226 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Licencvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségüket kérni. Ha katás, alanyi mentes bt. az USA-ból vásárolt egy szoftvert, amit letölthető formában kapott meg, akkor milyen fizetési kötelezettsége van utána? Gondolok itt az áfa, vám és egyéb fizetési kötelezettségre. Ugyanakkor a számlán szerepel az adószám. Válaszukat előre is köszönöm.

Bevétel-arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentességet választottunk. Kertészeti tevékenységet végzünk, kerttervezés, de az árbevétel nagy része növényárusításból áll. Tekintve, hogy január-február hónapban nincs forgalom, bezárjuk a boltot. Ez esetben is arányosítani kell az árbevételt? Köszönöm a segítséget!

Kata – számlázás az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Találtam az oldalukon több ezzel foglalkozó kérdést is a keresőt használva, kezd összeállni a kép, mégsem vagyok 100 százalékig biztos a dolgomban, és sokszor a könyvelők is ellentmondanak egymásnak. Jelenleg két amerikai céggel állok kapcsolatban, akik internetes vásárlók közvetítéséért százalékos jutalékot fizetnek. Tevékenységemet az interneten végzem, különböző weboldalakat üzemeltetek. A következő hónaptól várható folyamatos, havi jutalékfizetés az amerikai cégektől. Ezeknek a cégeknek nem szükséges számlát írnom, a jutalékot USD-ben átutalják magyarországi bankszámlára magánszemélyeknek is, azonban a magyar törvények szerint mivel rendszeres, jövedelemszerzésre irányuló tevékenység csak vállalkozás kereteiben végezhető, így másodállású katás egyéni vállalkozó lennék. Erre a tevékenységre mi a legpontosabb TEÁOR? Áfára alanyi mentességet kérnék, azonban az USA számla tudomásom szerint ebbe nem tartozik bele. Tehát havonta nullás áfabevallást kell készíteni akkor is, ha alanyi áfamentes vagyok? A számlán az áfatörvény hatályán kívüli szöveget elég magyarul írni vagy angolul is kell valami? Ha forintszámlára érkezik az USD-ben érkező tétel, akkor lehet a bank által forintra váltott összeget beírni a vállalkozás nyilvántartásába, vagy egyéb MNB-s árfolyamot kötelező használni? Válaszait előre is köszönöm!

Katás áfa értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó 2017-ben negyedéves elszámolásban számláz, fizetési határidő a negyedévet követő hónapban van. Az éves bevétele a 12 milliót nem haladja meg. Az utolsó negyedévi bevételével átlépné a 8 millió forintos alanyi mentes határt, de mivel folyamatos teljesítésről van szó, és a számla 2018. januárban esedékes, a számlán a teljesítési időpont január. Jól értelmezem, hogy áfa tekintetében maradhat alanyi mentes még abban az esetben is, ha a vevő saját elhatározásából a számla értékét decemberben kifizeti részére? Köszönöm

Áfa: alanyi menteség. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakban. Létezik-e az áfatörvény értelmezésében, bármely NAV-os tájékoztató füzetben olyan vélemény, miszerint az az egyévi vállalkozó, aki indulásakor önként választotta az adóalanyiságot az általános szabályok szerint, bármikor (évet követően) áttérhet az alanyi mentes státuszba. Attól függetlenül, hogy előző évben elérte a maximális bevételi határt. Válaszát köszönöm. (Én erre nem találtam lehetőséget a törvény paragrafusaiban...)

Magyarországi (áfaalany és alanyi adómentes) cég szolgáltatás igénybevétele alanyi adómentes angol cégtől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban már kértem a véleményüket a következőkkel kapcsolatban: Mo.i székhelyű alanyi mentes adóalany szolgáltatást vesz igénybe EU-s országokból, mely után a fordított adózás szabályait alkalmazva adókötelezettségünk keletkezik, melyet minden hónapban bevallunk és megfizetünk. 2017-ben egy angol partnerrel szeretnénk informatikai szolgáltatási szerződést kötni, aki arról tájékoztatott minket, hogy Angliában nem köteles áfaregisztrációra, mert a cég forgalma nem haladja meg a jelenlegi 83.000 GBP összeghatárt. Ezáltal alanyi alanyi mentességet élvez Angliában, mely abban az esetben is biztosított számára, ha külföldi szolgáltatást nyújt, vagyis eleve adómentesen nyújthatja szolgáltatását. Kérdésem az volt, hogy alanyi adómentes adózóként be kell-e fizetnünk az áfát Magyarországon ezen szolgáltatás igénybevétele után? Erre azt a választ kaptam, hogy igen, be kell. Mi történik, ha ugyanettől a partnertől egy magyar áfaalany társaság fogad be számlát? Mivel a partnernek nincs közösségi adószáma, így az áfabevallásba nem tudom beállítani mint közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás, és az A60-as bevallásban sem tudom feltüntetni a szolgáltatás igénybevételt. Ebből az következik, hogy ezt a számlát nem kell egyáltalán szerepeltetni a bevallásban. De ha ez így van, akkor alanyi mentes adóalanynak miért kell befizetnie ezután a számla után az áfát? Vagy a normál áfaalany társaságnak mégis szerepeltetnie kell ezt a számlát és annak áfáját a bevallásban?

Katás egyéni vállalkozó fémhulladék leadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, aki ingatlanon felújításával, bontással foglalkozik. Bontás következtében folyamatosan fémhulladék keletkezik, amelyet neki kell elvinnie a felújított ingatlan területéről a leadási pontra. Kérdésem, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, szükséges engedélyt kiváltania? Kell adóznia a levont szja-n kívül az abból kapott jövedelem után? Fel kell-e vennie egyéni vállalkozásába a fémhulladék kereskedelme tevékenységet? Alanyi mentesen végzi a tevékenységet, a fordított adózás szabályai érintik? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

Alanyi mentes és a fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentességet választó bt. burkolási tevékenységet vett fel. Sok cég fordított áfás számlát követel.Mi a helyes eljárás? Köszönöm a segítséget.

Alanyi mentes bevétel átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes kft. az USA-ba számlázott ki árbevételt 9 millió forint értékben, szolgáltatást. Ebben az esetben a kft. belép az áfakörbe, ez bele tartozik-e az alanyi mentes határba? És ha közösségbe számláz ki, akkor ugyanúgy beleszámít? Várom válaszukat. Köszönöm

Alanyi mentesből áfaalany Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes egyéni vállalkozó folyamatos szolgáltatást végez. Az egyéni vállalkozó 2017. januárban 1470 eFt összegben számlázott a megrendelő felé. Ebből az 560 eFt összegben a decemberi teljesítést, a maradék 910 eFt összegben a január havi teljesítést január hóban számlázta ki. A február havi teljesítést 2017.03.31-i teljesítési időponttal 280 eFt-ot, a március havi teljesítést 2017.04.30-i teljesítési időponttal 840 eFt-ot, az áprilisi havi teljesítést 2017.05.31-i teljesítési időponttal 720 eFt összegben számlázta ki . Kérdésem az lenne, hogy mikor kell áttérnie áfás számlázásra? Válaszát köszönöm.

Lakóingatlan értékesítése alanyi mentes vállalkozásnál kiegészítés Kérdés

Tisztelt Bartha Úr! Ha jól értelmezem válaszát az általam feltett kérdésre, akkor a mi esetünkben nincs áfafizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy alanyi mentesként a tárgyi eszköz vonatkozásában lenne. Gyakorlatilag ez volt a kérdésem. Ha alanyi mentes időszakban történt a beszerzés és az értékesítés, akkor nincs áfa? A bizonytalanságom megmaradt a kérdésben, ugyanis kizárólag jogszabályokat idézett. Azért köszönöm, hogy szánt rám időt. Üdvözlettel: Mlinár Jánosné

Ha tévedett, ha meggondolta magát – ilyenkor javíthat áfanyilatkozatán Cikk

Legyen áfás, vagy alanyi mentes, pénzforgalmi elszámolásra jelentkezne be? Az adózónak tevékenysége megkezdésekor nyilatkoznia kell a választott adózási módról. Ismertetjük, hogy mikor, milyen esetekben változtathat korábbi döntésén.

Tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben katás alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszközöket vásárolt. Jelenleg is katás és alanyi adómentes. Ezeket az eszközöket értékesíteni szeretné. Áfásan vagy alanyi mentesként fogja értékesíteni? Válaszát előre is köszönöm!

Evás ügyvédi iroda végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás ügyvédi irodát végelszámolással meg kívánja szüntetni az alapító. Az evaalanyisága a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal megszűnik a 2002. évi XLIII. számú evatörvény 3. § (1) g) pontja alapján. Tudomásom szerint az evaalanyiságból áfaalanyiságra visszatért adóalanynál nem kell vizsgálni az előző évi bevételi értékhatárt mint feltételt, mivel az evaalanyra nem terjed ki az áfatörvény hatálya, így esetében nem értelmezhető az adóalanykénti gazdasági tevékenységből származó bevétel mint fogalom. Ebből az következik, hogy az ügyvédi iroda akkor is választhat alanyi mentességet, ha a tárgyévben és a megelőző évben is – evaalanyként elért – bevétele kb. 15 millió forint volt. Helyesen gondolom? További kérdés, hogy az evaalanyiságát megelőzően – áfalevonás érvényesítésével – beszerzett tárgyi eszközt áfa felszámításával kell értékesítenie már a végelszámolás időszakában, akkor is, ha alanyi mentességet választott? Amennyiben olyan tárgyi eszközt értékesít, amelyre áfalevonással nem volt joga élni, akkor áfa felszámítása nélkül adhatja el? Köszönöm válaszát!

Alanyi adómentes kisadózó közösségi szolgáltatást nyújt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alanyi mentes katás egyéni vállalkozó Ausztriába nyújt szolgáltatást. Mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik, A magyar fél esetében az áfabevallást hogyan kell benyújtani? Be kell egyáltalán nyújtani? A 10 000 eurós értékhatár vonatkozik rá? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close