225 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Evából katába: mi a helyzet az áfával és az iparűzési adóval? Cikk

Evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. 2018. július 1-jétől át szeretne térni a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata). Választhat-e 2018. 07. 01-jétől alanyi adómentességet? Ha igen, akkor az éves 8 millió forintos határ vonatkozik rá? Ha 2018. 07. 02-án számláz ki egy munkát, melyet még 2018. júniusban végzett el, akkor, ha júliusban folyik be az ebből származó bevétele, az már katás bevételnek számít? Az iparűzési adónál lehet választani a tételes adózást? – kérdezte olvasónk? SzipszerTamás adószakértő válaszolt.

Evából katába 2018. 07. 01-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás, bevételi nyilvántartást vezető bt, 2018.07.01-jétől evából katába szeretne áttérni. A kérdés, hogy választhat-e 2018. 07. 01-jétől alanyi mentességet? Ha igen, akkor az éves 8 millió forintos határ vonatkozik rá? Ha egy munkát 2018. 07. 02-án számláz ki, melyet még 2018. 6. hóban végzett el, akkor ha 7. hóban folyik be az ebből származó bevétele, az már katás bevételnek számít-e? A NAV-hoz a T201T jelű nyomtatványon jelentem be?Önkormányzatnál változásbejelentésként, ott választhatom neki a tételes katás iparűzési adót? Ez időarányosan éves 25 ezer forint iparűzési adót jelent? Egyéb más bejelentési kötelezettség terheli a vállalkozást? Az evás időszakra vonatkozóan az eva-bevallást 30 napon belül kell leadnom és gondolom az iparűzésiadó-bevallást is? Segítségét előre is köszönöm.

Alanyi mentes egyénivállalkozó EU-s értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egyéni vállalkozás (alanyi mentes) az EU-ba értékesítene. Kell-e közösségi adószám részére vagy csak mint alanyi mentes értékesítene műszaki cikkeket 8 millió forintig. Az árut futár vinné ki a közösségbe, a számlára azt írná alanyi mentes. Válaszukat várom köszönettel

Ingatlan bérbeadás katázás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a tanácsát. Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, amely mellett magánszemélyként ingatlant – amely ügyfelem tulajdonában van – is ad bérbe. Az alanyi mentes határba mindkét bevétel beleszámít, amely határt ügyfelem hamarosan túllépi. Ennek kapcsán azt szeretném kérdezni, hogy átadhatja-e a bérbeadást férjének vagy fiának, illetve ha igen kell-e hozzá a haszonélvezet? Köszönöm szépen válaszát. Tisztelettel, Bakonyi Eszter

Őstermelő áfázna, hogyan léphet át az áfakörbe? Cikk

Őstermelő nagyértékű beszerzésével összefüggő áfalevonás miatt év közben átlépne az áfakörbe. Van-e erre lehetősége? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Elemikár-térítés Kérdés

Elemikár-térítés beszámít-e az alanyi adómentes határba?

Alanyi mentes cég közösségi termékbeszerzése Kérdés

Tisztelt Cím! Egy alanyi mentes kft. Hollandiából terméket rendelt, de az áru nem érkezett meg, mivel a holland fél úgy szállította volna be az országba, hogy a termékre jutó áfát megfizeti a cég. Mivel a kft. nem fizette meg feléjük az áfát, ezért az áru be sem érkezett Magyarországra. A számla összege előre el lett utalva a holland félnek, az rendben volt. Ebben az esetben valóban meg kellett volna-e fizetni a holland félnek az áfát vagy a magyar NAV felé kellett volna bevallást és befizetést teljesíteni? A lebonyolítás nem világos, mert áfát kell fizetni, hisz a cég nem áfás és nem is áfásan értékesítette volna itthon. Várom válaszukat.

Alanyi mentes tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Alanyi mentesen vásárolt tárgyi eszköz beszerzési értékét az áfával növelt, bruttó értéken aktiváltuk, ez volt alapja az értékcsökkenés elszámolásunknak. A használt tárgyi eszközt áfásan értesítettük, az értékesítés miatt utólagosan levonható áfát elszámoltuk. Kérdésünk, hogy hogyan kell az értékesítést, az áfa elszámolást számvitelileg könyvelni (kontírozni)?

Alanyi mentes vállalkozó közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó (tevékenység: fuvarozás) EU-ból használt teherautót vásárolna. Amennyiben a vásárlás értéke nem haladja meg a 10 000 eurót, Magyarországon kell-e áfát fizetnie? (Tudomásunk szerint csak ha meghaladja a beszerzés értéke a 10 000 eurót,akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, de azt levonásba nem helyezheti.) Közösségi adószámot mindenképpen igényelne Válaszukat előre is köszönjük!

http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_7_webshop_xjg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ha a vállalkozás ettől az évtől kezdve alanyi mentes adózóvá válik az áfa szempontjából, akkora a nyugtát pótló számla lehet áfamentes?

Tagországok közötti szerződés áfavonzata, szolgáltatás esetében Kérdés

1. Román áfaalany vállalkozó alvállalkozói szerződést köt a magyar vállalkozóval, kiszámlázza a magyarnak, aki szintén áfaalany. Ezt a munkát tovább számlázza a magyar a belgának, akivel szerződéses jogviszonyban áll. Hogyan számláz a román a magyarnak, hogyan számláz a magyar a belgának? Ki fizeti meg az áfát? 2. Magyar vállalkozó köt alvállalkozási szerződést a magyar vállalkozóval, aki a munkát tovább számlázza a belgának. A magyar alvállalkozó alanyi mentes az áfa szempontjából, de akinek számláz, az magyar áfaalany. Az áfás magyar tovább számláz a belgának. Az alanyi mentes nyílván nem tesz áfát a számlára, de a másik magyarnál, aki a belgának számláz, mi lesz az áfával? Mindkét esetben szolgáltatásról beszélünk és a szolgáltatás helye Belgium.

Családi gazdaság, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 2009 óta mezőgazdasági őstermelő, aki áfa tekintetében alanyi adómentességet választott (nem jogosult kompenzációs felárra). Egy héttel ezelőtt a fiával – aki ezt megelőzően nem volt őstermelő – családi gazdaságot alapítottak, ahol a családi gazdaság vezetője a fiú lett. Tekintettel arra, hogy a családi gazdaság nem vezető tagja (az apa) nem minősül áfaalanynak, választhatja-e a fiú a kompenzációs felár alkalmazását (alanyi mentesség mellett), vagy mivel az apának már van áfastátusza, csak azzal azonos adózási módot választhat? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi beszerzés alanyi mentes adózónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem volt alanyi mentes adózó közösségi beszerzésével kapcsolatban, melyre választ is kaptam a következőek szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_4_alanyi_mentes_beszerzese_ulm További kérdésem ebben a tárgyban az lenne, hogy ha alanyi mentes belföldi adóalany 10 ezer eurós közösségi beszerzés alatt szerez be uniós tagállamból árut, akkor meg kell-e adnia a közösségi adószámát a partnernek (ha van)? A mi elképzelésünk szerint mindenképpen rendelkeznie kell közösségi adószámmal, és azt meg is kell adni a partnernek egy nyilatkozat mellett, miszerint ő áfa levonására nem jogosult. Tévesen gondoljuk ezt? Bizonyos álláspontok szerint nem szabad megadni a közösségi adószámot, mert akkor automatikusan áfamentesen számláz a partner, pedig áfamentes beszerzésre az alanyi mentes adóalany tudomásom szerint nem jogosult. Vagy ha így kell eljárni, akkor korrigálni kell ezt egy eseti áfa-bevallásban? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nek bedolgozna egy német illetőségű német egyéni vállalkozó. Ügynöki jutalékot számlázna. Kértük, hogy kérjen uniós adószámot. A válasza az volt, hogy ő alanyi mentes, ezért neki nem kell uniós adószám. Mi innen nem tudjuk ellenőrizni, hogy a német törvény mit enged, a kérdésem a következő: Jól gondolom-e, hogy amit kapok tőle számlát, azt én be kell állitsam a közösségi összesitő jelentésbe nulla adószámmal, továbbá az áfa-bevallásban feltüntetem az import szolgáltatási áfát oda-vissza? Köszönöm válaszát.

Szünetelés után Kérdés

Egyéni vállalkozó újraindítja vállalkozását év közben. Szünetelés előtt áfás volt, most az újraindításkor választhatja-e az alanyi adómentességet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close