226 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó EU-s vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó szeretne az EU-ból 10 ezer euró nettó érték alatti munkagépet vásárolni. Szükséges-e EU adószám, illetve kell-e áfát fizetnie, és milyen mértékűt? Köszönöm szépen a segítségét.

Áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó novemberben belépett az áfakörbe értékhatár átlépése miatt. December 31-éig visszajelentkezik alanyi adómentes státuszba. A november 30-ai és december hóban kiállított vevői számlák 2019. január 28-án és február hóban érkeznek, mert 60 napos fizetési határidők vannak. Mikor állítom be az áfabevallásba? A kilépés miatt a 2018. december havi (2019. 01. 20-áig) bevallásba, vagy annak ellenére, hogy már nem áfakörös, majd 2019. január és február hóra? Köszönöm válaszát.

Katás bt. harmadik országbeli szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: Áfa szempontjából alanyi adómentes katás betéti társaság Amerikából érkező utasokat szállít a reptérről a megadott címre (jellemzően belvárosi hotelekbe). A szolgáltatási díj fizetése internetes megrendelést követően bankkártyával történik a cég honlapján keresztül történő fizetés útján. Szintén hasonló elven is szállít utasokat adott cég úgy, hogy az amerikai utazási iroda (akivel szerződéses viszonyban áll) megrendeli tőle XX fő elszállítását a repülőtérről az előre megadott címre. Ez esetben a díj kiegyenlítése havonta egyszer kiállított átutalásos számla alapján történik. A kérdésem az lenne, hogy így külföldi partner (aki egyik esetben sem EU-s) esetében is jogosan járunk-e el, ha alanyi adómentes minőségben számlázunk? Vagy esetleg kellene áfabevallást benyújtani? Továbbá, egy adótanácsadó azt mondta e cégnek, hogy ezt a tevékenységet (így külföldre) nem is végezhetné katás adózói formában! Ez valóban így lenne? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok.

Áfából való kilépés Kérdés

Egy vállalkozó 2017 év közben elérte a bevételi esetében a 8 millió forintos alanyi adómentes határt. 2018. évi bevétele 12 millió forint alatt marad. Jól gondoltunk hogy 2019-ben nem választhatja az alanyi adómentességet?

Pénzügyi áfás adóalany Kérdés

Pénzforgalmi áfaalany 2019-től alanyi adómentes szeretne lenni. A vevői követeléseit (melyeket áfaalanyként állított ki) 2019-ben egyenlítik ki, akkor az áfatartalom is bevételnek fog minősülni? Vagy az áfakörből való kilépése alkalmával be kell-e fizetnie a felszámított áfát?

Áfa, alanyi adómentesség - Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, akinek a fő tevékenysége 661901- Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység m.n.s. úgy szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, hogy "2 - Alanyi adómentességet választok". Ebben az esetben 2018-ban akkor a tevékenységtől függetlenül rá a 8 millio forintos áfa alanyi adómentességi értékhatár az érvényes? Illetve, jól tudom hogy ez a tevékenység mentes, - Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel? Ebben az esetben akkor kell a 8 millio forintos határt figyelni? Ha igen, akkor itt a túllépés után meg kell fizetnie az áfát? Át lehet jelenteni az egyéni vállalkozót "csak "mentes tevékenységet végzek" státuszra? Köszönöm szépen a segítséget!

Alanyi mentes Kérdés

2019. évben alanyi mentességet választó cég 2000-ben vásárolt tárgyi eszközét értékesiti. Az értékesitéskor fel kell számitani áfát? Köszönöm.

Áfakörből áttérés alanyi mentesség alá katás adózónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg katás adózó, áfa pénzforgalmi elszámolás alá tartozó bt. a jövő évtől alanyi mentességet kíván választani. Mi lesz a sorsa a kibocsájtott, de fizetetlen számláknak? Az áfa részt a decemberi áfabevallásban, fizetendő adóként el kell számolni? A nettó részt pedig a pénzügyi teljesítéskor (jövő évben) kell kata alá tartozó bevételként elszámolni? Kérem erősítse meg az előző gondolatokat, vagy adjon helyes választ az elszámolásra. Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes határ emelése változás Kérdés

Üdvözlöm! Ha jól tudom, 2019. 01. 01-jétől az alanyi adómentesség bevételi határa 12 millió forintra nő. Abban az esetben, ha az adóalanyt a 2018. évben kellett beléptetni az áfakörbe, mert a 8 millió forintos határt meghaladta a bevétele, de az a 12 millió forint alatt marad a 2018. évben (korábbi években is az alatt volt), akkor van-e lehetősége kilépni az áfakörből (2018. év végén választhatja-e 2019-re az alanyi adómentességet)? Előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó, alanyi mentesség értékhatárának átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi adómentes, 2018 novemberében átlépi a 8 milliós értékhatárt. Bejelentkezik áfakörbe. Nem lépi át a 12 milliót, ezért 2019-re választhatja-e az alanyi adómentességet? Ezt 2018. december 20-áig vagy december 31-éig kell bejelenteni. Hol találom a pontos törvényi helye?

Üzlet értékesítése alanyi mentesség esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy egyéni vállalkozó 1998-ban vásárolt (akkor áfás, és visszaigényelt áfát) üzletét szeretné eladni jövőre. Jelenleg áfás, de jövőre alanyimentes lesz. Kérdésem, hogy az ingatlant áfásan, vagy mentesen kell értékesítenie? Köszönettel

Áfás utánvét Kérdés

Egyéni vállalkozó futárszolgálatot vesz igénybe a megrendelt áru kiszállítására. A futár beszedi a csomagok árát, és hetenként elszámol a vállalkozóval. Kiálltja a saját számláját, és a különbözetet átutalja a megrendelőnek. A vállalkozó az utolsó hónapban átlépi az alanyi mentes áfahatárt, és pénzforgalmi szemléletü áfakörös lesz, azonban ha az adótörvényeket elfogadják ismét lehetősége lesz alanyi mentesnek lenni. Kérdés, hogy a december utolsó dekádjában átadott áfás értékesítéseket be kell-e rakni a 2018-as áfabevallásba, mivel a futárszolgálat csak januárban tudja utalni a különbözetet, a vállalkozó számára a kiegyenlítés csak ekkor történik, de már él az alanyi mentesség?

Számlázás Kérdés

Egy vállalkozás átlépte a 8 millió forintos értékhatárt októberben. Az egyik ügyfél az értékhatár átlépése után reklamált, kéri vissza a kifizetett szolgáltatásért a pénzt. A vállalkozás stornó számlát állított ki. De ezzel az értékesítés árbevétele 8 millió forint alá ment. Ilyen esetben mi a teendő?

Családi gazdaság áfaalanyisága Kérdés

A családi gazdaság 3 tagból áll (édesanya és két felnőtt gyermeke). A családi gazdaság vezetője az édesanya. Az egyik felnőtt gyerek kft.-ügyvezető. A családi gazdaságnak egy adószámmal kell-e rendelkezni? Lehet-e a családi gazdaság áfa adónemben - az alanyi összeghatár eléréséig- áfamentes? Kötelező-e bankszámlát nyitni? A családi gazdaság előtt meglévő adószámokat meg kell-e szüntetni?

Alanyi mentesség, átmeneti előírások az 5 százalékos kulcsra – módosul az áfatörvény Cikk

Több mint 600 ezer kisvállalkozó adózónak jelenthet könnyebbséget, hogy az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tárca múlt heti sajtótájékoztatóján Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close