hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Összefoglalta a Mazars a tudnivalókat a SZÉP-kártyáról

  • adozona.hu

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) juttatás felhasználási feltételei és adózási szabályai számos módosításon estek át a koronavírus-világjárvány megjelenése óta. A Mazars honlapján összegezte a jelenlegi előírásokat, valamint az egyértelmű jogalkalmazás érdekében kitekintünk azokra a kedvezményes rendelkezésekre is, melyek a koronavírus-járványt követően már nem alkalmazhatók.

1. A SZÉP-kártya juttatásának szabályai 2023. január 1-től

Valamennyi cafeteria rendszer talán legfontosabb eleme a SZÉP-kártya, amely terhére a munkavállaló különböző rekreációs (idegenforgalmi, éttermi és különféle szabadidős) szolgáltatásokat vehet igénybe a kártyát elfogadó szolgáltatóktól. A munkáltató által a SZÉP-kártyára utalt feltöltés egy meghatározott keretösszegig béren kívüli juttatásnak minősül, amely után a munkáltató 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót köteles fizetni.

Ha a juttatás összege meghaladja a rekreációs keretösszeget, úgy a felettes rész egyes meghatározott juttatásként adózik, és annak 1,18-szorosa után terhelik a munkáltatót az előbbi közterhek. Változatlanul előnyös juttatás tehát a SZÉP-kártya, hiszen a számlára utalt összeg után fizetendő adók mértéke 28 százalék (illetve a keret felett 33,04 százalék), szemben a munkabér adóterheivel, amely a nettó bérre vetítve annak mintegy 70 százaléka.

A rekreációs keretösszeg évi 450 000 forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben, illetve annak arányos része, ha csak az év egy részében áll fenn. Ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg, a keretet nem kell arányosítani – emelik ki a Mazars adószakértői.

A legújabb változás, hogy 2023. január 1-jével összevonásra került a SZÉP-kártya három alszámlája, avagy közismert kifejezéssel élve „zsebe” (szálláshely, vendéglátás, szabadidő). A változást a szolgáltatók január 9-én technikailag is végrehajtották és egy számlára vonták össze a meglévő egyenlegeket.

Emiatt megszűntek a korábbi zsebek és az azokra vonatkozó egyedi értékhatárok is. Ez azt jelenti, hogy a 450 000 forintos keretösszeg a korábbi szabályozással ellentétben már nem oszlik meg a három zseb között, és a munkavállalók egy egységes számlán keresztül részesülhetnek SZÉP-kártya juttatásban. Ezzel nagyban egyszerűsödött és sokkal rugalmasabb lett a SZÉP-kártya felhasználása, mivel a jogosult bármely kedvezményezett célra (szabadidő, vendéglátás, szállás) fordíthatja akár a teljes egyenlegét, nem kell előre megtervezni és nyomon követni az egyes zsebek elköltését. Emellett egyszerűbbé vált a cafeteria nyilatkozatok kitöltése is. A másik oldalról szemlélve viszont felmerül a kérdés, hogy a szálláshely zseb megszűnésével a turisztikai ágazat mennyi bevételtől esik el amiatt, hogy – a jelenlegi inflációs környezet hatására – a SZÉP-kártya felhasználás esetleg az étkezés, vendéglátás felé tolódhat el – hangsúlyozzák a Mazars szakértői.

További fontos és viszonylag friss, 2022. októberi változás, hogy lerövidült a SZÉP-kártya egyenlege költségmentes felhasználhatóságának határideje. Minden összeg, amely a jóváírását követő 365 napos időszak alatt nem kerül felhasználásra, díjlevonás tárgyát képezi, abból a szolgáltató egyszeri 15 százalékos díjat von le – figyelmeztetnek a Mazars szakértőo.

2. Veszélyhelyzeti kedvező szabályok, amelyek már nem hatályosak

Az utóbbi években számos változás történt a SZÉP-kártya szabályaiban, amelyek nagyobb része csak ideiglenes, a koronavírus veszélyhelyzet alatti, kedvező rendelkezés volt és utóbb kivezetésre kerültek. Úgy tűnik azonban, hogy az alszámlák megszüntetésével a jogalkotás „révbe ért”, további változás egyelőre nem várható. Érdemes tehát áttekinteni a már nem hatályos, veszélyhelyzeti rendelkezéseket is.

De melyek is voltak ezek?

Az egyes alszámlák plafonját és ehhez igazodva a rekreációs keretösszeget is megemelték, így a SZÉP-kártya feltöltés magasabb értékhatárig minősülhetett béren kívüli juttatásnak (a szálláshely alszámlára évi 400 ezer forintot, a vendéglátáséra évi 265 ezer forintot, a szabadidőre pedig legfeljebb évi 135 ezer forintot lehetett kedvező adózás mellett utalni).

Emellett a munkáltatóknak nem kellett szociális hozzájárulási adót sem fizetniük a béren kívüli juttatásként adózó SZÉP-kártya feltöltéseik után. E kedvezményekkel utoljára 2021 decemberében lehetett élni, 2022. január 1-től visszaálltak a veszélyhelyzet előtti szabályok.

2022. február 1-től június 30-ig a SZÉP-kártya hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható volt, legfeljebb évi 150 000 forint értékben. Ezt követően azonban a lehetőség megszűnt, a SZÉP-kártya kizárólag a megszokott elfogadóhelyeken használható.

A SZÉP-kártya alzsebei 2022. december 31-ig átjárhatóak voltak, azaz az elfogadóhelyeken a magánszemély bármely alszámláról fizethetett a szolgáltatásért. Ezt a lehetőséget az alszámlák 2023. január 1-jei összevonása miatt nem hosszabbították meg.

Nem a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendelkezés, de tavaly októberben megváltozott az el nem költött összegek kezelése is. Korábban a SZÉP-kártyára feltöltött összegeket a számlatulajdonos a jóváírás évétől számított második év május 31-ig használhatta fel plusz költség nélkül. Amennyiben a jogosult túllépte a kétéves határidőt, úgy a SZÉP-kártya szolgáltató havi rendszerességgel 3 százalékos díjat vonhatott le az egyenleg terhére. Ezt a rendelkezést nem alkalmazták a koronavírus, majd a közelmúltban az Ukrajnában zajló háború okozta veszélyhelyzet ideje alatt sem. A már említett tavaly októberi módosítás értelmében pedig ezt felváltotta az egyszeri 15 százalékos díjfizetés – összegzi a Mazars.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs