226 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Ügyvédi iroda bevallások Kérdés

Átalányadózó határérték átlépése Kérdés

Online számlaadat szolgáltatás Kérdés

Zöldségbolt nyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: alanyi mentes, nyugdíjas egyéni vállalkozó főtevékenysége a piaci kiskereskedelem, zöldség-gyümölcs értékesítés, 2020. 04. 27-étől melléktevékenységként üzlethelyiséget is bérel és zöldség-gyümölcs boltot nyit, alkalmazottat vesz föl a boltba (de főtevékenység továbbra marad a piaci értékesítés). Az üzletbe pénztárgépet vásárol, a napi forgalmat itt rögzíti, de a piaci forgalmát ahol eddig nyugtát, számlát adott hogyan kell? A kérdés az, hogy maradhat-e a piacra továbbra is a nyugta számla, és a boltba a pénztárgép-használat vagy a piaci értékesítéseit adott nap végén be kell ütni a pénztárgépbe? Hogyan jár el ebben az esetben szabályosan? Ugye nem kell kettő pénztárgép? Köszönöm!

Tárgyi eszközök végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy alanyi adómentes kft.-ről van szó, amely a tárgyi eszközeit (magánszemélyektől és adóalanyoktól is történt beszerzés) a vagyonfelosztási javaslat szerint a tagnak adja ki, ebben az esetben kell-e áfát felszámítani? Ha kell, akkor milyen esetekben nyílik meg az adózó áfalevonási joga? A következő példát találtam, de úgy gondolom, ez az alanyi adómentes vállalkozásokra nem vonatkozik: "A társaság saját üzleti használatra egy magánszemélytől beszerzett egy számítógép konfigurációt, melynek beszerzési ára 350 000 Ft volt. A végelszámolási záróbeszámolóban és a vagyonfelosztási javaslatban a konfiguráció értékét 250 000 Ft-ban állapították meg. Tekintettel arra, hogy a számítógép konfigurációt nem áfaalany magánszemélytől vásárolta a társaság, ezért a társaságot nem illette meg adólevonási jog a beszerzéshez kapcsolódóan, hiszen áfa nem is került felszámításra. Ennek megfelelően a végelszámolás befejezésekor, a társaság megszűnésekor, ha az eszköz a megszűnéskor a társaság tulajdonában van, nem kell általános forgalmi adót fizetni." 2. Szeretném megérteni, mi a logika abban, ha egy áfás cég szerez be magánszemélytől tárgyi eszközt, akkor annak értékesítésekor nem kell áfát felszámítania, viszont, ha egy alanyi mentes, akkor fel kell számítania az áfát? Köszönöm szépen szíves válaszát!

Alanyi adómentes közösségen belüli szolgáltatás igénybevételének bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás közösségi adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást. A kérdésem az lenne, hogy az áfáját az áfabevallás 07-es sorában tüntetem fel? Valamint a 20A60-as bevallást is ki kell töltenem hozzá? Segítségét előre is köszönöm.

Családi gazdaság tagja és egyben katás egyéni vállalkozó Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki jelenleg családi gazdaság tagja és emellett márciusban indítunk egy katás egyéni vállalkozást, akkor a bevételt hogyan állapítom meg. A családi gazdaság is alanyi mentes kompenzációs rendszer mellett és a katás egyéni vállalkozás is ez lenne. A családi gazdaság 4 főből áll, tehát a bevételek 25 százaléka lenne erre az egyéni vállalkozóra eső a családi gazdaság bevételéből? És ha lesznek katás bevételei, akkor az értékhatárt összességében figyelni kell a 12 000 000 forintot, hogy ne lépje át? Vagy a családi gazdaságból ki kellene lépnie? Előre is köszönöm válaszát! N. Tünde

Bizományos értékesítés elszámolása katás vállalkozásnál Cikk

Olvasónk katás bt. keretei között bizományos értékesítést is végez. De lehet-e bizományos értékesítésnek tekinteni azt a konstrukciót, ahol a bizományosi jutalék elszámolása előre történik? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő adott választ.

Közösségi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk, egy alapítvány, alanyi áfamentes. Rendelkezik közösségi adószámmal. Szlovákiából vett igénybe szolgáltatást. Ebben az esetben összesítő nyilatkozatot és áfabevallást is kell benyújtania? Meg kell fizetnie az áfát, és nem vonhatja le? Jól godoljuk? A számla nettó áron került kiállításra, az eladó is rendelkezik közösségi adószámmal. Köszönjük!

Közösségen belüli személygépkocsi bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes egyéni vállalkozó személygépkocsit ad bérbe egy romániai cégnek. A bérleti díjat áfamentesen számlázza. Kérdésem az, hogy az A60-as bevallásban kell-e a számla összegét szerepeltetni? A havonta kiszámlázott összeg 90 000 forint. Az egyéni vállalkozó más tevékenységet nem folytat. Üdvözlettel: Kaszab Éva

Kilépés az áfakörből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó jelenleg áfakörös. 2020. 01. 01-jétől alanyi mentességet kért. Továbbá 2020. 01. 01-jétől alanyi mentes áfamentes katás vállalkozást folytat. 2019 dec.31-én anyagkészlete maradt, melyet leltárba vett. Az anyagok összértékére eső áfarészét 2019-ben levonta az áfa-bevallásban, ezt az összeget be kell-e fizetni és az áfa-bevallásban jelezni a 2019 év negyedik negyed ves bevallásban 2020.01.20-ig? A készletekkel kapcsolatban van-e még tennivaló, mivel a 2019-ben áfásan beszerzett anyagok értéke az alanyi mentesség során felhasználáskor – számlázáskor áfamentesen számlázható igen vagy nem? Segítségségüket előre is köszönöm.

Alanyi mentes áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mi ügyletünk a következő: harmadik országbeli szolgáltatást értékesítünk uniós partnernek. A harmadik országbeli szolgáltatás igénybevételkor a szolgáltatásra jutó áfát a 1965A lap 27. sorában fizetendő áfa összegeként és a 67. sorban a levonható részben szerepeltetjük (áfatörvény 195. § (2) d). Az uniós partner felé nulla áfával kiállított számlák összegét a 91. és 92. sorban szerepeltetjük. Helyesen járunk el, ha a harmadik országbeli szolgáltatás igénybevételére eső áfa összegét alanyi mentesként levonásba helyezzük? Válaszát előre is köszönve: AdóŐr

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e bármilyen szabály, ami tiltja, hogy alanyi áfamentesen tevékenykedő társaság, utazásszervezési szolgáltatást, 12 millió forint árbevételig szintén áfamentesen számlázzon. Ha igen, akkor kérem jelöljék meg a jogszabályhelyet is. A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben lehet áfamentes ez a tevékenység is, akkor szükséges-e alkalmazni az áfatörvény utazásszervezésre vonatkozó rendelkezéseit vagy sem. Segítségüket előre is köszönöm.

A vállalkozások kedd éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot a teljes évre Cikk

A vállalkozások december 31-én éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot, a határidő lejártáig választható a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózók tételes adója (kata), ha a teljes 2020-as adóévben így adózna a vállalkozó – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

Januári számlázás alanyi mentes áttérés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2020-ban alanyi mentes adózást választott, míg eddig az általános szabályok szerinti áfás adózó volt. Folyamatos teljesítésű ügyletei vannak, tehát 2020. januárban fogja kiszámlázni a decemberben elvégzett munkáját, így azok teljesítése a törvény szerint a fizetési határidő. A kérdésem az lenne hogy ezeket a számlákat már áfamentesen kell kiállítania vagy áfával? Illetve előfordulhat-e olyan eset, hogy áfával kell kiállítania számlát a jövőben? Például olyasmikre gondolok, hogy ha értékesít egy korábban vásárolt tárgyi eszközt, amelynek akkor az áfáját levonásba helyezte, vagy valamelyik ügyfél, aki készpénzben fizeti a díját, mondjuk fél évet fizet ki egyszerre. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close