247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Közösségen belüli személygépkocsi bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes egyéni vállalkozó személygépkocsit ad bérbe egy romániai cégnek. A bérleti díjat áfamentesen számlázza. Kérdésem az, hogy az A60-as bevallásban kell-e a számla összegét szerepeltetni? A havonta kiszámlázott összeg 90 000 forint. Az egyéni vállalkozó más tevékenységet nem folytat. Üdvözlettel: Kaszab Éva

Kilépés az áfakörből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó jelenleg áfakörös. 2020. 01. 01-jétől alanyi mentességet kért. Továbbá 2020. 01. 01-jétől alanyi mentes áfamentes katás vállalkozást folytat. 2019 dec.31-én anyagkészlete maradt, melyet leltárba vett. Az anyagok összértékére eső áfarészét 2019-ben levonta az áfa-bevallásban, ezt az összeget be kell-e fizetni és az áfa-bevallásban jelezni a 2019 év negyedik negyed ves bevallásban 2020.01.20-ig? A készletekkel kapcsolatban van-e még tennivaló, mivel a 2019-ben áfásan beszerzett anyagok értéke az alanyi mentesség során felhasználáskor – számlázáskor áfamentesen számlázható igen vagy nem? Segítségségüket előre is köszönöm.

Alanyi mentes áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mi ügyletünk a következő: harmadik országbeli szolgáltatást értékesítünk uniós partnernek. A harmadik országbeli szolgáltatás igénybevételkor a szolgáltatásra jutó áfát a 1965A lap 27. sorában fizetendő áfa összegeként és a 67. sorban a levonható részben szerepeltetjük (áfatörvény 195. § (2) d). Az uniós partner felé nulla áfával kiállított számlák összegét a 91. és 92. sorban szerepeltetjük. Helyesen járunk el, ha a harmadik országbeli szolgáltatás igénybevételére eső áfa összegét alanyi mentesként levonásba helyezzük? Válaszát előre is köszönve: AdóŐr

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e bármilyen szabály, ami tiltja, hogy alanyi áfamentesen tevékenykedő társaság, utazásszervezési szolgáltatást, 12 millió forint árbevételig szintén áfamentesen számlázzon. Ha igen, akkor kérem jelöljék meg a jogszabályhelyet is. A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben lehet áfamentes ez a tevékenység is, akkor szükséges-e alkalmazni az áfatörvény utazásszervezésre vonatkozó rendelkezéseit vagy sem. Segítségüket előre is köszönöm.

A vállalkozások kedd éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot a teljes évre Cikk

A vállalkozások december 31-én éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot, a határidő lejártáig választható a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózók tételes adója (kata), ha a teljes 2020-as adóévben így adózna a vállalkozó – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

Januári számlázás alanyi mentes áttérés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2020-ban alanyi mentes adózást választott, míg eddig az általános szabályok szerinti áfás adózó volt. Folyamatos teljesítésű ügyletei vannak, tehát 2020. januárban fogja kiszámlázni a decemberben elvégzett munkáját, így azok teljesítése a törvény szerint a fizetési határidő. A kérdésem az lenne hogy ezeket a számlákat már áfamentesen kell kiállítania vagy áfával? Illetve előfordulhat-e olyan eset, hogy áfával kell kiállítania számlát a jövőben? Például olyasmikre gondolok, hogy ha értékesít egy korábban vásárolt tárgyi eszközt, amelynek akkor az áfáját levonásba helyezte, vagy valamelyik ügyfél, aki készpénzben fizeti a díját, mondjuk fél évet fizet ki egyszerre. Válaszát előre is köszönöm!

Online adatszolgáltatás 2020. július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy az alanyi mentes adóalanyok által kibocsátott számlákat is jelenteni kell majd 2020. július 1-jétől?

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes vállalkozás közösségen belüli beszerzésének áfája Cikk

Közösségi adószámmal rendelkező ügyfelének közösségi beszerzéseinél nincs feltüntetve az áfa, ami kissé összezavarta kérdezőnket, mert ügyfele a 10 ezer euró alatti beszerzés szerinti elszámolást alkalmazza. Hogyan lehetne az ügyfél státusát tisztázni? Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Közösségi beszerzés alanyi mentes vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzám került egy alanyi mentes katás egyéni vállalkozó, aki közösségen belül szerez be gépkocsi-alkatrészeket. Az éves beszerzéseinek összértéke a 10 ezer eurót nem haladja meg. Közösségi adószámmal rendelkezik, viszont ezt a bejövő külföldi számlákon nem látom feltüntetve, viszont az adott ország adójának a mértékét se, tehát úgy tűnik, hogy nettó számlát kap. Jó ez így? Nekem úgy lenne logikus, hogy kintről bruttó számlát kap, amennyiben az éves határt, a 10 ezer eurót nem haladja meg, és áfabevallás, illetve a 60-as nem kell neki. Bár abban is elbizonytalanodtam, hogy mivel van közösségi adószáma, ezt nem kellene valahol bejelenteni, hogy ő 10 ezer euró alatti elszámolást alkalmaz? Mi a helyes eljárás ilyen esetben? Köszönöm.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.01.01-jétől a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás is turizmusfejlesztési hozzájárulás köteles lesz. A hozzájárulás összege a hozzájárulás-köteles szolgáltatás nettó (áfa nélkül számított) ellenértékének 4 százaléka. Kérdésem, hogy az alanyi adómentesként tevékenységet folytató magánszemélyként végzett kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után is felmerül ezzel kapcsolatosan a bevallási és a befizetési kötelezettség? Amennyiben előbbi kérdésre nemleges a válasz, azt mely törvényi hely támasztja alá? Vagy hozzájárulás-köteles szolgáltatásnak csak az áfa felszámításával kibocsátott számlákon szereplő szolgáltatások minősülnek? Köszönöm válaszát!

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentes közösségen belüli vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozás uniós adószámmal rendelkezik szolgáltatáshoz. Vásárláskor megadta az adószámát, így be kell fizetnie az áfát. Olvasatom szerint a teljesítést követő hónap 20. napjáig be kell jelentenem ezt a NAV-nak. Azt szeretném tudni, hogy ezt a 19T101E nyomtatványon kell megtennem az F-02 10/9. sor beikszelésével, vagy más nyomtatványon kell jelentenem? Az áfabevallás melyik sorában kell bevallanom a befizetendő áfát ebben az esetben? Köszönettel: Ibolya

Ügyvéd által továbbszámlázott közigazgatási díjak Kérdés

Az alapvetően ügyvédi (69001) alanyi mentességet választó ügyvéd által történő kiszámlázásnál hogyan helyes a számla kiállítás? 1. Kell-e feltüntetni a saját szolgáltatási díjtól elkülönítve a közigazgatási költségeket, amelyek tárgyi mentes tételek és csupán továbbszámlázott költségek? 2. Ezek a továbbszámlázott tételek beletartoznak-e a 12 millió forintos alanyi mentes keretösszegbe? köszönettel Tóth Edit

Alanyi mentesség átlépése, előleg-végszámla, fordított adózási ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó fordított adózás alá eső tevékenységről (építőipari engedélyköteles tevékenység) két előlegszámlát állított ki egy áfakörös másik adózó felé. Az előlegszámlákat alanyi mentes minőségében áfa nélkül számlázta tovább. A végszámla kiállításakor azonban átlépte az alanyi mentes értékhatárt, így ezen számlát már áfakörös egyéni vállalkozóként kell kiállítania. Kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben az áfa összegét az előleggel csökkentett összegre tekintettel kell-e a számla befogadónak megfizetnie vagy a teljes ellenértékre felszámítva kell azt bevallania? Van-e választási lehetőség? Érdekes kérdés lenne az a fordított helyzet is, ha az előlegszámla kiállításakor áfakörös az adózó, a végszámla kiállításakor pedig már (nyilván másik adóévről van szó) alanyi mentes lenne az értékesítő fél. Belföldi fordított adózású ügyletek esetén előlegnél nincs áfa, a végszámlánál már a személyi kör miatt nem kellene áfát fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs