247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Alanyi mentességi értékhatár átlépése az áfában Cikk

Milyen tételeket kell figyelembe venni az általános forgalmi adóban az alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálatakor? Mit kell tenni az értékhatár átlépésekor? Összefoglaltuk.

Alanyi adómentes határ fordított áfa esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Induló bt. ügyfelünk kata szerinti adózást és alanyi adómentességet választott. Egy adóalany németországi céggel van szerződésben, kizárólag nekik számláz. Kérdésem, hogy ebben az esetben is átkerül-e áfakörbe a 8 milliós határ átlépésekor? Köszönöm válaszát

Alanyi mentesség 2018 Kérdés

Tisztelt Cím! Sok helyen olvastam és a nemrégen végzett kötelező oktatáson is úgy tájékoztattak, hogy az alanyi mentesség határa 2018-ban 12 millió forint lesz. Ehhez képest sehol nem találom elfogadva ezt és nem tudom, hogy most mit mondjak az ügyfeleimnek és azt sem, hogy aki most elérte a 8 millió forintot, de a 12 millió forintot nem, visszajelenthető-e ismét alanyi mentesbe (NAV-nál azt mondták neki, hogy nyugodtan jelentkezzen vissza most decemberben)? Köszönöm válaszukat!

2017-ben katás bt. átlépte az alanyi menteshatárt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes bt. 2017-ben meghaladta a 8 millió forint mentes határt, így áfásként számláz tovább. Kérdés: mivel 2018-ban megemelték az alanyi mentes értékhatárt 12 millió forintra, továbbra is áfásnak kell-e lenni-e, vagy bejelentési kötelezettsége van 2018-ra, az alanyi mentességre? Van-e ezzel kapcsolatosan tennivaló ebben az évben?

Kata határ Kérdés

1. Az egyéni vállalkozó katázni szeretne. 2015 nyarán kezdte a vállalkozást, és áfás. Január 1-jétől választhatja-e a katát? Milyen bejelentési kötelezettsége van és meddig? A bevételi határ ebben az esetben bruttó 12 millió? 2. Ki léphet-e az áfakörből? Alanyi mentes katásként 8 millió forint lehet a számlázott bevétele 2018-ban?

Főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes főállású katás egyéni vállalkozó számítástechnikai tanácsadást, szoftverfejlesztést nyújt Hong Kong-ba. Hozzávetőlegesen 1,5 millió forint havi árbevétel keletkezik. Ezen kívül alkalmanként más partnerek felé is nyújt hasonló szolgáltatásokat. A tevékenységet saját gépparkkal, saját ingatlanban Magyarországról nyújtja. Kell-e vizsgálni a kata törvény II/10 14. § (3) bekezdése szerinti feltételeket külföldi megrendelők esetében? Véleményünk szerint az alanyi mentesség értékhatárába az esetleges EU és 3. országos bevételek nem tartoznak bele, így elviekben 8 millió forint alatti belföldi bevételig számlázhat adómentesen. Ugyanakkor a 12 millió forint feletti árbevétel esetén a 40 százalék mértékű adót függetlenül a számlázás irányától meg kell fizetni. Kérem a fentiekben leírt álláspontunkat véleményezni szíveskedjen! Köszönettel

Alanyi mentes cég, vám áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Van egy alanyi mentes kft, amelynél tulajdonosváltás és tevékenységi kör bővítése is történt. Kérdéseim: 1. Attól, hogy részbeni tulajdonosváltás és tevékenységi kör bővítés történt, alanyi mentességről áfásra csak év végén tud átjelentkezni, feltéve ha addig nem haladja meg az árbevétele a mentességi határt? 2. Alanyi mentesként ha igényel közösségi adószámot akkor a közösségen belül történő beszerzéseknél itthon kell megfizetni és bevallania a 27 százalékos áfát? Kivéve a 10 ezer euró alatti évi beszerzésnél (nem új közlekedési eszköz) 3. Attól, hogy ő alanyi mentes és harmadik országból hoz be terméket, vetnek ki rá vámáfát csak nem fogja tudni vissza igényelni?

Áfagyakoriság határérték túllépése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás 10.12-ei teljesítésű számlával átlépte a 8 millió forint bevételt, igy a számlát áfásan állította ki, az áttérés tényét az adóhatóságnak bejelentette. Mikor kell először és milyen áfabevallast benyújtania? Éves, negyedéves vagy havi lesz-e az első bevallása, vagy értéktől független? Köszönöm

Katás vállalkozás alanyi adómentessége Kérdés

Szeretném megtudni, hogyan alakul a katás egyéni vállalkozó alanyi adómentességének határa 2017-ben, ha vállalkozását 2017. nov. 1-jétől indítja, de magánszemélyként 2017. január 1-jétől havi 80 ezer forintért ingatlanbérbeadásból van jövedelme? Köszönöm

Katás értékhatár Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A következő kérdésben várom szakértői állásfoglalásukat: Adott egy betéti társaság (alanyi mentes). A társaság beltagja kisadózó vállalkozó (mellékfoglalkozású). Mellette magánszemélyként bérbeadást végez. Az áfa alanyi mentesség értékhatára 2017-ben 8 millió forint. Kérdésem az lenne, hogy a bérbeadás összege beleszámít-e a 8 millió forintos értékhatárba? Össze kell-e számítani a bt.-ben kiszámlázott bevételt és a magánszemélyként számviteli bizonylat ellenében kapott bérleti díjat? Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Preilné Ötletmozaik Kft.

Alanyi mentesség és támogatás Kérdés

Tisztelt szakértő! A vállalkozói személyi jövedelemadó alá tartozó (tételes költségelszámoló) fodrász egyéni vállalkozó áfa alanyi mentes státuszban van. Évi 7-7,5 millió forint az éves árbevétele. Pályakezdőt alkalmaz és ezzel kapcsolatban a Ginop-5. 2. 4-16 Gyakornoki program keretében közel 3 millió forint támogatásban részesül, amely az alkalmazott bérére, járulékára és ezzel kapcsolatos eszközre, saját mentori díjra kerül felhasználásra. Szeretném megkérdezni, hogy a 3 millió forint támogatás beszámít-e a 8 millió forint áfamentes értékhatárba, vagy pedig emiatt be kell az áfakörbe jelentkeznie? Az áfatörvény 186. § (3) bek. nem sorolja fel a kivételek között, viszont a 65. § például az adóalapnál nem számolna ezen támogatással. A szíves tájékoztatásukat előre is köszönöm, tisztelettel: Strausz Tibor

Gépjárművezető-oktatás és alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozónak, aki gépjárművezető-oktatással foglalkozik, az oktatásból származó bevétele beleszámít-e a 8 millió forintosos alanyi mentesség értékhatárába? Segítségét köszönöm!

Feles bérlet, terményértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A témával kapcsolatosan volt már két kérdésem: http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_25_Felesberlet_termenyertekesites_sz_ejq és http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_22_Feles_berlet_termeny_ertekesites__vkp További kérdés merült még fel a feles bérlet fejében kapott termény értékesítésével kapcsolatosan. A konkrét esetünkben a bérbeadónak van adószáma 1-es alanyi adómentes áfakóddal egyéb tevékenységre, melyben nem szerepel gabonaértékesítés, emellett őstermelő is, de nem műveli a földjét, így nincs érvényes betétlapja. Ez esetben, az előző két kérdésemre adott válaszok alapján jól értelmezem, hogy a terményt továbbra is megállapodás alapján magánszemélyként a 8-as adóazonosítójával értékesíti? Mivel egyéni vállalkozóként nincs benne a tevékenységében, őstermelőként pedig ezzel kapcsolatosan nem jogosult kompenzációs felárra és érvényes betétlapja sincs. Ugyanezen példánál maradva, ha annyiban módosul a bérbeadó, hogy továbbra is mentes adószámos és őstermelőként van érvényes betétlapja, mert bizonyos földjeit műveli, bizonyos földjét pedig feles bérletbe adja. Ez esetben is a bérletért kapott terményt magánszemélyként a 8-as adóazonosítójával értékesítheti megállapodás alapján? Köszönöm válaszát.

Áfa alanyi mentes értékhatár túllépése Kérdés

Katás nyugdíjas egyéni vállalkozó szezonális tevékenységet végez és ezért évente 3-6 hónapot szünetelteti a vállalkozását. Abban az esetben, ha az éves bevétele 6,5 millió forint, és 5 hónapot szünetelteti a vállalkozását, akkor a kata fizetési kötelezettsége 7 hó x 25 ezer forint. Kérdés: hogyan alakul az áfa alanyi mentessége? Kell-e arányosítani a 8 millió forint felső értékhatárt 7 hónapra, vagyis 8 000 000/12x7=4 666 667 forint, vagy ez az arányosítási kötelezettség csak az év közben kezdő vállalkozóra vonatkozik alanyi mentesség választása esetén? Így a példabeli esetben átlépte az alanyi mentesség időarányos értékhatárát és elvesztette az alanyi mentességét és a 4 666 667 forintot elérő számlától áfásan kell-e számláznia? Ha ezt elmulasztotta, akkor mi a teendő? Önrevízióval helyesbíthető?

Az áfa területi hatályán kívül eső szolgáltatásnyújtás beleszámít-e az alanyi adómentességi összeghatárba? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes besorolású bt. "Áfa területi hatályán kívül eső" országba szolgáltatást nyújt (tanácsadás), ez az értékesítés bele számítandó-e a 8 milliós alanyi mentességet biztosító összeghatárba, így ebben az esetben be kell-e jelentkezni a tételes áfa hatálya alá?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs