Érdemes élni az energiahatékonysági beruházásra kapható adókedvezménnyel

  • adozona.hu

Jelen piaci környezetben nemcsak a családok, hanem a vállalatok életében is előtérbe kerül az energiahatékonyság. 2022 őszére mindennapi életünk része lett, hogy szorosan nyomon követjük a rezsiköltségeink alakulását. A körülöttünk lévő energiaválság nem csak magánszemélyént érint minket, a vállalatok életébe is begyűrűzik. Mivel alapvető termelési, működési tényezőkről van szó, az egekbe szökő árak sok cég esetében végzetes csapást is jelenthetnek, ha nem tudják a költségeket visszafogni. Különösen aktuális kérdésként merülhet ezért fel, hogy milyen lehetőségek vannak az adózás területén az energiahatékonyságra tekintettel, olvasható a Mazars hírlevelében.

A társasági adó rendszerében adókedvezmény érvényesíthető az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, és felújítások után. A jogszabály a 2017-es bevezetés óta ugyan többször módosult, de a kialakult energiaügyi környezetben különösen érdemes megfontolni az energiahatékonysági célú beruhások megvalósítását. Hosszú távon a vállalat energiafelhasználása ezáltal csökkenthető, míg a beruházást az adókedvezményen keresztül az állam is támogatja, hangsúlyozzák a Mazars szakemberei.

Az adókedvezmény először a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő adóévben – vagy a társaság döntése szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben vehető igénybe. A kedvezmény egy adóéven belül a számított társasági adó legfeljebb 70 százalékáig vehető igénybe. Az adókedvezmény összege a beruházás elszámolható költségének 45 százaléka, Budapesten 30 százaléka, de maximum 15 millió eurónak megfelelő összeg, emeli ki a Mazars elemzése.

Az elszámolható költség a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értékének egésze is lehet. Amennyiben viszont nem erről van szó, mert a nem kizárólag energiahatékonysági célokat szolgál a beruházás, felújítás (ilyen például egy elektromos személygépkocsi beszerzése), akkor az ún. különbözeti módszert kell használni. Ennek értelmében az elszámolható költség az a többletköltség, amely egy alternatív, kevésbé energiahatékony beruházáshoz, felújításhoz képest merül fel. Vannak persze az adókedvezmény szempontjából kizárt beruházások, így első feladat annak meghatározása, hogy a terveztett beruházásra alkalmazható-e adókedvezmény. Az adókedvezmény igénybevételéhez energetikai auditorigazolására is szükség van, illetve számos egyéb feltételnek is meg kell felelni, hangsúlyozzák a Mazars szakemberei.

Mivel az adókedvezmény feltételeinek teljesítését az állami adóhatóság az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrzi, így kellő körültekintéssel kell eljárni már a beruházás tervezési szakaszában a műszaki és energetikai szempontokon túl amiatt is, hogy a beruházás megfeleljen az adókedvezmény érvényesítéséhez előírt feltételeknek, az előírt dokumentáció rendelkezésre álljon, emeli ki a Mazars csapata.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs