225 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes vállalkozás közösségen belüli beszerzésének áfája Cikk

Közösségi adószámmal rendelkező ügyfelének közösségi beszerzéseinél nincs feltüntetve az áfa, ami kissé összezavarta kérdezőnket, mert ügyfele a 10 ezer euró alatti beszerzés szerinti elszámolást alkalmazza. Hogyan lehetne az ügyfél státusát tisztázni? Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Közösségi beszerzés alanyi mentes vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzám került egy alanyi mentes katás egyéni vállalkozó, aki közösségen belül szerez be gépkocsi-alkatrészeket. Az éves beszerzéseinek összértéke a 10 ezer eurót nem haladja meg. Közösségi adószámmal rendelkezik, viszont ezt a bejövő külföldi számlákon nem látom feltüntetve, viszont az adott ország adójának a mértékét se, tehát úgy tűnik, hogy nettó számlát kap. Jó ez így? Nekem úgy lenne logikus, hogy kintről bruttó számlát kap, amennyiben az éves határt, a 10 ezer eurót nem haladja meg, és áfabevallás, illetve a 60-as nem kell neki. Bár abban is elbizonytalanodtam, hogy mivel van közösségi adószáma, ezt nem kellene valahol bejelenteni, hogy ő 10 ezer euró alatti elszámolást alkalmaz? Mi a helyes eljárás ilyen esetben? Köszönöm.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.01.01-jétől a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás is turizmusfejlesztési hozzájárulás köteles lesz. A hozzájárulás összege a hozzájárulás-köteles szolgáltatás nettó (áfa nélkül számított) ellenértékének 4 százaléka. Kérdésem, hogy az alanyi adómentesként tevékenységet folytató magánszemélyként végzett kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után is felmerül ezzel kapcsolatosan a bevallási és a befizetési kötelezettség? Amennyiben előbbi kérdésre nemleges a válasz, azt mely törvényi hely támasztja alá? Vagy hozzájárulás-köteles szolgáltatásnak csak az áfa felszámításával kibocsátott számlákon szereplő szolgáltatások minősülnek? Köszönöm válaszát!

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentes közösségen belüli vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozás uniós adószámmal rendelkezik szolgáltatáshoz. Vásárláskor megadta az adószámát, így be kell fizetnie az áfát. Olvasatom szerint a teljesítést követő hónap 20. napjáig be kell jelentenem ezt a NAV-nak. Azt szeretném tudni, hogy ezt a 19T101E nyomtatványon kell megtennem az F-02 10/9. sor beikszelésével, vagy más nyomtatványon kell jelentenem? Az áfabevallás melyik sorában kell bevallanom a befizetendő áfát ebben az esetben? Köszönettel: Ibolya

Ügyvéd által továbbszámlázott közigazgatási díjak Kérdés

Az alapvetően ügyvédi (69001) alanyi mentességet választó ügyvéd által történő kiszámlázásnál hogyan helyes a számla kiállítás? 1. Kell-e feltüntetni a saját szolgáltatási díjtól elkülönítve a közigazgatási költségeket, amelyek tárgyi mentes tételek és csupán továbbszámlázott költségek? 2. Ezek a továbbszámlázott tételek beletartoznak-e a 12 millió forintos alanyi mentes keretösszegbe? köszönettel Tóth Edit

Alanyi mentesség átlépése, előleg-végszámla, fordított adózási ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó fordított adózás alá eső tevékenységről (építőipari engedélyköteles tevékenység) két előlegszámlát állított ki egy áfakörös másik adózó felé. Az előlegszámlákat alanyi mentes minőségében áfa nélkül számlázta tovább. A végszámla kiállításakor azonban átlépte az alanyi mentes értékhatárt, így ezen számlát már áfakörös egyéni vállalkozóként kell kiállítania. Kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben az áfa összegét az előleggel csökkentett összegre tekintettel kell-e a számla befogadónak megfizetnie vagy a teljes ellenértékre felszámítva kell azt bevallania? Van-e választási lehetőség? Érdekes kérdés lenne az a fordított helyzet is, ha az előlegszámla kiállításakor áfakörös az adózó, a végszámla kiállításakor pedig már (nyilván másik adóévről van szó) alanyi mentes lenne az értékesítő fél. Belföldi fordított adózású ügyletek esetén előlegnél nincs áfa, a végszámlánál már a személyi kör miatt nem kellene áfát fizetni?

Cég vásárol magánszemélytől garázst raktározási céllal Kérdés

Ha cégként garázst vásárol az ügyfél egy magánszemélytől, aztán néhány év múlva eladja szintén magánszemélynek, akkor csak áfásan tudja kiszámlázni? Ha mindezt egy alanyi mentes kft. követi el, akkor alanyi mentes számlát állíthat ki a garázs jövőbeni értékesítésekor? Köszönettel.

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy általános áfa lany mezőgazdasági termelő, aki csak és kizárólag a feleségével tud családi gazdaságot alapítani. A feleségének van egy alanyi adómentes rendezvényszervező cége. Bevétel, kiadás mindkettőnek külön-külön saját szabályaiknak megfelelően van 2019-es adóévben. 2019. év végén szükséges a családi gazdaság megalapítása. Hogyan történik a 2019-es adóév személyi jövedelemadó bevallása? Az adóhivatal utólag nyilatkoztatja mindkettőt, milyen adózási módot választanak a 2019-es adóévre, ez történik mondjuk decemberben. Addigra mindenki a saját szabályai szerint állította ki a számlákat. Hogyan nyilatkoznak ez esetben? A feleség mikor veszíti el alanyi adómentes státuszát? A családi gazdaságban továbbra is elegendő, ha a bevétel a férj nevén van, általános áfaalanyként? Kompenzációs felár megtérítésére nem tart igényt. A feleségnek lesz egy őstermelői lapja és lesz egy egyéni vállalkozós lapja az szja bevallásban? Megvalósítható-e ez így ebben a formában? A családi gazdaságra mindenképp szükség lenne, más lehetőség nincs. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát! Csóti Anikó

Katás és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás alanyi mentes egyéni vállalkozó családi gazdasági tag szeretne lenni. A családi gazdaság az általános szabályok szerint áfaalany. Lehetséges-e az, hogy a katás egyéni vállalkozásban alanyi mentes marad (a családi gazdaságban nem lesz számlakiállító és befogadó), attól függetlenül, hogy egy olyan családi gazdaság tagja, ahol az áfát az általános szabályok szerint állapítják meg? A másik kérdésem a járulékfizetésre vonatkozik. Jól gondolom-e, hogy főállású katás vállalkozó maradna, és őstermelőként nem lenne biztosított, így járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezne? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi adómentes, átalányadózó vállalkozó. Hollandiából használt és új cipőket hoz be és értékesíti. Az egyéni vállalkozónak 2012-től van érvényes közösségi adószáma. A szállítói számlán a behozott termék értéke egyösszegben szerepel, feltüntetve a termék bruttó és nettó súlya, valamint midkét fél közösségi adószáma. A számlán nincs feltüntetve, hogy női vagy férfi, nyári vagy téli cipőt hoz be. Kérdésem: a termék beszerzőjének a teljesítés időpontját követő hónap 20-áig kellett volna-e áfát fizetnie és soron kívüli áfabevallást beadni? Honnét tudhatjuk azt, hogy az eladó cég a kinti országban szintén alanyi adómentességet válaszott? A vázolt esetbent ki fizeti meg az áfa összegét? A termék beszerzője, mivel alanyai adómentes, így nem vonhatja le az áfa összegét? A termék beszerzőjének, mivel rendelkezik közösségi adószámmal, de éves szinten nem éri el a 10 000 eurós értékhatárt, akkor is közösségen belüli beszerzésként kell-e kezelni az árubeszerzést, mert ebben a tekintetetben bejelentkezett áfaalanynak? Zavar, hogy nem látni egyik oldalról sem az áfafizetést.

Áfa-visszaigényléssel vett tárgyi eszközök (bútorok) használata áfamentességre áttérés után Kérdés

T. Szakértő! Ha a vállalkozás indításának évében áfakörösként indult egyéni vállalkozó a tárgyi eszközeire visszaigényelte az áfát, de a következő évben áttért az alanyi áfamentességre, van-e a korábban visszaigényelt áfával kapcsolatosan bármi arányosítási kötelezettség? Ezeket a bútorait sok évig kívánja használni az üzletben.

Előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2018. évben normál áfakulcsot alkalmazó vállalkozás 100% előlegről bocsátott ki számlát. A számla összege 75,59 + 20,41 összesen 96 Eur volt. A 453-as előleg számlára a 75,59 Eur forintosított összege került, az áfát befizette. 2019-ben alanyi adómentességet választott. Az értékesítés árbevétele 96 Eur maradt, de nyilván ez már nem tartalmaz áfát. Ha az előleget bruttó összegben könyvelem vissza, akkor a 453 fkvi szám nem fog egyezni: nyitó 75,59 Eur - 96,00 Eur. Hogyan könyveljük az elszámolást (kérném számszerűsítse)? Szintén a fenti vállalkozás előleg meghíúsulása miatt módosította egy 2018-ban kibocsátott számláját. 2018-ban felszámított fizetendő adót 2019-ben (alanyi mentes) elszámolhatja fizetendő adót csökkentő tételként? Köszönettel:

Alanyi adómentesség értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor év közben az áfa alanyi adómentesség értékhatárát vizsgálom mezőgazdasági őstermelőnél, aki a 600 ezer forintos értékhatárt már elérte, a számításnál figyelembe veszem-e a kapott terület alapú támogatások összegét, ami több millió forint? Ha a támogatásokat és az árbevételt együtt vizsgálom, akkor be kell jelentkezni az áfakörbe. Ha a támogatásokat nem veszem figyelembe, akkor nem éri az alanyi mentesség értékhatárát. Hogyan járok el jogszerűen? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close