hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készíthető-e hangfelvétel a későbbi ügyfélpanaszok kivédésére?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szerelési munkákat végző vállalkozás a munkavégzés helyszínén történteket hangfelvételen örökítette meg, megelőzvén ezzel a későbbi ügyfélpanaszokat. Az eset a felügyeleti szerv elé került. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

A vállalkozás szerint sokat panaszkodtak az idősek

A vállalkozás a vizsgálat során előadta, hogy az általa végzett szerelési munkálatok végzéséhez kapcsolódó hangfelvétel-készítés eseti, egyedi ügyvezetői döntés alapján készül, melynek célja az ügyfelek érdekvédelme, főleg az időskorú megrendelőkre nézve. További cél a tájékoztatás számonkérése a munkatársakon. A hangfelvétel készítése nem általános gyakorlat, szúrópróbaszerűen végzik.

Az eseti hangfelvétel-készítést az ügyvezető döntése alapján 2021. január óta alkalmazzák. A gyakorlatban tehát az ügyvezető dönt arról, hogy mikor kell hangfelvételt készíteni. A felvételt az ügyvezető áttölti egy laptopra, és törli a hangrögzítő eszközről. A megőrzési idő a garanciaidő letelte, vagyis 6 hónap, utána az ügyvezető törli a felvételt a laptopról. A hangrögzítő eszköz egy diktafon, a hangfelvételt tároló eszköz pedig egy offline módban lévő laptop, amely jelszóval van védve, és amelyet csak az ügyvezető ismer.

A vállalkozás nyilatkozata alapján a hangfelvétel készítése előtt a helyszínen szóban és írásban tájékoztatják az érintetteket, valamint azt is közölték, hogy a munkavállalóknak bármikor jogukban áll töröltetni a hangfelvételt. Az adatkezelés jogalapjának az általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (1) bekezdésének a) pontját (érintett hozzájárulása), valamint a d) pontot (érintett vagy más természetes személy létfontosságú érdeke) jelölte meg a vállalkozás, amit később jogos érdek jogalapra módosított.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan döntött az ügyben az adatvédelmi hatóság!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs