hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A külföldi kiküldötteknek is járhat az szja-visszatérítés

  • adozona.hu

A Magyarországon kiküldetés keretében munkát végző külföldi magánszemélyek is igénybe vehetik az szja-visszatérítést. A Mazars értelmezése szerint bármely országból érkezik is hazánkba egy kiküldött, jogosult lehet a szja-visszatérítésre a 2021-ben megfizetett adó tekintetében – írja hírlevelében a Mazars.

A magyar kormány szeptember 30-án megjelent 560/2021. rendeletében (kormányrendelet) rögzítette a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésének részletszabályait. Az adóvisszatérítésre jogosultak körét a kormányrendelet akként határozta meg, hogy aki az szja-törvény szerinti a 2021. év bármely napján családi kedvezmény igénybevételére jogosult, úgy jogosult az szja-visszatérítésre is. Az adó-visszatérítés tehát csak és kizárólag attól függ, hogy az szja-törvény szerinti családi kedvezmény igénybevételére valakinek joga van-e. Nem függ attól, hogy a kedvezményt valóban igénybe is vegye, emellett az adó-visszatérítésre való jogot az sem szünteti meg, ha más veszi igénybe az adózó helyett a családi kedvezményt.

A családi kedvezményre való jogosultság megállapítása ugyanakkor nem magától értetődő. Gyakran bele sem gondolunk, hogy számos esetben a külföldi magánszemélyek is jogosultak lehetnek magyar családi pótlékra (ami az adóalap-kedvezményre való jogosultság egyik alternatív feltétele), és az szja törvény akár külföldi családi pótlékra való jogosultság alapján is megengedi a családi kedvezmény igénybevételét. Ha valaki pedig magzatra tekintettel kívánja a családi kedvezményt érvényesíteni, úgy semmi mást nem kell vizsgálni, mint a magzat életkorát. Mindezen szabályok együttesen pedig egy meglehetősen nagy számú, hazánkban kiküldetés keretében dolgozó magánszemélyi kör számára nyitják meg a személyi jövedelemadó visszatérítésének lehetőségét.

A kiküldöttek jellemzően az őket jogilag foglalkoztató, külföldi munkáltatójuktól kapják fizetésüket. Ez a társaság nem tudja teljesíteni azokat az adatszolgáltatási kötelezettségeket, melyek szükségesek az adó-visszatérítés előlegként történő kiutalásához. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a kiküldöttek a 2022. május 20-ig benyújtandó bevallásukban a kormányrendelet szabályai alapján maguk igényeljék vissza az összevont adóalapjuk után befizetett, legfeljebb 809 ezer forint összegű adót – olvasható a mazars.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa mértéke meglévő lakás bővítése esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs