225 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Áfalevonás alanyi adómentes időszakban Kérdés

Tisztelt dr. Bartha Úr, Korábban feltett kérdésemmel kapcsolatosan lenne még kiegészítő információra szükségem. Álláspontja szerint mi a helyzet azokkal a készletekkel - anyagok, késztermékek -, melyet a vállalkozás normál áfaalanyként szerzett be, de azokat csak alanyi adómentes időszakban értékesít? Az áfatörvény 11. §-ában erre is találunk hivatkozást? A korábbi kérdésben szereplő tényállásra hivatkozva, hogyan állapítható meg, hogy a beszerzett irodaszer mikor került felhasználásra, melyik része még adóköteles, és mely része adómentes időszakban? S bár a NAV állásfoglalása nem bír kötelező jogi erővel, de ugyanezen kérdésemre az alábbi válasz érkezett, a 119-120. §-ra hivatkozással: Az áfatörvény nem tartalmaz speciális szabályt a levelében említett esettel kapcsolatban. Amennyiben a beszerzések vonatkozásában még nem alanyi adómentesként járt el a bt, úgy a beszerzések áfa-tartalmát levonásba helyezheti. Mi a véleménye erről? Köszönettel:

Áfakörből áttérés alanyi mentesre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisebb kereskedő vállalkozó szeretne 2017.01.01-jével kilépni az áfakörből, alanyi mentességet választani. A kérdésünk, hogy a 2016.12.31-ei meglévő árukészlet áfáját levonásba helyeztük 2016. évben, az átlépés miatt e készlet áfája fizetendő áfaként jelentkezik-e a 2016. évi utolsó időszaki bevallásban?

Alanyi mentes lenne? Korábban elveszítette ezt a jogát? Így újrázhat Cikk

Ki jogosult alanyi mentességre az általános forgalmi adóban 2017-ben? Mik az előírások azokra, akik 2016-ban vagy 2015-ben a bevételi értékhatár túllépése miatt elveszítették mentességüket, jövőre viszont ismét ezt választanák? A NAV tájékoztatóját közöljük.

Áfa alanyi mentesség 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy az olyan adóalany, aki azért került ki 2016-ban az alanyi áfamentes körből, mert átlépte a 6 millió forintos értékhatárt, és 2017-ben vissza akar térni az alanyi mentes körbe, mert a 8 millió forintos értékhatárt nem fogja átlépni, akkor be kell jelenteni valamin ezt a szándékát a cégnek? És ha igen, akkor milyen nyomtatványon tudja ezt megtenni?

Evaalany áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evaalany bt. 2017.01.01-jével áttérne katázásra. A 2016. évi árbevétele meghaladja a 8 millió forintot. Választhatja-e 2017. évtől katakörben az áfa alanyi mentességet? A kültagnak kell-e az osztalék után szja-t és ehót fizetni?

Pénzforgalmi áfás cég áfa alóli kijelentkezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás pénzforgalmi áfát választó cég év végével kijelentkezik az áfa alól, alanyi adómentességet választva. Ebben az esetben mikor kell a 2017.01.12-ei teljesítési és fizetési határidejű dátummal, 2016.12.31-én kiállított bevételi számlája után bevallani az áfát? 2016.12.31-ei dátummal, az utolsó áfabevallásában, vagy ha januárban folyik be az összeg, akkor januárban a mentes státusza mellett kell beadnia áfabevallást? Ha a 2016.évi utolsó áfabevallásban kell szerepeltetni, de csak januárban folyik be a bevétel, akkor az januári bevétel lesz?

Katás jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem megerősítését.. Egy katás bt. főállású kisadózója (aki a társaság beltagja) egy másik katás bt.-ben mint kültag, ha személyesen munkát végez, csak munkaviszonyban láthatja el a feladatokat? Illetve ebben a bt.-ben ha a beltag saját jogú öregségi nyugdíjas, akkor nem főállású katásnak minősül, tehát havi 25 ezer forintot kell fizetnie? Illetve még egy kérdésem lenne, a 2017-es évre vonatkozóan. Ha a katás cég eléri a 8 millió forintot, tehát áfássá válik, akkor a következő évben már automatikusan áfás vagy újból alanyi mentes? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Szűcsné Urbán Ágnes

Adóelkerülés a jogalkotó és az adóhatóság közreműködésével? Cikk

Bevallom, kissé értetlenül álltam az utóbbi néhány hétben egy mind gyakrabban megtaláló áfa-értelmezéssel szemben, amely az általános 27 százalékhoz képest egyébként is mérsékelt áfafizetést eredményező árrés- vagy különbözeti adózás helyett nulla forint adófizetésre ösztönöz az alanyi adómentesség alkalmazásával.

Alanyi mentességre áttérés Kérdés

A 2017. évre alanyi mentességet választok az áfában, mivel 2016-ban a bevételem nem érte el a 6 millió forintot, már több éve az általános szabályok szerint adóztam. Ha 2016-ban kezdtem el egy szakvélemény megírását, de 2017-ben fejezem be a számlát már áfamentesen állithatom ki? Ha 2016-ban tárgyi eszközt vásároltam melynek áfatartalmát levontam (120 000 forint) ezt vissza kell fizetni? Hogy működik ilyen évváltás során az átállás?

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016.11.11-én ugyanezen címmel kérdést tettem fel, melyre köszönöm gyors válaszát. Lenne további kérdésem ezzel, valamint a válasszal kapcsolatban. Átolvastam az áfatörvény alanyi adómentességre vonatkozó paragrafusát, és nem találtam ott, hogy kizárná a használtcikk kereskedésre az alanyi mentességet. Felhívtam a NAV telefonos ügyfélközpontot is, és ott is azt a választ kaptam, hogy lehet alanyi mentes, akkor nem kell az árrés után áfát fizetnie. Elnézést, de most már teljesen összezavarodtam. Kérném megint ennek megmagyarázást esetleg áfatörvény hivatkozásával. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Hajduné Judit

Alanyi adómentes árbevétel határ Kérdés

Amennyiben a jelenleg (2016-ban) alanyi adómentes vállalkozó bevétele 2016-ban meghaladja ugyan a 6 millió forintot, de nem haladja meg a 8 millió forintot, akkor 2017-ben az adózói jogállása maradhat alanyi adómentes? Kell-e bármilyen bejelentést tennie 2016. december 20-áig? Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes EU-s beszerzése másik alanyi mentestől Kérdés

T. Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell eljárni áfa tekintetében, ha egy magyar, alanyi mentes egyéni vállalkozó egy közösségi, szintén alanyi mentes egyéni vállalkozótól szerez be árut? A 10 ezer eurós határ elérésére kell figyelni? Ezt követően mit tegyen, hiszen az alanyi mentes határnak ezután is alatta marad. Másik kérdés: egy másik egyéni vállalkozó rendszeresen tervezi babaruhák beszerzését Nagy-Britanniából és azok belföldön történő értékesítését. Az eladó egy brit partner, aki egy számlának nem is nevezhető, INVOICE feliratú papírfecnit ír az áruról (az INVOICE-n kívül csak a neve, a címe és az áru megnevezése és összege van rajta, semmi más!. Állítólag bizonyos összeghatár alatt náluk regisztrálni sem kell áfakörbe (és ő természetesen alatta van). Elfogadható ez így? Ha igen, akkor a magyar alanyi mentes partnerre milyen áfaszabályok vonatkoznak? Mikor, hogyan kell adóznia? Várhatóan a 5-6 millió forint körül lesz az éves árbevétele. Köszönöm a választ!

Vissza alanyi mentessé Kérdés

Tisztelt szakértő! Az imént olvastam a következő című cikket "Nő az értékhatár, mi van az átmenettel", mely szerint ha ez évben lépi át az alanyi mentes határt akkor jövőre visszatérhet alanyi mentesbe, ha a parlament megszavazza a 8 millió forintos határt. Mi van akkor, ha 2015-évben lépte át a határt? Ő mikor térhet vissza?

Alanyi mentes vagy áfás számla: nő az értékhatár, mi van az átmenettel, ha 2015-ben valósult meg az értékhatár-túllépés? Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapata! Kérdésem már a címben benne van. Most olvastam válaszukat ugyanerre a kérdésre de a 2016-os értékhatár túllépés vonatkozásában rögtön felmerül, hogy 2015-ös túllépés esetén ha egyéb feltételeknek megfelel a vállalkozás, akkor már 2017-ben visszatérhet-e az alanyi adómentes kategóriába? Várom válaszukat!

Áttérés katára Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésemre kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatást adni. Az egyéni vállalkozó 2017.01.01-től kisadózást szeretne választani. Jelenleg, 2016. évben áfakörben lévőként (általános szabály szerint), az szja-ban tételes költségelszámolást alkalmazóként adózik. 2016. évi nettó árbevétele várhatóan 6,5 M forint lesz. 2016.12.31-én várhatóan 2 M forint (nettó) anyagkészlettel fog rendelkezni a korábbi évek beszerzéseiből, valamint 2016. évben vásárolt egy notebook és fénymásoló eszközöket nettó 400 ezer forint összegben. Szeretném megkérdezni, hogy a készletek és eszközök után az áttéréskor bevételt, adóalapot kell-e képezni, illetve ezek után szükséges-e áfát befizetni abban az esetben, ha a kisadózás mellett áfa körben marad a vállalkozó? Várhatóan 2017. évben sem fogja meghaladni az árbevétele az új áfa-alanyimentes értékhatárt, ezért annak lehetősége is felmerült, hogy 2016.12.31-én kilép az áfakörből és 2017. évre a kisadózás mellett áfa-alanyi mentesként adózik. Szeretném azt is megkérdezni, hogy ez utóbbi esetben a készletek és eszközök után keletkezik-e árbevétele, illetve áfafizetési kötelezettsége? A szíves válaszadását előre is megköszönöm. Tisztelettel: Strausz Tibor Adózóna előfizető

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close