225 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Áfa (ingatlan bérbeadása, értékesítése) Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ingatlan-bérbeadásra, és -értékesítésre 2008-ban áfakötelezettséget választott kft. 2016-ban alanyi adómentességre tért át. A cég a tulajdonában lévő ingatlant egy másik társaságnak szeretné értékesíteni. A kérdésem, hogy ebben az esetben az áfakötelezettség megmarad-e, hogyan kell a számlát kiállítani. Köszönöm szépen.

Kistermelő méhcsalád értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Méhészettel foglalkozó őstermelő (kistermelő) értékesítene méhcsaládot. Áfa szempontjából alanyi mentes. Az értékesítésről számlát állít ki. Ebben az esetben a méhcsalád értékesítésekor kiállíthatja a számláját áfamentesen, vagy a tárgyi eszközre vonatkozó szabályok szerint fel kell számítania az áfát és áfa-bevallást kell benyújtania?

Szolgáltatás igénybe vétele EU-ból Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfa alanyi mentes, de közösség adószámmal rendelkező kft. cégautóját Ausztriában szervizeltette. Számlát kapott róla, melyen a szerviz feltüntette a közösségi adószámát, viszont a kft.-é lemaradt. Így a számla osztrák áfával került kiállításra. Jól értelmezem az áfatörvényt, hogy különleges adózói körben adóalanyoknál nincs értékhatár (10000 EUR), és a számlát a kft. közösségi adószámának feltüntetése mellett áfa nélkül kellett volna kiállítani? Ebben az esetben az áfát be kellene vallania a kft.-nek és megfizetni, viszont levonnia nem lenne szabad? Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017-ben megszünteti a tevékenységét. 2010. december 31-éig áfás volt, 2011-től alanyi adómentes tevékenységet folytat. 2000-ben(áfás időszakában) vásárolt egy ingatlant, amit műhelyként használt és a hozzátartozó telket. A megszűnés időpontjában van készlete is. Terheli-e áfafizetési kötelezettség megszűnéskor a meglévő készlet (alanyimentes időszakban vásárolt) és a korábban vásárolt ingatlan, telek után? A 100 ezer forintnál nagyobb értékkel nyilvántartott eszközökkel (ingatlan, telek) mi a teendő a megszűnéskor szja törvény szerint? Áfás adóalany az alanyi adómentességet választja. Az áttéréskor meglévő készlete után keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, ha alanyimentes időszakában eladja, vagy szolgáltatási tevékenységéhez felhasználja? Köszönöm válaszukat!

Készlet értékesítése alanyi mentesség választása után Kérdés

Tisztelt Szakértő, 2017. január 1-jétől alanyi áfamentességet választottunk. Kereskedelmi tevékenységünk folytatódik 2017-ben is. Kérdésem, hogy felmerül-e áfafizetési kötelezettség a 2016. 12. 31-én meglévő készlet értékesítése kapcsán? Ha igen, mikor, milyen formában kell az áfát befizetni, bevallani? Előre is köszönöm,

Alanyi mentes vállalkozó unión belüli szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A főcímben lévő kérdéshez szeretném még kérdezni a vállalkozó kamion sofőri munkát is szeretne végezni alkalmanként. Van olyan cég, ami magyar telephelyű, és van olyan amely szlovák telephelyű, viszont mindegyiknél unión belül kellene sofőri szolgáltatást végezni. Ebben az esetben mely áfaszabályok érvényesülnek? Köszönettel.

Selejtezés katás vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás áfakörös jogállásból alanyi mentes lett, szeretné a készleten lévő anyagait leselejtezni. A készlet vásárlása még áfás időszakban történt, ebben az esetben keletkezik áfafizetési kötelezettsége, és ha igen, azt hogyan kell feltüntetni a bevallásban? Köszönettel

Alanyi mentes vállalkozó unión belüli szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozó közösségen belül sofőri szolgáltatást szeretne végezni és számlázni. Hogyan kell kiállítani a számláját, mit kell ráírni? Kell kérnie közösségi számot? Úgy tudom, ilyen esetben áfabevallást kell benyújtani, ha igen, mely sorokat kell kitölteni? A vállalkozó állítása szerint nem kell áfát fizetnie, csak be kell vallania. Ez valóban így van? Köszönettel

Kompenzációs feláras őstermelő és katás egyéni vállalkozó alanyi mentes értékhatára Kérdés

Őstermelő kompenzációs felárat alkalmaz, emellett katás egyéni vállalkozóként alanyi áfamentes fizető-vendéglátó tevékenységet végez. Magánszemélyként lakást ad bérbe. Áfa szempontjából az alanyi értékhatárba mindhárom tevékenység beszámít? Alanyi mentes értékhatár változik-e, ha a vállalkozási tevékenység szünetel pár hónapra, kell-e valamit arányosítani?

Pénztárgép alanyi mentes adózónál Kérdés

Katás vállalkozás, aki nem telephelyén, hanem az ügyfelek lakhelyén, telephelyén végzi masszázs szolgáltatását, nem áfa-alany (alanyi mentes). Pénztárgépet nem vásárolt. A PTGSZLAH nyomtatvány kitöltési útmutatója szerint: „Az adatlap benyújtására azon adóalany köteles, aki (amely) az Áfa törvény, illetve a Rendelet alapján tevékenységének TEÁOR besorolása szerint online pénztárgép használatra kötelezett,..” Mint alanyi mentes adózó, nem áfa-alany, be kell-e küldenie a PTGSZLAH nyomtatványt havonta? Előre is köszönöm.

Alanyi mentes adozó beruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbiakkal kapcsolatban: egy alanyi adómentes adózó esetében a beruházási szállító számlájában szereplő előzetesen felszámított áfa is része-e a beruházásnak és áfával együtt aktiválandó-e az új eszköz? (Mivel alanyi mentes az adózó.) Válaszát előre is köszönettel!

Kata és családi gazdaság tagja, áfa tekintetében Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy katás egyéni vállalkozó, alanyi mentes adószámmal. Később ez a személy már régóta működő családi gazdaság tagja is lett. Nem fő tag a családi gazdaságban. A fő tagnak a családi gazdaságban áfás (általános szabályok szerinti, lemondott a kompenzációs felárról) adószáma van, a mezőgazdasági tevékenység ellenértéke kizárólag a fő tag családi gazdálkodó nevében és adószámával kerül kiszámlázásra. A katás egyéni vállalkozó saját nevében, saját adószámával nem értékesít őstermelő terményt, és nincs az adószáma alatt felvett mezőgazdasági tevékenysége. Önök szerint az alanyi adómentesség vizsgálatánál össze kell adni a két tevékenység bevételét vagy nem? Ha a családi gazdaság áfás, akkor az mellett az egyéni vállalkozóként ugyanaz a személy még kiválthat alanyi adómentes adószámot magának? Amennyiben össze kell számítani a két tevékenység bevételét, akkor azt milyen módon kell, csak a családi gazdaság rá jutó árbevételét kell figyelembe venni? Köszönettel Boros Zsanett

Alanyi áfamentes bt., közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Alanyi mentes bt., közösségi adószámmal rendelkezik. 2017.01. hónapban Hollandiából vett igénybe szolgáltatást, Kaspersky vírusirtó programvédelem 1évre. Kérdésem lenne,hogy havi áfabevallást kell beadni? És milyen sorokban kell szerepeltetni? Köszönettel

Kata és számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél a számítástechnikai feladatokat katás egyéni vállakozó látja el havi 100 ezer Ft összegért. A számlázás havonta utólag, a következő hónapban történik. 2016-ban a katás egyéni vállalkozó alanyi mentes adózó volt az áfa szempontjából. 2017. 01. 04-ei dátummal leszámlázta a 2016. 12. havi 100 ezer Ft összegű díját, de erre már 27% áfát is számolt, mivel a 2017. évre már bejelentkezett az áfa alá. Mivel folyamatos teljesítésről van szó (havonta számláz), így a számlán a teljesítés 2017. 01. 12., ami megegyezik a számlán a fizetési határidő dátumával (2017. 01. 12.). Kérdésünk: helyesen számlázta-e áfával növelten a 2016. 12. havi díját (a teljesítésre vonatkozó 2016. 12. havi időpontban még nem volt bejelentkezve az áfa alá, így ilyen esetben nem kellett volna-e még 2016. 12. 31-ei időponttal a számlát kiállítania)? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfakörös után alanyi mentesként készlet értékesítése Kérdés

Tisztelt Dr. Bartha Úr! Álláspontja szerint az alanyi adómentes időszakban értékesített készletre, árura szintén alkalmazandó az áfatörvény 11. § (2) bekezdés c) pontja? Ez azt jelentené, hogy nem értékesítheti alanyi adómentesen (a számlában áfát kell felszámítania) vagy csak adófizetési kötelezettsége keletkezik utána? A jogszabály felhasználásról és nem értékesítésről beszél, e két meghatározás között nincs különbség? Egy korábbi adózónán megjelent írás szerint a készletekre nem vonatkozik a fenti jogszabályi hely - illetve több helyütt olvastam erről -: http://adozona.hu/afa/Afakoros_utan_alanyi_adomentes_mi_a_teendo__H9SQIO Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close