259 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e bármilyen szabály, ami tiltja, hogy alanyi áfamentesen tevékenykedő társaság, utazásszervezési szolgáltatást, 12 millió forint árbevételig szintén áfamentesen számlázzon. Ha igen, akkor kérem jelöljék meg a jogszabályhelyet is. A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben lehet áfamentes ez a tevékenység is, akkor szükséges-e alkalmazni az áfatörvény utazásszervezésre vonatkozó rendelkezéseit vagy sem. Segítségüket előre is köszönöm.

A vállalkozások kedd éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot a teljes évre Cikk

A vállalkozások december 31-én éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot, a határidő lejártáig választható a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózók tételes adója (kata), ha a teljes 2020-as adóévben így adózna a vállalkozó – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

Januári számlázás alanyi mentes áttérés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2020-ban alanyi mentes adózást választott, míg eddig az általános szabályok szerinti áfás adózó volt. Folyamatos teljesítésű ügyletei vannak, tehát 2020. januárban fogja kiszámlázni a decemberben elvégzett munkáját, így azok teljesítése a törvény szerint a fizetési határidő. A kérdésem az lenne hogy ezeket a számlákat már áfamentesen kell kiállítania vagy áfával? Illetve előfordulhat-e olyan eset, hogy áfával kell kiállítania számlát a jövőben? Például olyasmikre gondolok, hogy ha értékesít egy korábban vásárolt tárgyi eszközt, amelynek akkor az áfáját levonásba helyezte, vagy valamelyik ügyfél, aki készpénzben fizeti a díját, mondjuk fél évet fizet ki egyszerre. Válaszát előre is köszönöm!

Online adatszolgáltatás 2020. július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy az alanyi mentes adóalanyok által kibocsátott számlákat is jelenteni kell majd 2020. július 1-jétől?

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes vállalkozás közösségen belüli beszerzésének áfája Cikk

Közösségi adószámmal rendelkező ügyfelének közösségi beszerzéseinél nincs feltüntetve az áfa, ami kissé összezavarta kérdezőnket, mert ügyfele a 10 ezer euró alatti beszerzés szerinti elszámolást alkalmazza. Hogyan lehetne az ügyfél státusát tisztázni? Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Közösségi beszerzés alanyi mentes vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzám került egy alanyi mentes katás egyéni vállalkozó, aki közösségen belül szerez be gépkocsi-alkatrészeket. Az éves beszerzéseinek összértéke a 10 ezer eurót nem haladja meg. Közösségi adószámmal rendelkezik, viszont ezt a bejövő külföldi számlákon nem látom feltüntetve, viszont az adott ország adójának a mértékét se, tehát úgy tűnik, hogy nettó számlát kap. Jó ez így? Nekem úgy lenne logikus, hogy kintről bruttó számlát kap, amennyiben az éves határt, a 10 ezer eurót nem haladja meg, és áfabevallás, illetve a 60-as nem kell neki. Bár abban is elbizonytalanodtam, hogy mivel van közösségi adószáma, ezt nem kellene valahol bejelenteni, hogy ő 10 ezer euró alatti elszámolást alkalmaz? Mi a helyes eljárás ilyen esetben? Köszönöm.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.01.01-jétől a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás is turizmusfejlesztési hozzájárulás köteles lesz. A hozzájárulás összege a hozzájárulás-köteles szolgáltatás nettó (áfa nélkül számított) ellenértékének 4 százaléka. Kérdésem, hogy az alanyi adómentesként tevékenységet folytató magánszemélyként végzett kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után is felmerül ezzel kapcsolatosan a bevallási és a befizetési kötelezettség? Amennyiben előbbi kérdésre nemleges a válasz, azt mely törvényi hely támasztja alá? Vagy hozzájárulás-köteles szolgáltatásnak csak az áfa felszámításával kibocsátott számlákon szereplő szolgáltatások minősülnek? Köszönöm válaszát!

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentes közösségen belüli vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozás uniós adószámmal rendelkezik szolgáltatáshoz. Vásárláskor megadta az adószámát, így be kell fizetnie az áfát. Olvasatom szerint a teljesítést követő hónap 20. napjáig be kell jelentenem ezt a NAV-nak. Azt szeretném tudni, hogy ezt a 19T101E nyomtatványon kell megtennem az F-02 10/9. sor beikszelésével, vagy más nyomtatványon kell jelentenem? Az áfabevallás melyik sorában kell bevallanom a befizetendő áfát ebben az esetben? Köszönettel: Ibolya

Ügyvéd által továbbszámlázott közigazgatási díjak Kérdés

Az alapvetően ügyvédi (69001) alanyi mentességet választó ügyvéd által történő kiszámlázásnál hogyan helyes a számla kiállítás? 1. Kell-e feltüntetni a saját szolgáltatási díjtól elkülönítve a közigazgatási költségeket, amelyek tárgyi mentes tételek és csupán továbbszámlázott költségek? 2. Ezek a továbbszámlázott tételek beletartoznak-e a 12 millió forintos alanyi mentes keretösszegbe? köszönettel Tóth Edit

Alanyi mentesség átlépése, előleg-végszámla, fordított adózási ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó fordított adózás alá eső tevékenységről (építőipari engedélyköteles tevékenység) két előlegszámlát állított ki egy áfakörös másik adózó felé. Az előlegszámlákat alanyi mentes minőségében áfa nélkül számlázta tovább. A végszámla kiállításakor azonban átlépte az alanyi mentes értékhatárt, így ezen számlát már áfakörös egyéni vállalkozóként kell kiállítania. Kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben az áfa összegét az előleggel csökkentett összegre tekintettel kell-e a számla befogadónak megfizetnie vagy a teljes ellenértékre felszámítva kell azt bevallania? Van-e választási lehetőség? Érdekes kérdés lenne az a fordított helyzet is, ha az előlegszámla kiállításakor áfakörös az adózó, a végszámla kiállításakor pedig már (nyilván másik adóévről van szó) alanyi mentes lenne az értékesítő fél. Belföldi fordított adózású ügyletek esetén előlegnél nincs áfa, a végszámlánál már a személyi kör miatt nem kellene áfát fizetni?

Cég vásárol magánszemélytől garázst raktározási céllal Kérdés

Ha cégként garázst vásárol az ügyfél egy magánszemélytől, aztán néhány év múlva eladja szintén magánszemélynek, akkor csak áfásan tudja kiszámlázni? Ha mindezt egy alanyi mentes kft. követi el, akkor alanyi mentes számlát állíthat ki a garázs jövőbeni értékesítésekor? Köszönettel.

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy általános áfa lany mezőgazdasági termelő, aki csak és kizárólag a feleségével tud családi gazdaságot alapítani. A feleségének van egy alanyi adómentes rendezvényszervező cége. Bevétel, kiadás mindkettőnek külön-külön saját szabályaiknak megfelelően van 2019-es adóévben. 2019. év végén szükséges a családi gazdaság megalapítása. Hogyan történik a 2019-es adóév személyi jövedelemadó bevallása? Az adóhivatal utólag nyilatkoztatja mindkettőt, milyen adózási módot választanak a 2019-es adóévre, ez történik mondjuk decemberben. Addigra mindenki a saját szabályai szerint állította ki a számlákat. Hogyan nyilatkoznak ez esetben? A feleség mikor veszíti el alanyi adómentes státuszát? A családi gazdaságban továbbra is elegendő, ha a bevétel a férj nevén van, általános áfaalanyként? Kompenzációs felár megtérítésére nem tart igényt. A feleségnek lesz egy őstermelői lapja és lesz egy egyéni vállalkozós lapja az szja bevallásban? Megvalósítható-e ez így ebben a formában? A családi gazdaságra mindenképp szükség lenne, más lehetőség nincs. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát! Csóti Anikó

Katás és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás alanyi mentes egyéni vállalkozó családi gazdasági tag szeretne lenni. A családi gazdaság az általános szabályok szerint áfaalany. Lehetséges-e az, hogy a katás egyéni vállalkozásban alanyi mentes marad (a családi gazdaságban nem lesz számlakiállító és befogadó), attól függetlenül, hogy egy olyan családi gazdaság tagja, ahol az áfát az általános szabályok szerint állapítják meg? A másik kérdésem a járulékfizetésre vonatkozik. Jól gondolom-e, hogy főállású katás vállalkozó maradna, és őstermelőként nem lenne biztosított, így járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezne? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs