247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Katás egyéni vállalkozó, alanyi mentesség értékhatárának átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi adómentes, 2018 novemberében átlépi a 8 milliós értékhatárt. Bejelentkezik áfakörbe. Nem lépi át a 12 milliót, ezért 2019-re választhatja-e az alanyi adómentességet? Ezt 2018. december 20-áig vagy december 31-éig kell bejelenteni. Hol találom a pontos törvényi helye?

Üzlet értékesítése alanyi mentesség esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy egyéni vállalkozó 1998-ban vásárolt (akkor áfás, és visszaigényelt áfát) üzletét szeretné eladni jövőre. Jelenleg áfás, de jövőre alanyimentes lesz. Kérdésem, hogy az ingatlant áfásan, vagy mentesen kell értékesítenie? Köszönettel

Áfás utánvét Kérdés

Egyéni vállalkozó futárszolgálatot vesz igénybe a megrendelt áru kiszállítására. A futár beszedi a csomagok árát, és hetenként elszámol a vállalkozóval. Kiálltja a saját számláját, és a különbözetet átutalja a megrendelőnek. A vállalkozó az utolsó hónapban átlépi az alanyi mentes áfahatárt, és pénzforgalmi szemléletü áfakörös lesz, azonban ha az adótörvényeket elfogadják ismét lehetősége lesz alanyi mentesnek lenni. Kérdés, hogy a december utolsó dekádjában átadott áfás értékesítéseket be kell-e rakni a 2018-as áfabevallásba, mivel a futárszolgálat csak januárban tudja utalni a különbözetet, a vállalkozó számára a kiegyenlítés csak ekkor történik, de már él az alanyi mentesség?

Számlázás Kérdés

Egy vállalkozás átlépte a 8 millió forintos értékhatárt októberben. Az egyik ügyfél az értékhatár átlépése után reklamált, kéri vissza a kifizetett szolgáltatásért a pénzt. A vállalkozás stornó számlát állított ki. De ezzel az értékesítés árbevétele 8 millió forint alá ment. Ilyen esetben mi a teendő?

Családi gazdaság áfaalanyisága Kérdés

A családi gazdaság 3 tagból áll (édesanya és két felnőtt gyermeke). A családi gazdaság vezetője az édesanya. Az egyik felnőtt gyerek kft.-ügyvezető. A családi gazdaságnak egy adószámmal kell-e rendelkezni? Lehet-e a családi gazdaság áfa adónemben - az alanyi összeghatár eléréséig- áfamentes? Kötelező-e bankszámlát nyitni? A családi gazdaság előtt meglévő adószámokat meg kell-e szüntetni?

Alanyi mentesség, átmeneti előírások az 5 százalékos kulcsra – módosul az áfatörvény Cikk

Több mint 600 ezer kisvállalkozó adózónak jelenthet könnyebbséget, hogy az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tárca múlt heti sajtótájékoztatóján Budapesten.

Áfa alanyi mentes küszöbérték Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét: Egy alanyi mentes adóalany 2017-ben tévesen számlázta ki a megbízási díját áfamentesen, mellyel átlépte az alanyi mentes adóalanyra vonatkozó küszöbértéket. Ezt utána még 2017-ben korrigálta egy mínuszos számlával. (Vagyis nem sztornírozta az eredeti, hibás számlát, és állított ki helyette egy új számlát, hanem egy mínuszos számlát állított ki még aznap.) A kérdésem az lenne, hogy ez így elfogadható-e és továbbra is alanyi mentes maradhat? Vagy pedig sztornírozza le mindkét számlát a mai nappal (2018-ban), és állítson ki helyette egy új számlát (az eredeti teljesítési dátumra) a helyes összeggel és megtarthatja az alanyi mentes státuszát? Vagy pedig elvesztette az alanyi mentes jogosultságát 2018-ra vonatkozóan? Segítségét előre is köszönöm!

Áfa építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalkozás jelenleg alanyi adómentes, de hamarosan átlépne áfakörbe. Jelenleg egy családi házon dolgozik, ahol az építtető mindig módosít a határidőn, mert nincs pénz. Az lenne a kérdés, hogy rá lehet-e terhelni az áfát a megbízóra, ha közben lesz az építőipari vállalkozás áfakörös (a munka befejezése előtt)? Segítségét köszönöm!

Alanyi mentesség: értékhatár átlépése az áfában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem mind az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatást, mind az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdés szerinti pénzügyi tevékenységet végez, valamint ezek mellett fodrász tevékenységből is van bevétele. Év elejétől az összes bevétele (a három tevékenységből összesen) meg fogja haladni a 8 millió forintot év végéig. Úgy értelmeztem az áfatörvényt, hogy csak akkor lesz áfa fizetésére kötelezett, ha a fodrászatból származó bevétele haladja meg a 8 milliót, függetlenül a másik két tevékenységétől. Köszönöm válaszukat

Alanyi mentesség – változásbejelentés. Kérdés

Alanyi mentes adózó utolsó számlájával túllépi az értékhatárt, a törvény szerint áfásan kell kiállítani azt a számlát, amellyel túllépi, melyik dátum számít a változás bejelentésnek? A számla kelte vagy teljesítési ideje? A számla 09.30-ai teljesítéssel és 10.02. nappal lesz kiállítva 30 napos fizetési határidővel.

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt sportegyesület alanyi mentes, de kiskereskedelmi tevékenységet szeretne folytatni (tánccipőket értékesítene), akkor ezt a tevékenységet végezheti-e alanyi mentesen? Vagy áfakötelezettséget von maga után? Üdvözlettel: Félpengő Kft.

Áfa be nem adott bevallások után Kérdés

Most kaptam egy céget, melynél az előző könyvelő 2016-ban átvette az anyagot és a fizetést, de nem adott be bevallást. A cég 2016-ig alanyi áfamentes volt, de mivel pénztárgépet üzemeltetett, és a számlatömb tőpéldányai rendelkezésre állnak, túllépte az értékhatárt, átment áfásba. Jó-e a következtetésem, hogy semmi adatmódosító nem lett leadva, ezért 2017, 2018. évek vonatkozásában szintén áfaalanynak minősül?

Katás egyéni vállalkozó, kompenzációs felár Kérdés

Alanyi adómentes, de kompenzációs felárra igényt tart a vállalkozó, tevékenysége mezőgazdasági termelés. Almát, bodzát termel, eddig felvásárlási jegyre történt az értékesítés. Most az egyik felvásárló azt akarja, hogy számlát bocsássunk ki. Mi a helyes, ha a vevő a felvásárlási jegy alapján veszi meg a terméket, illetve nekünk kell kiállítani számlát kompenzációs felár feltüntetésével? A NAV ügyfélszolgálatától azt a felvílágositást kaptuk, hogy csak a felvásárlási jegyen feltüntetett kompenzációt tudjuk érvényesíteni. Számlában nem tudjuk érvényesíteni, az őstermelői igazolványt le kellett adni, amikor a vállakozást meg kellett inditani a fiatal gazda pályázathoz. Elöre is köszönöm segítséget . Kutasi G.

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó 2018.01.01-től szünetelteti vállalkozását, egyúttal 2018.01.01-től az áfa alanyi mentességet választotta. 2008-ban 2 000 ezer Ft + áfa összegért vásárolt tárgyi eszközét (teherautóját) a szünetelés időszaka alatt 2018 szeptemberében értékesíti. A tárgyi eszköz beszerzési értéke a korábbi években amortizációs költségként elszámolásra került, nettó értéke 0 Ft. 1.) A szünetelés alatt állíthat-e ki számlát, illetve számlaadási kötelezettsége ugyanúgy fennáll-e? A tárgyi eszköz értékesítésére fel kell-e számolnia az áfát jelen áfa alanyi adómentes időszakában? 2.) A tárgyi eszköz értékesítés adózását a vállalkozói személyi jövedelem adózás, az önálló tevékenység szerinti adózás vagy az ingó értékesítés szerinti adózás szerint állapítja meg a szünetelő vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó közösségen belülre (Németország, Hollandia) számláz – magot, termést stb. Kérdésem az alábbi: kell-e közösségi adószámot fenti ügyletek miatt kérnie? Ha kell kérnie, A60-as bevallást kell benyújtania havonta? Számlát hogyan kell kiállítsa akkor, ha másik adóalanynak számláz –a vevőnek is van közösségi adószáma –, illetve ha a vevő nem adóalany (például egy magánszemély)? A számlán kell-e feltüntetnie: az alanyi adómentes vagy fordított adózás szöveget, illetve ezt mi alapján kell meghatároznom hogy mely szöveget kell feltüntetnie? Számlát elegendő-e euróban kiállítania – sehol nincs feltüntetve forint összeg, illetve árfolyam sem –, az MNB árfolyam használatára bejelentkezett. Számla összege beleszámít-e az alanyi adómentességi határértékébe? Köszönettel Orbán Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs