247 találat a(z) alanyi mentes cimkére

Alanyi mentesből áfaalany Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes egyéni vállalkozó folyamatos szolgáltatást végez. Az egyéni vállalkozó 2017. januárban 1470 eFt összegben számlázott a megrendelő felé. Ebből az 560 eFt összegben a decemberi teljesítést, a maradék 910 eFt összegben a január havi teljesítést január hóban számlázta ki. A február havi teljesítést 2017.03.31-i teljesítési időponttal 280 eFt-ot, a március havi teljesítést 2017.04.30-i teljesítési időponttal 840 eFt-ot, az áprilisi havi teljesítést 2017.05.31-i teljesítési időponttal 720 eFt összegben számlázta ki . Kérdésem az lenne, hogy mikor kell áttérnie áfás számlázásra? Válaszát köszönöm.

Lakóingatlan értékesítése alanyi mentes vállalkozásnál kiegészítés Kérdés

Tisztelt Bartha Úr! Ha jól értelmezem válaszát az általam feltett kérdésre, akkor a mi esetünkben nincs áfafizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy alanyi mentesként a tárgyi eszköz vonatkozásában lenne. Gyakorlatilag ez volt a kérdésem. Ha alanyi mentes időszakban történt a beszerzés és az értékesítés, akkor nincs áfa? A bizonytalanságom megmaradt a kérdésben, ugyanis kizárólag jogszabályokat idézett. Azért köszönöm, hogy szánt rám időt. Üdvözlettel: Mlinár Jánosné

Ha tévedett, ha meggondolta magát – ilyenkor javíthat áfanyilatkozatán Cikk

Legyen áfás, vagy alanyi mentes, pénzforgalmi elszámolásra jelentkezne be? Az adózónak tevékenysége megkezdésekor nyilatkoznia kell a választott adózási módról. Ismertetjük, hogy mikor, milyen esetekben változtathat korábbi döntésén.

Tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben katás alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszközöket vásárolt. Jelenleg is katás és alanyi adómentes. Ezeket az eszközöket értékesíteni szeretné. Áfásan vagy alanyi mentesként fogja értékesíteni? Válaszát előre is köszönöm!

Evás ügyvédi iroda végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás ügyvédi irodát végelszámolással meg kívánja szüntetni az alapító. Az evaalanyisága a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal megszűnik a 2002. évi XLIII. számú evatörvény 3. § (1) g) pontja alapján. Tudomásom szerint az evaalanyiságból áfaalanyiságra visszatért adóalanynál nem kell vizsgálni az előző évi bevételi értékhatárt mint feltételt, mivel az evaalanyra nem terjed ki az áfatörvény hatálya, így esetében nem értelmezhető az adóalanykénti gazdasági tevékenységből származó bevétel mint fogalom. Ebből az következik, hogy az ügyvédi iroda akkor is választhat alanyi mentességet, ha a tárgyévben és a megelőző évben is – evaalanyként elért – bevétele kb. 15 millió forint volt. Helyesen gondolom? További kérdés, hogy az evaalanyiságát megelőzően – áfalevonás érvényesítésével – beszerzett tárgyi eszközt áfa felszámításával kell értékesítenie már a végelszámolás időszakában, akkor is, ha alanyi mentességet választott? Amennyiben olyan tárgyi eszközt értékesít, amelyre áfalevonással nem volt joga élni, akkor áfa felszámítása nélkül adhatja el? Köszönöm válaszát!

Alanyi adómentes kisadózó közösségi szolgáltatást nyújt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alanyi mentes katás egyéni vállalkozó Ausztriába nyújt szolgáltatást. Mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik, A magyar fél esetében az áfabevallást hogyan kell benyújtani? Be kell egyáltalán nyújtani? A 10 000 eurós értékhatár vonatkozik rá? Köszönöm a segítséget.

Katás 24 millióig/2. Kérdés

Tisztet Szakértő ! Az előző kérdésemre adott válaszát értem. A NAV adott esetben egyesíti az egyéni vállalkozó és bt. bevételeit és a 12 millió feletti bevételre 40 százalék adót állapít meg. Konkrét eset alapján kérdezem: mi lesz az áfával, ha az alanyi mentes egyéni vállalkozónak és szintén alanyi mentes bt.-nek is 7-7 millió bevétele van. Köszönöm válaszát CSCS

Áfa (ingatlan bérbeadása, értékesítése) Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ingatlan-bérbeadásra, és -értékesítésre 2008-ban áfakötelezettséget választott kft. 2016-ban alanyi adómentességre tért át. A cég a tulajdonában lévő ingatlant egy másik társaságnak szeretné értékesíteni. A kérdésem, hogy ebben az esetben az áfakötelezettség megmarad-e, hogyan kell a számlát kiállítani. Köszönöm szépen.

Kistermelő méhcsalád értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Méhészettel foglalkozó őstermelő (kistermelő) értékesítene méhcsaládot. Áfa szempontjából alanyi mentes. Az értékesítésről számlát állít ki. Ebben az esetben a méhcsalád értékesítésekor kiállíthatja a számláját áfamentesen, vagy a tárgyi eszközre vonatkozó szabályok szerint fel kell számítania az áfát és áfa-bevallást kell benyújtania?

Szolgáltatás igénybe vétele EU-ból Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfa alanyi mentes, de közösség adószámmal rendelkező kft. cégautóját Ausztriában szervizeltette. Számlát kapott róla, melyen a szerviz feltüntette a közösségi adószámát, viszont a kft.-é lemaradt. Így a számla osztrák áfával került kiállításra. Jól értelmezem az áfatörvényt, hogy különleges adózói körben adóalanyoknál nincs értékhatár (10000 EUR), és a számlát a kft. közösségi adószámának feltüntetése mellett áfa nélkül kellett volna kiállítani? Ebben az esetben az áfát be kellene vallania a kft.-nek és megfizetni, viszont levonnia nem lenne szabad? Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017-ben megszünteti a tevékenységét. 2010. december 31-éig áfás volt, 2011-től alanyi adómentes tevékenységet folytat. 2000-ben(áfás időszakában) vásárolt egy ingatlant, amit műhelyként használt és a hozzátartozó telket. A megszűnés időpontjában van készlete is. Terheli-e áfafizetési kötelezettség megszűnéskor a meglévő készlet (alanyimentes időszakban vásárolt) és a korábban vásárolt ingatlan, telek után? A 100 ezer forintnál nagyobb értékkel nyilvántartott eszközökkel (ingatlan, telek) mi a teendő a megszűnéskor szja törvény szerint? Áfás adóalany az alanyi adómentességet választja. Az áttéréskor meglévő készlete után keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, ha alanyimentes időszakában eladja, vagy szolgáltatási tevékenységéhez felhasználja? Köszönöm válaszukat!

Készlet értékesítése alanyi mentesség választása után Kérdés

Tisztelt Szakértő, 2017. január 1-jétől alanyi áfamentességet választottunk. Kereskedelmi tevékenységünk folytatódik 2017-ben is. Kérdésem, hogy felmerül-e áfafizetési kötelezettség a 2016. 12. 31-én meglévő készlet értékesítése kapcsán? Ha igen, mikor, milyen formában kell az áfát befizetni, bevallani? Előre is köszönöm,

Alanyi mentes vállalkozó unión belüli szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A főcímben lévő kérdéshez szeretném még kérdezni a vállalkozó kamion sofőri munkát is szeretne végezni alkalmanként. Van olyan cég, ami magyar telephelyű, és van olyan amely szlovák telephelyű, viszont mindegyiknél unión belül kellene sofőri szolgáltatást végezni. Ebben az esetben mely áfaszabályok érvényesülnek? Köszönettel.

Selejtezés katás vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás áfakörös jogállásból alanyi mentes lett, szeretné a készleten lévő anyagait leselejtezni. A készlet vásárlása még áfás időszakban történt, ebben az esetben keletkezik áfafizetési kötelezettsége, és ha igen, azt hogyan kell feltüntetni a bevallásban? Köszönettel

Alanyi mentes vállalkozó unión belüli szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozó közösségen belül sofőri szolgáltatást szeretne végezni és számlázni. Hogyan kell kiállítani a számláját, mit kell ráírni? Kell kérnie közösségi számot? Úgy tudom, ilyen esetben áfabevallást kell benyújtani, ha igen, mely sorokat kell kitölteni? A vállalkozó állítása szerint nem kell áfát fizetnie, csak be kell vallania. Ez valóban így van? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs