247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Hibás számlák javítása, elmulasztott áfabevallások pótlása Cikk

Olvasónk a következőkről érdeklődött: „Egy évre visszamenőleg rosszul kiállított számlák (közösségen belüli és kívüli szolgáltatás nyújtása) és be nem adott áfabevallás/összesítő nyilatkozatok pótlására van-e lehetőség ilyen hosszú kimaradás után? Mi a legjobb, amit ilyenkor tenni lehet? Utólag javítani a számlákat, beküldeni az elmúlt hónapokra az áfabevallásokat és az összesítő nyilatkozatokat? Kūlön-külön, vagy volna lehetőség ezt egyszerre letudni egy-egy dokumentumon az egészet? (Katás, alanyi adómentes vállalkozó.)” A kérdésekre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Áfa alanyi mentesség választása Kérdés

2020. 07.01-től kötelező számlaadat-szolgáltatás albérletről, bt.-nek számlázva Kérdés

Áfa, alanyi adómentes katás vállalkozó külföldi értékesítése Kérdés

Adatszolgáltatás 2020.07.01. Kérdés

Regisztráció számla-adatszolgáltatáshoz Kérdés

Ügyvédi iroda bevallások Kérdés

Átalányadózó határérték átlépése Kérdés

Online számlaadat szolgáltatás Kérdés

Zöldségbolt nyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: alanyi mentes, nyugdíjas egyéni vállalkozó főtevékenysége a piaci kiskereskedelem, zöldség-gyümölcs értékesítés, 2020. 04. 27-étől melléktevékenységként üzlethelyiséget is bérel és zöldség-gyümölcs boltot nyit, alkalmazottat vesz föl a boltba (de főtevékenység továbbra marad a piaci értékesítés). Az üzletbe pénztárgépet vásárol, a napi forgalmat itt rögzíti, de a piaci forgalmát ahol eddig nyugtát, számlát adott hogyan kell? A kérdés az, hogy maradhat-e a piacra továbbra is a nyugta számla, és a boltba a pénztárgép-használat vagy a piaci értékesítéseit adott nap végén be kell ütni a pénztárgépbe? Hogyan jár el ebben az esetben szabályosan? Ugye nem kell kettő pénztárgép? Köszönöm!

Tárgyi eszközök végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy alanyi adómentes kft.-ről van szó, amely a tárgyi eszközeit (magánszemélyektől és adóalanyoktól is történt beszerzés) a vagyonfelosztási javaslat szerint a tagnak adja ki, ebben az esetben kell-e áfát felszámítani? Ha kell, akkor milyen esetekben nyílik meg az adózó áfalevonási joga? A következő példát találtam, de úgy gondolom, ez az alanyi adómentes vállalkozásokra nem vonatkozik: "A társaság saját üzleti használatra egy magánszemélytől beszerzett egy számítógép konfigurációt, melynek beszerzési ára 350 000 Ft volt. A végelszámolási záróbeszámolóban és a vagyonfelosztási javaslatban a konfiguráció értékét 250 000 Ft-ban állapították meg. Tekintettel arra, hogy a számítógép konfigurációt nem áfaalany magánszemélytől vásárolta a társaság, ezért a társaságot nem illette meg adólevonási jog a beszerzéshez kapcsolódóan, hiszen áfa nem is került felszámításra. Ennek megfelelően a végelszámolás befejezésekor, a társaság megszűnésekor, ha az eszköz a megszűnéskor a társaság tulajdonában van, nem kell általános forgalmi adót fizetni." 2. Szeretném megérteni, mi a logika abban, ha egy áfás cég szerez be magánszemélytől tárgyi eszközt, akkor annak értékesítésekor nem kell áfát felszámítania, viszont, ha egy alanyi mentes, akkor fel kell számítania az áfát? Köszönöm szépen szíves válaszát!

Alanyi adómentes közösségen belüli szolgáltatás igénybevételének bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás közösségi adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást. A kérdésem az lenne, hogy az áfáját az áfabevallás 07-es sorában tüntetem fel? Valamint a 20A60-as bevallást is ki kell töltenem hozzá? Segítségét előre is köszönöm.

Családi gazdaság tagja és egyben katás egyéni vállalkozó Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki jelenleg családi gazdaság tagja és emellett márciusban indítunk egy katás egyéni vállalkozást, akkor a bevételt hogyan állapítom meg. A családi gazdaság is alanyi mentes kompenzációs rendszer mellett és a katás egyéni vállalkozás is ez lenne. A családi gazdaság 4 főből áll, tehát a bevételek 25 százaléka lenne erre az egyéni vállalkozóra eső a családi gazdaság bevételéből? És ha lesznek katás bevételei, akkor az értékhatárt összességében figyelni kell a 12 000 000 forintot, hogy ne lépje át? Vagy a családi gazdaságból ki kellene lépnie? Előre is köszönöm válaszát! N. Tünde

Bizományos értékesítés elszámolása katás vállalkozásnál Cikk

Olvasónk katás bt. keretei között bizományos értékesítést is végez. De lehet-e bizományos értékesítésnek tekinteni azt a konstrukciót, ahol a bizományosi jutalék elszámolása előre történik? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő adott választ.

Közösségi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk, egy alapítvány, alanyi áfamentes. Rendelkezik közösségi adószámmal. Szlovákiából vett igénybe szolgáltatást. Ebben az esetben összesítő nyilatkozatot és áfabevallást is kell benyújtania? Meg kell fizetnie az áfát, és nem vonhatja le? Jól godoljuk? A számla nettó áron került kiállításra, az eladó is rendelkezik közösségi adószámmal. Köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs