1257 találat a(z) KATA cimkére

Kata Kérdés

Dátum: 2017.06.27., 07:58:05 Dokumentum: Katás kérdések Válaszadó: Szipszer Tamás https://adozona.hu/kerdesek/2017_6_20_KATAs_kerdesek_3_cna A 27. kérdésre adott válasz szerint "A kártérítések körében az alábbiak nem számítanak kisadózói bevételnek: • jogszabály vagy jogerős bírósági, illetve hatósági határozat alapján kapott nem jövedelempótló kártérítés, kártalanítás" Kérdésem: ha ezen kártérítés terhére a katás bt. kifizetést teljesít kisadózó tagjai részére, van-e adófizetési kötelezettsége a bt.-nek, illetve a kifizetésben részesült tagoknak? Köszönettel.

Kata – szja Kérdés

Katás egyéni vállalkozónak milyen határidővel kell beadnia az szja-bevallást? 2018-ban 05. hótól volt katás az egyéni vállalkozó. Katabevallást 2019.02.25-ig kell beadni, az szja-bevallást pedig 2019.05.20-ig? Köszönettel: Bakonyváriné

A katalanyiság megszűnéséről döntött a Kúria Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Kúria Kfv.V.35.193/2018/6-os számú ügyben hozott döntéséről a testület honlapja: A kisadózó vállalkozások tételes adóalanyiságú felperesi társaságban a kisadózó tag tagi jogviszonya megszűnt, a vállalkozás tevékenységében más bejelentett kisadózó nem működött közre, és új kisadózó bejelentésére a felperes részéről nem került sor.

Mellékfoglalkozású katás Kérdés

2018. évben mellékfoglalkozású katás lettem, havonta fizetem a 25 ezer forintot. Főállásban alkalmazott vagyok. Érdeklődöm, hogy 2018. év után a bevallást hogyan kell elkészítenem? Mennyit kell még fizetnem? Köszönöm előre is a vál

Eváról katára váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva hatálya alá tartozó kkt. kettő fő nyugdíjas tagból áll, csak az egyikük dolgozik a kkt.-ben. 2019. március 1-jétől szeretnénk váltani katára, a bevétel csökkenése miatt. Kérdésünk, hogy hogyan kell elindítani az átlépést, hogyan kell elszámolni az evás hónapokkal, majd miután már katások leszünk, mi az az összeg, amit havonta fizetni kell, szeretnénk ezután is a jogszabályoknak megfelelően végezni a munkánkat, ebben kérnénk szíves válaszukat.

Evából katába Kérdés

2019 01. 01-től egy bt., amely 2018. 12. 31-ig a számviteli törvény hatálya alá tartozott, átlépett a katába, és áfaalany a katában. Mivel csak bevételi nyilvántartási kötelezettsége van a katában, az áfabevallásban költségszámlát lehet neki elszámolni, vagy a bevételek áfáját kell megfizetni, és kölség nincs, mint csökkentő tétel? Várom válaszukat.

Kata és egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném, segítsenek eligazodni. Adott egy kata hatálya alatt álló bt., ahol a közreműködő beltag nyugdíjas, fizeti a 25 ezer forintos katát. Ugyanez a nyugdíjas egyben tagja egy kft.-nek is, ahol most ő lett az ügyvezető. Kérdésem: ebben az esetben kell-e a kft.-nél fizetni a nyugdíjas ügyvezető után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy a kft. mentesül annak megfizetése alól, miután az ügyvezetéssel megbízott tag már egy másik társaságnál katát fizet, amely megfizetése többek között kiváltja az egészségügyi szolgáltatási járulékot is. Válaszukat előre is köszönöm: Dobosi Pálné

Többes jogviszony – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. évtől hol köteles megfizetni a járulékokat az, aki főállású katásként bt.-ben is be van jelentve, illetve többségi tulajdonnal rendelkezik egy kft.-ben és ügyvezető is? Megteheti, hogy havi 50 ezer forint tételes adót fizeti? Hol található erre vonatkozóan törvényi hivatkozás? Köszönöm válaszát!

Kata és EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Webáruház üzemeltetésébe kezdtem. EU-s adószámot nem igényeltem. Alanyi adómentességet választottam. Mivel mindenhonnan tévedhet vevő a webáruházba, így lehet számítani arra majd a jövőben, hogy értékesítünk az EU-ba is. Érdeklődnék, hogy akkor kötelező igényelni EU-s adószámot és áfabevallást készíteni, valamint A60-as összesítő nyilatkozatot kitölteni? Vagy mi a teendő, eljárhatok alanyi mentesen, ugyanúgy kiállítva a számlát, mintha magyar vevő lenne? Előre is köszönöm a választ!

Kata újraindítás Kérdés

Kedves Szakértő! Adott egy melléktevékenységű katás vállalkozó, aki 2018. december 21-2019. január 31. között szüneteltette a tevékenységét. Most febr 1-jétől folytatná a tevékenységét. A 19T101E nyomtatványon bejelentettük, hogy januárra nem keletkezik kata-fizetési kötelezettsége. Az a kérdés, hogy most a folytatásnál be kell valamit jelenteni ezen a T19101E nyomtatványon? Vagy az adóhatóság értesül róla, hogy már nem szüneteltet és előírja magától a 25 ezer forint katát februárra? Köszönöm a választ előre is! Kovács Péter

Kft.-ügyvezető, többes jogviszony Kérdés

Adott egy kft., amely 2018. 07. 31-étől nem végez tevékenységet. Korábban nemzetközi fuvarozással foglalkozott, de veszteséges gazdálkodás miatt beszüntette tevékenységét. Ügyvezetője munkaviszonyban kamionvezetőként dolgozott, és heti 40 órás munkavégzés mellett ellátta az ügyvezetői feladatokat is. Társasági szerződése úgy rendelkezik, hogy az ügyvezető a feladatát munkaviszonyban látja el. Tekintettel arra, hogy a cég nem végez tevékenységet, az ügyvezető kata vállalkozóként más tevékenységet folytat. A kft.-ben pedig heti 5 órában a kft ügyvezetését ellátja. Kérdésem, hogy szabályosan jár-e el az ügyvezető, hogy most már a kata egyéni vállalkozás a főtevékenysége, a kft.-ben pedig heti 5 órás munkaviszonyban ellátja az ügyvezetést. Más tevékenység a kft.-ben nincs. Válaszukat előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó szüneteltetés alatt befolyó bevétele Kérdés

A működés ideje alatt kiállított számla kiegyenlítése a szüneteltetés megkezdését követően érkezett meg. A NAV véleménye szerint ez katás bevételnek számít. Az egyéni vállalkozónak kell a bevétel megszerzésének hónapjában katát fizetnie? És ha igen, akkor milyen nyomtatványon, és mit kell bejelentenie?

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Katás ügyvédi iroda tagjainak jövedelemigazolása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy katás ügyvédi iroda 2 tagja, akik után minden hónapban megfizették az 50 ezer forint adót, hogyan kap jövedelemigazolást majd a 2018. évre? Hogyan kell a 18KATA bevallást beadni? Személyenként vagy az ügyvédi iroda adja be? Hogyan osztjuk szét az éves bevételeket a kata-bevalláshoz? Köszönöm

Többes jogviszony kata szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben egy magánszemély tag és ügyvezető is egyben, ahol nem vesz fel jövedelmet, de minimálbér után fizeti a járulékot és ugyanezen magánszemély egy bt. beltagjaként katás, ahol a 25 ezer forintot fizeti meg. Amennyiben a 2019-es évben a kft.-ben napi 1 órás munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői és egyéb a profilba vágó feladatait, akkor ezen státusza mellett értelmezhető-e főállású katásnak és fizetheti-e az 50 ezer forint katát? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Nyugdíj mellett munkavégzés II.

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close