225 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Alanyi adómentes vállalkozó turizmusfejlesztési hozzájárulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vendéglátó vállalkozónak mi alapján kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie, ha a pénztárgépes bevételekből nem különülnek el a kedvezményes és egyéb áfás tételek?

Áfa küszöbérték átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó most hozta az anyagot, és kiderült hogy már 2018. novemberben átlépte a 8 millió forintot a bevétele (kb. 1 millió forinttal). Kérem a segítségét abban, hogy mi a megoldás erre a helyzetre? A 18101E bevallást már nem tudom beadni. A 19101E bevalláson van lehetőség jelenteni az áfakörbe lépést? 2019. évre továbbra is szeretne alanyi mentes maradni az egyéni vállalkozó. Az alanyi mentes számlákat hogyan tudom javítani áfás számlára? Kérem segítségét a teljes körű megoldásra! Előre is köszönöm válaszát!

Evás egyéni vállalkozó átmenne katába Kérdés

T. Szakértő! Egy 36 órás munkaviszony melletti, evás, áfás egyéni vállalkozó át szeretne menni a kata hatálya alá. Ezt megteheti év közben is? Katásként alanyi mentes szeretne lenni. Év közben is választhatja az alanyi mentességet? Köszönettel Fidler Gáborné

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Alapítvány közhasznú tevékenysége Kérdés

Egy alanyi mentes alapítvány az alapító okiratban is megfogalmazott cél szerinti közhasznú tevékenységet végez és ezzel bevételt is szerez, azaz előadásokat tart, amelyre kedvezményesen lehet jegyeket vásárolni. A jegyeladásból származó bevételre is vonatkozik a 8 millió Ft-os (2018-ban) alanyi mentes határ? Köszönöm szépen a választ.

Alanyi mentesség átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2018. december 03-án a kiállított számlái alapján (teljesítés szerint) átlépte az alanyi mentesség határát, amit be is jelentettünk a NAV felé. Ugyanakkor 2019. januártól visszakértük az alanyi mentes státuszt a törvény átmeneti rendelkezése szerint. A december 3-ai teljesítésű bevétel csak január 07-én jelent meg a bankszámláján. Kérdésem az, hogy milyen időszakban kell beadnom az áfabevallást: 2018. 12. 03-12. 31-ig nullásan? Vagy ebben az időszakban be is vallom az áfát? Vagy 2019. januárra, amikor beérkezett? De ekkor már újra 1-es az adószáma. Várom mielőbbi válaszukat! Köszönettel Csányi Krisztina

Eváról áttérés katára Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. 2019. február hónaptól szeretne áttérni a katára. Jelenleg áfás, az áfával növelt értékkel számláz. Február hónaptól kérheti-e az áfa alanyi mentességet? December 31-éig nem kérte. Köszönöm. .

Alanyi mentes szlovák megbízó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó megbízást kap egy szlovák (EU) cégtől, hogy a cég gépeit segítse értékesíteni Magyarországon, jutalék ellenében. A fenti szolgáltatás mellett külön díjazás ellenében a gépek beüzemelését is vállalhatja a vállalkozó. Kérdésem, hogy kell-e a magyar vállalkozónak közösségi adószámot kérni, keletkezik-e áfafizetés kötelezettsége? Hogyan kell számláit kiállítani a szlovák partner részére? Köszönöm!

Időszakos elszámolású ügylet alanyi adómentesség választása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös egyéni vállalkozó 2019-től alanyi adómentességet választ. Időszakos elszámolású ügyletei vannak, utólag számláz, a tárgyhónapot követő első munkanapon, a teljesítés dátuma és a fizetési határidő és a számla kiállítási dátuma így a 2018. december hónapra vonatkozóan 2019. január lesz. Kérdésünk, hogy a 2018 december hónapra kiállított számla tartalmazzon-e áfa összeget, vagy már alanyi adómentes lesz? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Áttérés alanyi mentes adózásra Kérdés

Egyéni vállalkozó január 1-jétől áttér alanyi mentes adózásra. Jól teszi-e, ha a decemberben kiállított folyamatos teljesítésű számláján, ahol a fizetési határidő/teljesítés időpontja már januárra esik, alanyi mentes státuszt tüntet fel és az adószámát is alanyi mentes 1-es kóddal tünteti fel.

Katás áttér áfás számlázásról alanyi mentességre Kérdés

2019. 01. 01-től katás egyéni vállalkozó áfás számlázásról áttér alanyi mentességre. 2018. év december havi teljesitéssel 2019. évben kiállít egy számlát még, de a pénz is csak 2019. évben érkezik meg. Áfával kell kiállitani, vagy áfa nélkül?

Alanyi mentességre áttérő egyesület Kérdés

Egyszeres könyvvezetésű, azaz pénzforgalmi szemléletű egyesület eddig normál áfás, negyedéves bevalló volt. 2019-től alanyi mentességet választ. Kérdéseim: - 2018. IV. negyedévről 2019. január 20-án ugyanúgy ad bevallást, mint eddig? - A még 2018-ban kiállított, áfát tartalmazó kimenő számláink ellenértéke januárban, illetve februárban folyik majd be. Ezek áfa-tartalmát bizonyára be kell vallani és fizetni. Mikor? - Ténylegesen 2018-as teljesítésről januárban kiállított számláink tartalmazzanak-e áfát? Ha igen, akkor azt mikor valljuk és fizetjük be? - Korábban beszerzett tárgyi eszköz levont áfája 5 év alatt egyenlő részletekben visszafizetendő. Ezt hogy lehet bevallani és mikor? - A változással változik az adószám egy karaktere. Erről értesít a NAV? Köszönettel: Rostás Ilona

Alanyi mentes vállalkozás és a Facebook-számla Kérdés

Áfalevonásra nem jogosult jelenleg áfaalany vállalkozás alanyi mentességet választ, és uniós adószámának törlését is kéri. Eddig is és a jövőre nézve is Facebook-számlákat, Microsoft (program használatiról) számlákat fogad be, amelyeken a fordított adózás szerepel, így eddig a magyar áfát be kellett fizetnie, de levonásba nem tudta helyezni. A jövőt tekintve véleményem szerint az áfatörvény különös szabályai (38-49. §) vonatkozna rá mint nem adóalanyra. Ennek megfelelően a teljesítés helye Magyarország lenne. Kérdés: Az új helyzetben az uniós adószámmal nem rendelkező alanyi áfamentes vállalkozásnak a magyar áfát meg kell-e fizetnie? Tisztelettel Boronkay László

Harmadik országba történő szolgáltatás magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Grafikusi végzettséggel vektor-, és pixelgrafikákat készítek számítógépen, amit digitális úton továbbítok a vásárlónak, igénylőnek. Webshopot karban tartok, frissítek, a grafikai elemeket elkészítem hozzá, és fel is töltöm rá. Kérdésem, hogy egy állandó amerikai ügyfél (magánszemély) részére történő szolgáltatás esetén mi a helyes módja a számla kiállításának, a külföldről érkező jövedelem utáni adózásnak? Arra gondolok, hogy ebben az esetben Magyarországon vagy az USA-ban kell adóznom? Illetve milyen egyszemélyes vállalkozást érdemes indítani hozzá? Szeretnék egy katás alanyi mentes egyéni vállalkozást indítani.

Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó EU-s vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó szeretne az EU-ból 10 ezer euró nettó érték alatti munkagépet vásárolni. Szükséges-e EU adószám, illetve kell-e áfát fizetnie, és milyen mértékűt? Köszönöm szépen a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close