1327 találat a(z) KATA cimkére

Katamentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás bt. vagyok. Milyen nyomtatványon kell kérnem a katafizetés alóli mentességet ügyfeleim részére? A NAV tájékoztatása szerint ez automatikusan történik, ha ez szerepel a tevékenységi körben. De mi van akkor, ha van ilyen tevékenység, de az ügyfelem nem gyakorolja? Köszönöm!

Cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése Cikk

A koronavírus miatt több cégnél felmerült a cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése. A cikk ennek jogi hátterét, illetve a „szüneteltetés” alatti tennivalókat vázolja. Nem foglalkozik a munkavállalással kapcsolatos jogi kérdésekkel, de a foglalkoztatásukkal kapcsolatos közterhek bevallását, fizetését érinti.

Katás vállalkozó alkalmazottjának járulékkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó fő tevékenységi köre: könyvelés. Tevékenységi körében benne van a TEÁOR 4322 víz-, gáz-, fűtésszerelés, amihez alkalmazottat foglalkoztat. Mentesül-e a kata megfizetése alól, vagy az alkalmazott a járulékkedvezményében? Üdvözlettel: Kecskemétiné HK

Biztosítotti jogviszony – katás bt. és egyszemélyes kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tag-ügyvezetője az ügyvezetést és a társaság tevékenységében való személyes közreműködést 40 órás munkaviszonyban látja el. Ezen magánszemény (a kft. tagja és ügyvezetője) egy kata szerint adózó bt. beltagja is, ahol szintén tevékenységet végez. A kft.-ben a 40 órás munkaviszony után járó munkabér után a munkavállalói és munkaadói terheket fizeti (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, szocho) a bt.-ben havi 25 ezer forint katát fizet. Hogyan változik a kft.-ben a fizetendő dolgozói és a munkaadói terhe, ha a munkaszerződést heti 40 órásról 5 órásra módosítják, és hogyan változik ez esetben a kata havi fizetendő összege a bt.-ben? Köszönöm szíves válaszát!

Kata összeghatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a katás egyéni vállalkozások, akik a vészhelyzetre való tekintettel mentesülnek a tételes adó megfizetése alól, és élnek ezzel a lehetőséggel, azokra a hónapokra tekintettel csökkenteni kell az éves (12 millió forintos) bevételi értékhatárt? Tehát aki 2020. márciustól júniusig eső időszakra nem fizeti meg a katát, akkor az ő figyelembe vehető éves árbevételük 8 millió forint lehet, és a meghaladó rész után ki kell fizetni a 40 százalék adót? Köszönöm szépen!

61/2020. kormányrendelet – ellentmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 61/2020. kormányrendelet alapján nem világos, hogy a rendelet (10) bekezdésében felsorolt tevékenységi körök folytatói – hasonlóan a (8) bekezdésben felsoroltakhoz – is mentesülnek a kata megfizetése alól március-június intervallumra, vagy esetükben a (2) bekezdésben megfogalmazott módon, erre az időszakra is fizetni kell a jövedelemalap 4%-át, de legfeljebb 7710 forintot szociális hozzájárulásként? (Utóbbi esetben, alkalmazottat nem foglalkoztató egyéni vállalkozóként mi minősül jövedelemnek, ami a 4% alapjául szolgál? Ha például március hónapban nem volt bevételem, akkor automatikusan a 7710 forintot kell befizetnem?) Az egészségügyi hozzájárulás befizetését ugyanolyan ütemben vagyunk-e kötelesek teljesíteni, tehát minden tárgyhót követő hónap 12. napjáig ugyanarra a NAV számlára, amire normál esetben a teljes katát? Egyszerűbben: meglátása szerint milyen változások vonatkoznak a rendelet (10) pontjában felsorolt tevékenységeket, mint tényleges főtevékenységet folytató egyéni vállalkozókra? Továbbá: ha a tevékenységi köreim között szerepel olyan (de nem főtevékenység, és a bevételeim többsége sem ebből érkezik), amely fel van sorolva a (8) pontban, akkor ez alapján mentesülök-e a katafizetési kötelezettség alól? A (8) pont tudniillik nem köti ki, hogy az ott felsorolt tevékenységeket főtevékenységként kell folytatni, vagy hogy a bevételek többsége ebből kell, hogy származzon. Köszönettel, Csizmadia D. egyéni vállalkozó filmes (főtev.), konferencia & ker.bemutató szervező (melléktev.)

Katából kizárt egyéni vállalkozó választhat-e átalányadót? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem az lenne, hogy ha egy egyéni vállalkozót kizárnak a kata hatálya alól (tartozása miatt), akkor jogosult-e az év hátralévő részében átalányadót választani a tevékenységére? Illetve ezt a választását mikor, hogyan kell bejelenteni? Az év végi bevallásban utólag megtehető? Várom válaszukat! Köszönettel: Szabó Balázs

Kata befizetésének mentesülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nézve a változásokat látjuk, hogy a TEÁOR 79-es kód alá tartozó tevékenységet végzők részére változik a járulék, de a katás idegenvezetők 7990 nincsenek a katás felsorolásban. Az lenne a kérdésem, hogy a kata alá tartozó vállalkozókra akkor nem terjed ki a kedvezmény? Köszönettel Rauchné Csenki Anna

Nem főállású katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét adótöbblete van Kérdés

2020. 03. 24-én feltett kérdésemre köszönöm válaszát, a Nem főállású katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét, adótöbblete van a kata számlán. Benyújtottuk a 2017-es visszaigénylést,de a NAV visszautasitotta a visszautalást arra hivatkozva, hogy a szünetelőnek nem utalja visssza a számlán mutatkozó többletet. Milyen megoldással kaphatja vissza a befizetett összeget? Egy jó ideig nem számithat bevételre, ezért kénytelen a tevékenységet szüneteltetni. Kérjük szives válaszát!

Tételes adó fizetés a vészhelyzet alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi kérdésekben kérném az állásfoglalását: 1. A jelenlegi helyzetben azok a katás egyéni vállalkozók, akik a 61/2020. számú kormányrendelet 1. § (8) bekezdésében felsorolt tevékenységek közül valamelyiket végzik, de nem ez a főtevékenységük, ők is mentesülnek a kata megfizetése alól? Esetünkben a főtevékenység a virág kiskereskedelem (az üzletet ideiglenesen bezártuk 2020.03.16-án a visszaesett forgalom miatt), 2020.01.16-án felvettük a 9604 fizikai közérzetet javító szolgáltatást (masszázs). 2. kérdés: A főállás melletti katás festő is mentesül a havi 25 ezer forint kata megfizetése alól 03-06. hónapokra vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm

Kata és járulékfizetési kedvezmény a vészhelyzet ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gondolom nem egyedül vagyok ezekkel a kérdésekkel. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, az a kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, aki 2020. március 1-jétől vállalkozó, részesül-e a kedvezményben? Egyikük szakmakódja: 960203 Kozmetika szépségápolás, másikuk szakmakódja: 855101 Sport és szabadidős képzés. A tájékoztatóban azt láttam, hogy akik 2020. februárban már katások voltak, azokra vonatkozik ez a kedvezmény. Vendéglátásra alakult bt. fő tevékenységi köre: TEÁOR: 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás. Egy fő alkalmazott van, jelenleg az étterem kialakítása folyik, májusban a strand nyitásával szerettek volna indulni. Nagy valószínűséggel a strandok még nem nyithatnak meg májusban, az éttermi vendéglátás indulása bizonytalan. Lehet-e nekik valamilyen segítségre számítani, és ha igen milyen formában? Igényelni kell, vagy automatikusan elengedik a járulékfizetést? Honnan tudnék naprakészen tájékozódni, ahol már konkrétumok vannak? Nagyon köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel

Kata Kérdés

2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesülnek a kisadózó után a katatörvény szerinti tételes adó megfizetése alól, a bevétel 12 milliós keretéből le kell-e vonni ezeket a hónapokat, tehát a keret 8 millióra csökken vagy marad 12 millió?

Adó- és járulékfizetési könnyítések: itt a rendelet, pontosan kiket érint Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben a 61/2020. számú kormányrendelet, amely a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályait és egyes új intézkedéseket tartalmazza. Pontosítja azoknak az adózóknak a körét, amelyek adó- és járulékkedvezményekben részesülhetnek, és tartalmazza a katafizetési könnyítésben érintett vállalkozások bővített listáját. A rendelet a kihirdetését követő naptól, azaz március 24-étől hatályos.

Újabb hat gazdaságvédelmi lépést jelentett be a miniszterelnök Cikk

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet Magyarországon. Az operatív törzs ma reggeli tanácskozásáról online sajtótájékoztatót tartottak, melyen a miniszterelnök is részt vett.

Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.? Cikk

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close