247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Szolgáltatás nyújtása közösségen belülre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választott nonprofit kft. szolgáltat egyéb sporttevékenységet egy közösségen belüli partnernek. A közösségen belüli olasz partnernek nincs érvényes közösségi adószáma. Hogyan kell helyesen eljárni áfa szempontjából? A szolgáltatás nyújtás során nem járhat el alanyi adómentes minőségben a nonprofit kft., így áfa törvény területi hatályán kívüli ügyletről kell kiállítania a számlát, ami az alanyi adómentes értékhatár összegébe nem kerül beszámításra? A 1865-ös áfabevallásban adatot kell szolgáltatni az áfatörvény területi hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtások adó nélkül számított ellenértéke sorban? Válaszát előre is köszönöm!

Katás, alanyi mentes vállalkozó közösségen belüli szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás, alanyi mentes státuszú egyéni vállalkozó közösségen belüli országban szeretne szolgáltatást végezni (kiállításépítés). A számlán minden esetben fel kell tüntetni az "Áfatörvény területi hatályán kívüli" szöveget? További kérdésem, hogy 1. Ha van a partnerének közösségi adószáma, akkor nem kell felszámítani a magyarországi vállalkozónak az áfát a számláján? (Áfabevallást beadja, de nincs áfafizetési kötelezettsége és adatszolgáltatást is beadja.) 2. Ha nincs a partnerének közösségi adószáma, akkor felszámítja az áfát és meg is fizeti a magyarországi vállalkozó? (Áfabevallást beadja, megfizeti az áfát, nincs adatszolgáltatás.) 3. Valószínűsíthető, hogy csak egy "külföldi" vállalkozótól lenne számlája. Ez nem jelent gondot a munkaviszonytól elhatárolás esetében? Egy ellenőrzés során minősítheti a hatóság munaviszonynak? Ha igen, abban az esetben egyéni vállalkozóként elég-e, hogy a katát megfizeti Magyarországon? Válaszát előre is köszönöm.

Áfa alanyimentesség választhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az eset leírása: egy belföldi magánszemély lakóingatlan-bérbeadási tevékenységet kezdett 2017. 04. hóban. Ezt a NAV részére bejelentette, és mint áfaalany adószámot is kapott. Más tevékenységet nem végzett, így az áfatörvény 86. § (1) l) pontja alapján a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes a tevékenysége. Ugyanezen magánszemély 2018. 05. hóban – a magánszemélykénti lakás bérbeadási tevékenység változatlan folytatása mellett – egyéni vállalkozói tevékenységet kezdett. Az egyéni vállalkozói tevékenysége a főszabály szerint áfaköteles. A magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenysége megkezdésének bejelentésekor az alanyi mentességet nem kérhette, hiszen az egyéni vállalkozói tevékenysége megkezdését megelőzően már áfaalany volt, és 2018-ban évközben nincs mód az alanyi mentesség választásának 2018-ra vonatkozó bejelentésére. Ezzel szemben egy másik magánszemély helyzete az előbbiekben leírtaktól abban tér el, hogy 2018. 03. hótól már nem folytat lakásbérbeadási tevékenységet, és ezt a NAV részére be is jelentette, vagyis megszűnt az áfaalanyisága. Ugyanezen magánszemély 2018. 08. hóban a főszabály szerint áfaköteles egyéni vállalkozói tevékenységet kezd meg. Kérdésem: a második esetben leírt magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenysége megkezdésének bejelentésekor választhatja-e az alanyi adómentességet, függetlenül attól, hogy 2018. 03. hóig már volt alanyi mentességet nem választó áfaalany? A választ előre is köszönöm!

Áfafizetés harmadik országbeli adóalany és katás adóalany viszonyában Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A következőben szeretném szakmai állásfoglalásukat kérni. Harmadik országbeli (USA) adóalany részére – katás adóalany által teljesített internetes szolgáltatás (online hirdetési fiókkezelés) – milyen az áfa megítélése, ha: – a katás adóalany alanyi mentes? – a katás adóalany áfaköteles? Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó kiállít egy bevételi számlát áfakörös kft. részére alumínium, illetve réz huzal hulladékról. A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozó kiállíthatja-e fordított adózással "az adót a termék beszerzője fizeti fordított adózás" jelzéssel a számláját? Vagy alanyi mentesként a 8 millió forintig "simán" számláz? köszönettel Orbán Ágnes

Vállalkozási forma, adózási mód – fontos kezdeti döntések Cikk

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nagy részéről elmondható, hogy nem adózik tudatosan. Tapasztalatok szerint a legtöbb vállalkozás a nélkül kezdi el a működését, hogy tudná, hogyan kell adózni, milyen egyéb előírásoknak kell megfelelni, és milyen kockázatokkal kell számolni.

Áfa alanyi mentesség megszűnése utáni bevallási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az áfabevallást érintő kérdésben. Adott egy gazdasági társaság, mely élt az alanyi mentesség választáságnak lehetőségével, de év közben túllépte a megengedett 8 millió forintos bevételi értékhatárt. Ebben az esetben ugye a következő számlát már áfásan kell kiállítania? A kérdésem az lenne, hogy a bevallási kötelezettsége miként alakul? Köszönöm!

Evából katába: mi a helyzet az áfával és az iparűzési adóval? Cikk

Evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. 2018. július 1-jétől át szeretne térni a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata). Választhat-e 2018. 07. 01-jétől alanyi adómentességet? Ha igen, akkor az éves 8 millió forintos határ vonatkozik rá? Ha 2018. 07. 02-án számláz ki egy munkát, melyet még 2018. júniusban végzett el, akkor, ha júliusban folyik be az ebből származó bevétele, az már katás bevételnek számít? Az iparűzési adónál lehet választani a tételes adózást? – kérdezte olvasónk? SzipszerTamás adószakértő válaszolt.

Evából katába 2018. 07. 01-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás, bevételi nyilvántartást vezető bt, 2018.07.01-jétől evából katába szeretne áttérni. A kérdés, hogy választhat-e 2018. 07. 01-jétől alanyi mentességet? Ha igen, akkor az éves 8 millió forintos határ vonatkozik rá? Ha egy munkát 2018. 07. 02-án számláz ki, melyet még 2018. 6. hóban végzett el, akkor ha 7. hóban folyik be az ebből származó bevétele, az már katás bevételnek számít-e? A NAV-hoz a T201T jelű nyomtatványon jelentem be?Önkormányzatnál változásbejelentésként, ott választhatom neki a tételes katás iparűzési adót? Ez időarányosan éves 25 ezer forint iparűzési adót jelent? Egyéb más bejelentési kötelezettség terheli a vállalkozást? Az evás időszakra vonatkozóan az eva-bevallást 30 napon belül kell leadnom és gondolom az iparűzésiadó-bevallást is? Segítségét előre is köszönöm.

Alanyi mentes egyénivállalkozó EU-s értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egyéni vállalkozás (alanyi mentes) az EU-ba értékesítene. Kell-e közösségi adószám részére vagy csak mint alanyi mentes értékesítene műszaki cikkeket 8 millió forintig. Az árut futár vinné ki a közösségbe, a számlára azt írná alanyi mentes. Válaszukat várom köszönettel

Ingatlan bérbeadás katázás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a tanácsát. Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, amely mellett magánszemélyként ingatlant – amely ügyfelem tulajdonában van – is ad bérbe. Az alanyi mentes határba mindkét bevétel beleszámít, amely határt ügyfelem hamarosan túllépi. Ennek kapcsán azt szeretném kérdezni, hogy átadhatja-e a bérbeadást férjének vagy fiának, illetve ha igen kell-e hozzá a haszonélvezet? Köszönöm szépen válaszát. Tisztelettel, Bakonyi Eszter

Őstermelő áfázna, hogyan léphet át az áfakörbe? Cikk

Őstermelő nagyértékű beszerzésével összefüggő áfalevonás miatt év közben átlépne az áfakörbe. Van-e erre lehetősége? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Elemikár-térítés Kérdés

Elemikár-térítés beszámít-e az alanyi adómentes határba?

Alanyi mentes cég közösségi termékbeszerzése Kérdés

Tisztelt Cím! Egy alanyi mentes kft. Hollandiából terméket rendelt, de az áru nem érkezett meg, mivel a holland fél úgy szállította volna be az országba, hogy a termékre jutó áfát megfizeti a cég. Mivel a kft. nem fizette meg feléjük az áfát, ezért az áru be sem érkezett Magyarországra. A számla összege előre el lett utalva a holland félnek, az rendben volt. Ebben az esetben valóban meg kellett volna-e fizetni a holland félnek az áfát vagy a magyar NAV felé kellett volna bevallást és befizetést teljesíteni? A lebonyolítás nem világos, mert áfát kell fizetni, hisz a cég nem áfás és nem is áfásan értékesítette volna itthon. Várom válaszukat.

Alanyi mentes tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Alanyi mentesen vásárolt tárgyi eszköz beszerzési értékét az áfával növelt, bruttó értéken aktiváltuk, ez volt alapja az értékcsökkenés elszámolásunknak. A használt tárgyi eszközt áfásan értesítettük, az értékesítés miatt utólagosan levonható áfát elszámoltuk. Kérdésünk, hogy hogyan kell az értékesítést, az áfa elszámolást számvitelileg könyvelni (kontírozni)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs