247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Alanyi mentes vállalkozó közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó (tevékenység: fuvarozás) EU-ból használt teherautót vásárolna. Amennyiben a vásárlás értéke nem haladja meg a 10 000 eurót, Magyarországon kell-e áfát fizetnie? (Tudomásunk szerint csak ha meghaladja a beszerzés értéke a 10 000 eurót,akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, de azt levonásba nem helyezheti.) Közösségi adószámot mindenképpen igényelne Válaszukat előre is köszönjük!

http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_7_webshop_xjg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ha a vállalkozás ettől az évtől kezdve alanyi mentes adózóvá válik az áfa szempontjából, akkora a nyugtát pótló számla lehet áfamentes?

Tagországok közötti szerződés áfavonzata, szolgáltatás esetében Kérdés

1. Román áfaalany vállalkozó alvállalkozói szerződést köt a magyar vállalkozóval, kiszámlázza a magyarnak, aki szintén áfaalany. Ezt a munkát tovább számlázza a magyar a belgának, akivel szerződéses jogviszonyban áll. Hogyan számláz a román a magyarnak, hogyan számláz a magyar a belgának? Ki fizeti meg az áfát? 2. Magyar vállalkozó köt alvállalkozási szerződést a magyar vállalkozóval, aki a munkát tovább számlázza a belgának. A magyar alvállalkozó alanyi mentes az áfa szempontjából, de akinek számláz, az magyar áfaalany. Az áfás magyar tovább számláz a belgának. Az alanyi mentes nyílván nem tesz áfát a számlára, de a másik magyarnál, aki a belgának számláz, mi lesz az áfával? Mindkét esetben szolgáltatásról beszélünk és a szolgáltatás helye Belgium.

Családi gazdaság, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 2009 óta mezőgazdasági őstermelő, aki áfa tekintetében alanyi adómentességet választott (nem jogosult kompenzációs felárra). Egy héttel ezelőtt a fiával – aki ezt megelőzően nem volt őstermelő – családi gazdaságot alapítottak, ahol a családi gazdaság vezetője a fiú lett. Tekintettel arra, hogy a családi gazdaság nem vezető tagja (az apa) nem minősül áfaalanynak, választhatja-e a fiú a kompenzációs felár alkalmazását (alanyi mentesség mellett), vagy mivel az apának már van áfastátusza, csak azzal azonos adózási módot választhat? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi beszerzés alanyi mentes adózónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem volt alanyi mentes adózó közösségi beszerzésével kapcsolatban, melyre választ is kaptam a következőek szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_4_alanyi_mentes_beszerzese_ulm További kérdésem ebben a tárgyban az lenne, hogy ha alanyi mentes belföldi adóalany 10 ezer eurós közösségi beszerzés alatt szerez be uniós tagállamból árut, akkor meg kell-e adnia a közösségi adószámát a partnernek (ha van)? A mi elképzelésünk szerint mindenképpen rendelkeznie kell közösségi adószámmal, és azt meg is kell adni a partnernek egy nyilatkozat mellett, miszerint ő áfa levonására nem jogosult. Tévesen gondoljuk ezt? Bizonyos álláspontok szerint nem szabad megadni a közösségi adószámot, mert akkor automatikusan áfamentesen számláz a partner, pedig áfamentes beszerzésre az alanyi mentes adóalany tudomásom szerint nem jogosult. Vagy ha így kell eljárni, akkor korrigálni kell ezt egy eseti áfa-bevallásban? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nek bedolgozna egy német illetőségű német egyéni vállalkozó. Ügynöki jutalékot számlázna. Kértük, hogy kérjen uniós adószámot. A válasza az volt, hogy ő alanyi mentes, ezért neki nem kell uniós adószám. Mi innen nem tudjuk ellenőrizni, hogy a német törvény mit enged, a kérdésem a következő: Jól gondolom-e, hogy amit kapok tőle számlát, azt én be kell állitsam a közösségi összesitő jelentésbe nulla adószámmal, továbbá az áfa-bevallásban feltüntetem az import szolgáltatási áfát oda-vissza? Köszönöm válaszát.

Szünetelés után Kérdés

Egyéni vállalkozó újraindítja vállalkozását év közben. Szünetelés előtt áfás volt, most az újraindításkor választhatja-e az alanyi adómentességet?

Termőföld eladása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági egyéni vállalkozók amennyiben a használatukban lévő termőföldet eladják esetleg elcserélik, akkor az adóalapba beszámító bevételként kell kezelni akkor, ha kizárólagosan a tevékenységhez használt tárgyi eszköz. Első kérdésem az volna, hogy mikor kizárólagosan használt tárgyi eszköz? Sok esetben azzal nem találkoznak a könyvelők amikor a földet megveszik vagy egyéb más módon (például öröklik) a fentebb említett személyek. Így adott esetben ez nem is kerül a könyvekbe. Sok esetben nagyon régen került a birtokukba még akkor, amikor őstermelés nem is létezett, ezért a bekerülési érték ritkán meghatározható dokumentum híján. Eladáskor emiatt a bevétellel szemben nincs vagy elhanyagolható a költség. Így könnyen átlépik az értékhatárokat ami miatt szja- és eho-kötelezettségük keletkezik. Lesz-e ebben változás? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben elégséges-e az adásvételi szerződés? A vállalkozók, őstermelők is áfaalanyok, ezért számlakötelezettségük is felmerülhet, mivel egy tárgyi eszközét értékesít vagy jelen esetben elég az adásvételi szerződés, esetleg csere-szerződés? Ha még is számlát kell kiállítani, akkor a számlán úgy gondolom nem kell áfát feltüntetni, mert nem tették az ingatlanértékesítést adókötelessé. Amennyiben alanyi mentes vagy kompenzációs felár mellett alanyi mentes jogállású, akkor beleszámolódik a 8 milliós értékhatárba ennek a tárgyi eszköznek az értékesítése? Kell-e emiatt áfabevallást benyújtaniuk?

Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó EU-s beszerzése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk, aki katás alanyi mentes egyéni vállalkozó, Ausztriából, illetve Németországból szeretne használt személygépkocsit tovább értékesítés céljából beszerezni. Az említett ügylete miatt áfafizetési kötelezettsége keletkezik annak ellenére, hogy alanyi adómentes? Mi a helyzet, ha Angliából szerez be ugyanilyen okból személygépkocsit? Köszönettel Bognárné

Számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2017-ben áfás tevékenységet végzett, a 2018. évben alanyi mentességet választott. 2018. januárjában állítja ki a számlát 2017. decemberre. Alanyi mentesen állítja ki a számlát? Köszönöm a válaszát.

Ingatlan-bérbeadás áfája, egyéni vállalkozó, aki magánszemély Kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi adómentességet választott az áfában. Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem önálló tevékenységet folytató magánszemélyként végzi. Főszabályként az alanyi mentes adóalap számításánál az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel beleszámít az alanyi mentes adóalap számításába. Az egyéni vállalkozásában az alanyi adómentes adóalap határ számításánál bele kell-e számítani a magánszemélyként kapott ingatlan bérbeadás bevételét, tekintettel a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. § 17. pontjára is?

2018. július 1.: számlák jelentése a NAV felé Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy 2018. július 1-jétől mindenkinek, aki számlát állít ki akkor is, ha alanyi mentes vagy tárgyi mentes, jelentési kötelezettsége van a NAV felé? Tehát akkor célszerű számlázóprogramot használni? Az evás cégek is tesznek áfát a számlára akkor nekik is kell külön összesitő jelentést adni? De lehet akinek kiszámláz 4 hónap alatt éri el az áfa a 100 ezer forintot, akkor fogja az összesítő jelentésbe beleírni? A beérkező számlákat akkor kell jelenteni, amikor elérte az áfa a 100 ezer forintot egy adóbevallási időszakon belül? Válaszukat köszönöm

Áfa alanyi mentes értékhatár számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszámítandó-e az áfa alanyi mentes értékhatárba a tv. 105. § szerinti mentes személyszállítás, illetve ugyanezen személyszállítás külföldi szakaszára eső bevétel? Köszönöm válaszukat.

Egyházközség áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Egyházközség vendégházat üzemeltet. Ezen kívül a temető is az ő tulajdonában van, melynek fenntartásáról is gondoskodik. A temetéssel kapcsolatban a következő tételeket számlázza a hozzátartozók felé: - sírhelymegváltás (25.évre) - sírhely-regisztráció - sírásás - ravatalozó használata - konténer használata. Az iskola is az egyházközség tulajdonában van, mely tornatermének egy részét szabadidő sport céljából is bérbeadja. A vendégházat egyházi célra is bérbeadja. Tudomásom szerint az egyházi ingatlanok részleges bérbeadása, valamint egyházi célra történő bérbeadása sem minősül vállalkozási tevékenységnek. Az alanyi mentes árbevételi értékhatárba mely tevékenységek árbevétele számít bele?

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal nem rendelkező ügyfelem termőföldet ad bérbe. A bérleti díjból származó bevétel 10 millió forint. Nem választott áfakötelezettséget, így tárgyi adómentesnek minősül a bérbeadás? Az alanyi mentes 8 milliós értékhatárt ebben az esetben nem kell figyelembe vennie? Köszönettel: Nagyné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs