47 találat a(z) Mazars cimkére

Új adónem a költségvetési bevételek növelése érdekében Cikk

Július 17-én jelent meg a 320/2023. kormányrendelet, mely már a 2023-as adóév tekintetében adófizetési kötelezettséget állapít meg a legnagyobb magyarországi szén-dioxid-kibocsátókra vonatkozóan. Az új adó ugyan kevés gazdasági szereplőt érint, viszont annál nagyobb terhet jelent a számukra. Az érintett adózóknak az adón kívül kiegészítő tranzakciós díjat is fizetniük kell a klímavédelemért felelős hatóságnak, ha szén-dioxid-kvótájukkal kereskednek, olvasható a Mazars hírlevelében.

Panasztörvény: kikre vonatkozik? Cikk

Kikre vonatkozik az Országgyűlés által május 23-án elfogadott úgynevezett panasztörvény? A Mazars sajtóközleményéből kiderül.

Elgondolkodtató kérdések a bevallási határidő előtt: tao, hipa, innovációs járulék Cikk

A társaságok többségénél folyamatban van az társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék kalkuláció elkészítése, mely az éves adóbevallások alapját képezi. Jó tudni, hogy az adók összege akár jelentős mértékben csökkenhet, ha a Társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait. Egy gondosan elkészített adókalkuláció a felmerülő esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet. De mik a legjellemzőbb témák, kérdések, amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani? A Mazars szakértői egy csokorba gyűjtötték ezeket.

Összefoglalta a Mazars a tudnivalókat a SZÉP-kártyáról Cikk

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) juttatás felhasználási feltételei és adózási szabályai számos módosításon estek át a koronavírus-világjárvány megjelenése óta. A Mazars honlapján összegezte a jelenlegi előírásokat, valamint az egyértelmű jogalkalmazás érdekében kitekintünk azokra a kedvezményes rendelkezésekre is, melyek a koronavírus-járványt követően már nem alkalmazhatók.

A Mazars összefoglalta, mire érdemes figyelni az év vége előtt, illetve a legfontosabb adózási határidőket Cikk

A Mazars idén is elkészítette összefoglalóját az év végi teendőkről. Olyan adózási határidőkről és választási lehetőségekről gyűjtöttek össze a szakértők, melyeket a társaságok pénzügyi vezetésének szem előtt kell tartania – még akkor is, ha vészesen közelednek az ünnepek.

Új irány vagy újragombolás? Merre tart az eÁFA rendszerének fejlesztése? Cikk

Majd egy év után újabb információk láttak napvilágot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített áfabevallás-tervezetekkel kapcsolatban (eÁFA). A hosszú várakozás alatt azonban a NAV szakemberei nem tétlenkedtek, az eredeti elképzelést jelentős mértékben továbbgondolták. A tájékoztató a GitHub fórumon került publikálásra, az anyagot 2022. szeptember 30-áig véleményezni is lehetett. Az úgynevezett „eÁFA M2M” koncepció fő célja, hogy az adózó által használt könyvelőprogram, és a NAV birtokában lévő adatok alapján az adózó vagy könyvelője képes legyen az áfabevallást rövidebb idő alatt elkészíteni, és ezzel párhuzamosan csökkenjenek az adminisztrációs hibákból fakadó kockázatok, olvasható a Mazars szakértőinek összefoglalójában.

Érdemes élni az energiahatékonysági beruházásra kapható adókedvezménnyel Cikk

Jelen piaci környezetben nemcsak a családok, hanem a vállalatok életében is előtérbe kerül az energiahatékonyság. 2022 őszére mindennapi életünk része lett, hogy szorosan nyomon követjük a rezsiköltségeink alakulását. A körülöttünk lévő energiaválság nem csak magánszemélyént érint minket, a vállalatok életébe is begyűrűzik. Mivel alapvető termelési, működési tényezőkről van szó, az egekbe szökő árak sok cég esetében végzetes csapást is jelenthetnek, ha nem tudják a költségeket visszafogni. Különösen aktuális kérdésként merülhet ezért fel, hogy milyen lehetőségek vannak az adózás területén az energiahatékonyságra tekintettel, olvasható a Mazars hírlevelében.

Közép- és Kelet-Európa adórendszerét vizsgálta a Mazars Cikk

A Mazars budapesti irodája immár tizedik alkalommal jelentette meg a közép-és kelet-európai régió 22 országára kiterjedő, a 2022-es év legfontosabb adózási kondícióit ismertető kiadványát.

Hamarosan itt a tao, hipa és innovációs járulék bevallásának határideje: itt vannak a leggyakoribb buktatók Cikk

Rohamosan közeledik a 2021. évi tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje A társaságok többsége már valószínűleg elkészítette az éves társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék kalkulációit. Ugyanakkor érdemes még egyszer átgondolni, hogy mindent figyelembe vettünk-e. Az éves adók összege ugyanis akár jelentős mértékben csökkenhet, ha a társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait. Egy gondosan elkészített adókalkuláció a felmerülő esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet. Ezzel kapcsolatban a Mazars egy csokorba gyűjtötte legfontosabbaknak vélt témákat.

A külföldi kiküldötteknek is járhat az szja-visszatérítés Cikk

A Magyarországon kiküldetés keretében munkát végző külföldi magánszemélyek is igénybe vehetik az szja-visszatérítést. A Mazars értelmezése szerint bármely országból érkezik is hazánkba egy kiküldött, jogosult lehet a szja-visszatérítésre a 2021-ben megfizetett adó tekintetében – írja hírlevelében a Mazars.

Csoportos adóalanyisággal kapcsolatos határidő közeledik Cikk

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e; a csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak – hívja fel közleményében a figyelmet a Mazars.

Külföldi áfa visszaigénylése: hamarosan lejár a határidő Cikk

Egy hetük maradt az általános forgalmi adó (áfa) levonására jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a figyelmet a Mazars nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat csütörtöki közleményében.

Reklámadó: hogyan tovább? Cikk

A 2019-es nyári adócsomag példátlan fordulatot hozott a reklámadó szabályaiban. A jogalkotó határozott időre felfüggesztette a rendelkezések alkalmazását, méghozzá év közben, miközben magát a szabályrendszert érintetlenül meghagyta. Mi áll a háttérben, és hogyan hat ki mindez a reklámok megrendelőire? – a Mazars összefoglalta.

A szochocsökkentés hatása a cafeteriára Cikk

A kormány május végén kommunikált gazdaságvédelmi akcióterve értelmében 2019. július 1-jétől 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. A jogszabály kapcsolódó módosítása a nyári adócsomagtól különálló indítványban került benyújtásra, amelyet másnap el is fogadott az Országgyűlés, így a bejelentett változással a júliusi kifizetések kapcsán már biztosan számolhatnak az adózók. Kérdésként merül fel, hogy az évközi változás miként befolyásolja a munkáltatók által 2019-re meghirdetett cafeteria csomagokat, valamint az ezekhez kapcsolódóan már elkészített dokumentációt – írja hírlevelében a Mazars.

Online adatszolgáltatás számlákról – így úszhatja meg a bírságot Cikk

A NAV honlapján nemrégiben közzétette, hogy a számlázóprogramokkal kiállított számlákra vonatkozó online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését ellenőrzés alá vonja. Hogyan felelhetnek meg az adózók a szabályoknak, és hogyan kerülhetik el a bírságot? Ezekre ad tippeket hírlevelében a Mazars.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1