hónaptól kérheti-e az áfa alanyi mentességet? December 31-éig nem kérte. Köszönöm. .

Alanyi mentes szlovák megbízó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó megbízást kap egy szlovák (EU) cégtől, hogy a cég gépeit segítse értékesíteni Magyarországon, jutalék ellenében. A fenti szolgáltatás mellett külön díjazás ellenében a gépek beüzemelését is vállalhatja a vállalkozó. Kérdésem, hogy kell-e a magyar vállalkozónak közösségi adószámot kérni, keletkezik-e áfafizetés kötelezettsége? Hogyan kell számláit kiállítani a szlovák partner részére? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs