226 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Szünetelés után Kérdés

Egyéni vállalkozó újraindítja vállalkozását év közben. Szünetelés előtt áfás volt, most az újraindításkor választhatja-e az alanyi adómentességet?

Termőföld eladása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági egyéni vállalkozók amennyiben a használatukban lévő termőföldet eladják esetleg elcserélik, akkor az adóalapba beszámító bevételként kell kezelni akkor, ha kizárólagosan a tevékenységhez használt tárgyi eszköz. Első kérdésem az volna, hogy mikor kizárólagosan használt tárgyi eszköz? Sok esetben azzal nem találkoznak a könyvelők amikor a földet megveszik vagy egyéb más módon (például öröklik) a fentebb említett személyek. Így adott esetben ez nem is kerül a könyvekbe. Sok esetben nagyon régen került a birtokukba még akkor, amikor őstermelés nem is létezett, ezért a bekerülési érték ritkán meghatározható dokumentum híján. Eladáskor emiatt a bevétellel szemben nincs vagy elhanyagolható a költség. Így könnyen átlépik az értékhatárokat ami miatt szja- és eho-kötelezettségük keletkezik. Lesz-e ebben változás? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben elégséges-e az adásvételi szerződés? A vállalkozók, őstermelők is áfaalanyok, ezért számlakötelezettségük is felmerülhet, mivel egy tárgyi eszközét értékesít vagy jelen esetben elég az adásvételi szerződés, esetleg csere-szerződés? Ha még is számlát kell kiállítani, akkor a számlán úgy gondolom nem kell áfát feltüntetni, mert nem tették az ingatlanértékesítést adókötelessé. Amennyiben alanyi mentes vagy kompenzációs felár mellett alanyi mentes jogállású, akkor beleszámolódik a 8 milliós értékhatárba ennek a tárgyi eszköznek az értékesítése? Kell-e emiatt áfabevallást benyújtaniuk?

Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó EU-s beszerzése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk, aki katás alanyi mentes egyéni vállalkozó, Ausztriából, illetve Németországból szeretne használt személygépkocsit tovább értékesítés céljából beszerezni. Az említett ügylete miatt áfafizetési kötelezettsége keletkezik annak ellenére, hogy alanyi adómentes? Mi a helyzet, ha Angliából szerez be ugyanilyen okból személygépkocsit? Köszönettel Bognárné

Számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2017-ben áfás tevékenységet végzett, a 2018. évben alanyi mentességet választott. 2018. januárjában állítja ki a számlát 2017. decemberre. Alanyi mentesen állítja ki a számlát? Köszönöm a válaszát.

Ingatlan-bérbeadás áfája, egyéni vállalkozó, aki magánszemély Kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi adómentességet választott az áfában. Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem önálló tevékenységet folytató magánszemélyként végzi. Főszabályként az alanyi mentes adóalap számításánál az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel beleszámít az alanyi mentes adóalap számításába. Az egyéni vállalkozásában az alanyi adómentes adóalap határ számításánál bele kell-e számítani a magánszemélyként kapott ingatlan bérbeadás bevételét, tekintettel a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. § 17. pontjára is?

2018. július 1.: számlák jelentése a NAV felé Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy 2018. július 1-jétől mindenkinek, aki számlát állít ki akkor is, ha alanyi mentes vagy tárgyi mentes, jelentési kötelezettsége van a NAV felé? Tehát akkor célszerű számlázóprogramot használni? Az evás cégek is tesznek áfát a számlára akkor nekik is kell külön összesitő jelentést adni? De lehet akinek kiszámláz 4 hónap alatt éri el az áfa a 100 ezer forintot, akkor fogja az összesítő jelentésbe beleírni? A beérkező számlákat akkor kell jelenteni, amikor elérte az áfa a 100 ezer forintot egy adóbevallási időszakon belül? Válaszukat köszönöm

Áfa alanyi mentes értékhatár számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszámítandó-e az áfa alanyi mentes értékhatárba a tv. 105. § szerinti mentes személyszállítás, illetve ugyanezen személyszállítás külföldi szakaszára eső bevétel? Köszönöm válaszukat.

Egyházközség áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Egyházközség vendégházat üzemeltet. Ezen kívül a temető is az ő tulajdonában van, melynek fenntartásáról is gondoskodik. A temetéssel kapcsolatban a következő tételeket számlázza a hozzátartozók felé: - sírhelymegváltás (25.évre) - sírhely-regisztráció - sírásás - ravatalozó használata - konténer használata. Az iskola is az egyházközség tulajdonában van, mely tornatermének egy részét szabadidő sport céljából is bérbeadja. A vendégházat egyházi célra is bérbeadja. Tudomásom szerint az egyházi ingatlanok részleges bérbeadása, valamint egyházi célra történő bérbeadása sem minősül vállalkozási tevékenységnek. Az alanyi mentes árbevételi értékhatárba mely tevékenységek árbevétele számít bele?

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal nem rendelkező ügyfelem termőföldet ad bérbe. A bérleti díjból származó bevétel 10 millió forint. Nem választott áfakötelezettséget, így tárgyi adómentesnek minősül a bérbeadás? Az alanyi mentes 8 milliós értékhatárt ebben az esetben nem kell figyelembe vennie? Köszönettel: Nagyné

Alanyi mentességi értékhatár átlépése az áfában Cikk

Milyen tételeket kell figyelembe venni az általános forgalmi adóban az alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálatakor? Mit kell tenni az értékhatár átlépésekor? Összefoglaltuk.

Alanyi adómentes határ fordított áfa esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Induló bt. ügyfelünk kata szerinti adózást és alanyi adómentességet választott. Egy adóalany németországi céggel van szerződésben, kizárólag nekik számláz. Kérdésem, hogy ebben az esetben is átkerül-e áfakörbe a 8 milliós határ átlépésekor? Köszönöm válaszát

Alanyi mentesség 2018 Kérdés

Tisztelt Cím! Sok helyen olvastam és a nemrégen végzett kötelező oktatáson is úgy tájékoztattak, hogy az alanyi mentesség határa 2018-ban 12 millió forint lesz. Ehhez képest sehol nem találom elfogadva ezt és nem tudom, hogy most mit mondjak az ügyfeleimnek és azt sem, hogy aki most elérte a 8 millió forintot, de a 12 millió forintot nem, visszajelenthető-e ismét alanyi mentesbe (NAV-nál azt mondták neki, hogy nyugodtan jelentkezzen vissza most decemberben)? Köszönöm válaszukat!

2017-ben katás bt. átlépte az alanyi menteshatárt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes bt. 2017-ben meghaladta a 8 millió forint mentes határt, így áfásként számláz tovább. Kérdés: mivel 2018-ban megemelték az alanyi mentes értékhatárt 12 millió forintra, továbbra is áfásnak kell-e lenni-e, vagy bejelentési kötelezettsége van 2018-ra, az alanyi mentességre? Van-e ezzel kapcsolatosan tennivaló ebben az évben?

Kata határ Kérdés

1. Az egyéni vállalkozó katázni szeretne. 2015 nyarán kezdte a vállalkozást, és áfás. Január 1-jétől választhatja-e a katát? Milyen bejelentési kötelezettsége van és meddig? A bevételi határ ebben az esetben bruttó 12 millió? 2. Ki léphet-e az áfakörből? Alanyi mentes katásként 8 millió forint lehet a számlázott bevétele 2018-ban?

Főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes főállású katás egyéni vállalkozó számítástechnikai tanácsadást, szoftverfejlesztést nyújt Hong Kong-ba. Hozzávetőlegesen 1,5 millió forint havi árbevétel keletkezik. Ezen kívül alkalmanként más partnerek felé is nyújt hasonló szolgáltatásokat. A tevékenységet saját gépparkkal, saját ingatlanban Magyarországról nyújtja. Kell-e vizsgálni a kata törvény II/10 14. § (3) bekezdése szerinti feltételeket külföldi megrendelők esetében? Véleményünk szerint az alanyi mentesség értékhatárába az esetleges EU és 3. országos bevételek nem tartoznak bele, így elviekben 8 millió forint alatti belföldi bevételig számlázhat adómentesen. Ugyanakkor a 12 millió forint feletti árbevétel esetén a 40 százalék mértékű adót függetlenül a számlázás irányától meg kell fizetni. Kérem a fentiekben leírt álláspontunkat véleményezni szíveskedjen! Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close