1327 találat a(z) KATA cimkére

Kényszer is lehet a kata: a munkáltatókon a kormány szeme Cikk

A kata lényege megmarad, ám a kormány fel kíván lépni az ellen, hogy egyre több munkáltató kényszeríti át ebbe az adózási formába munkavállalóját – közölte Varga Mihály ismertette a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Katás egyéni vállalkozó számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó táplálkozási tanácsadással foglalkozna. Ügyfeleinek személyesen és online is adna tanácsot. Köteles számlát kiállítani, vagy elég ha nyugtát ad a szolgáltatásról? Az online tanácsadásnál, hogyan kivitelezhető, utólag postán kell elküldeni a nyugtát, vagy számlát? Válaszát előre is köszönöm!

Kata, kiva, eva – Mit tartalmaz az őszi adócsomag a kisadózók számára? Cikk

Könyvelő- és bérszámfejtő-barát időzítéssel, 2019. november 12-én késő délután került fel az országgyűlés honlapjára a 2020-as őszi adócsomag, mely a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” címet viseli (T/8015. számú törvényjavaslat), előadója pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Adózás szálláshely-szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozunk, a nyári 3 hónapra korlátozódik a tevékenységünk. Lányommal ketten osztozunk 13 szobán: 6 szoba 12 ágy a lányom nevén, 7 szoba 14 ágy az én nevemen fut. Eddig kata adózással meg tudtuk oldani, másodállásban (25 ezer Ft/fő/hó), mert nem léptük túl a havi 1 000 000 forint bevételt. De jövőre már a fentiekben leírt, kibővített létszámmal és szobaszámmal szeretnénk dolgozni, amire már megvan az engedélyünk. Az előzetes kalkulációnk szerint, így már meg fogjuk jövőre haladni a havi 1 000 000 Ft/fő bevételt, mivel bővültünk is, és minimális áremelést is tervezünk. Kb. 1 500 000 Ft/fő/hó (július, augusztus) bevételre számítunk. Számításaink szerint a kata így már nem biztos, hogy a legkedvezőbb adózási forma a számunkra. A szobánkénti adózás magánszemélyként (kb. 38 ezer Ft/év/szoba), esetleg ezzel kalkuláljunk? Szeretnénk a tanácsukat kérni, hogy van-e olyan adózási forma, ami számunkra a legkedvezőbb lenne?

A NAV átvehetné a cégektől az áfabevallást Cikk

Magyarországon hatalmas adminisztrációs teher sújtja a vállalkozásokat. A PM szerint egy kisvállalkozás akár az árbevételének 2,5 százalékát is kénytelen az adózáshoz kapcsolódó költségekre fordítani. Ennél még az iparűzési adó is kisebb kiadás. A PM terve, hogy ezt 2021-re gyökeresen megváltoztassa, olvasható a Niveus Consulting Group a kormány kkv-stratégiájára kiadott kommentárjában.

Katás és kivás időszak kezdete átalakulás, egyesülés, szétválás esetén Cikk

A joggyakorlat során gyakran felmerülő kérdés, hogy mely időpontban keletkezik a kisadózókról szóló törvény szerinti adóalanyiság egy átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejött gazdasági társaság esetén. Bár a két adónem szabályozása ugyanazon törvényben található, a kisadózó vállalkozások tételes adójára, illetve a kisvállalati adóra vonatkozó szabályok eltérően rendelkeznek arról a jogi helyzetről, amikor az átalakulás, egyesülés, szétválás keretében létrejövő jogalany kíván belépni a kata, illetve a kiva hatálya alá.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy egyéni vállalkozó a kisadózók tételes adóját választotta, 75 ezer Ft/hó katát fizet. Az egyéni vállalkozása mellett egy gazdasági társaság ügyvezető tagja és a cég tulajdonosa (azaz a Tbj. rendszerében társas vállalkozó). Lehet-e ezt a Tbj. rendszerében többes jogviszonynak tekinteni? A társaságban hogyan alakul a járulékfizetése kötelezettsége?

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adójának megosztása Kérdés

Adott egy katás egyéni vállalkozó, akinek van egy székhelye, és van három telephelye. A székhelyén nem végez tevékenységet, csak a telephelyeken. Az egyik telephelyén nincs helyi iparűzési adó. Az egyéni vállalkozó egyedül végzi tevékenységét (védőnő). A telephelyeken biztosítják számára a helyiséget – minden berendezéssel együtt – a tevékenysége végzéséhez, térítés nélkül. Kérdésem, hogy hogyan osszam meg az iparűzési adóját? Az éves árbevétele kb. 6 millió forint, így nem igazán szeretne 10 millió forint (7,5 millió forint után sem) iparűzési adót fizetni. Válaszukat előre is köszönöm.

Használtcikk-kereskedő alanyi mentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó Ausztriában nem adóalanytól felvásárolt használt ingóságot kíván értékesíteni belföldön. Választhatja-e az alanyi mentességet, illetve a kata szerinti adózást ? Köszönöm válaszát CsCs

Kata 12 milliós határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás cégem 2018-ban áfás volt még, de 2019-re alanyi mentességet választott. Szeretném feltenni azt a kérdést, hogy mikor lépi át a katás a 12 millió forintos határt: a) ha a tárgyévben kiállított számlák összegét nézzük, vagy ha a bevételek (amibe az előző évről átjött áfa nélküli összegét is számítjuk) összege haladja meg a 12 millió forintot. Ez most vita kérdése a cég és közöttem. Köszönöm.

Katás bt. és ekho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy magánszemély, aki egy bt. beltagjaként kisadózóként dolgozik (50 ezer forint katát fizet), éves bevétele kb .10 millió forint. Emellett edzői feladatokat lát egy egyesületnél munkaviszonyban, ekhós adózás szerint. 2018-as éves jövedelme 5 172 000 Ft (havi 431 000 Ft), az éves levont adója 775 800 Ft (15%). A jelenlegi adózás helyes? Ha nem, akkor az ekhós jövedelme után hogyan adózik ebben az esetben helyesen? A minimálbérig általános szabállyal adózik, majd felette ekhósan? Ez esetben azonban a katát 25 ezer forintos összegben kellene fizetnie a bt.-ben? Köszönettel!

Ön tudja már, mit választ az eva helyett? Számoljon velünk! Cikk

A „nyári adócsomag” megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A pillanatnyilag az eva hatálya alatt működő kisvállalkozásoknak legkésőbb év végéig kell dönteniük, hogy a továbbiakban milyen adózási módra térnek át. Számolja ki legújabb kalkulátorainkkal, hogy az ön számára mely adózási forma lenne a legkedvezőbb!

Segítséget kapnak az áttéréshez az evások Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb, adórendszert egyszerűsítő pontja lép hatályba jövőre. 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), a Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral is segíti a vállalkozókat új adózási formát választani helyette – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t szerdán.

Szünetelésből megszűnő kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy ha egy szüneteltetett (kezdete 2018. 05. hó) katás egyéni vállalkozó megszűnik, kell-e beadnia katabevallást, ha igen, milyen időszakot jelöljön, ha 2019-ben nem volt egy aktív napja sem a vállalkozásnak?

Katás egyéni vállalkozó táppénzen Kérdés

Katás egyéni vállalkozónak heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van. A munkahelyén betegszabin, majd táppénzen van. A kérdésem, hogy ilyen esetben az egyéni vállalkozásában állíthat-e ki számlát erre az időszakra. A vállalkozásban erre az időszakra is megfizeti a 25 ezer forintot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close