hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milliós bírságok: a kamerás megfigyelések buktatói

  • adozona.hu

Számos esetben rótt ki adatvédelmi bírságot 2022-ben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szabálytalan kamerás megfigyelés miatt. Cikkünkben összefoglaljuk ezen ügyek legfontosabb tanulságait.

Szabadidős tevékenység helyszínén a megfigyelés jellemzően nem jogszerű

Az egyik ügyben a hatóság azt vizsgálta, hogy a bepanaszolt kávézó, illetve az előtte bérelt közterületen üzemelő terasza kamerás megfigyelése vet-e fel adatvédelmi szempontból aggályokat. A hatóság megállapította, a vendégek elvárhatják, hogy ne figyeljék meg őket nyilvános helyeken, különösen akkor, ha ezeket a helyeket jellemzően szabadidős tevékenységek céljára használják. Ebből eredően ezen megfigyeléseknél jellemzően nem áll fenn a jogos érdek jogalap.

Az éjszaka és a rendes munkaidőn kívül üzemelő megfigyelőrendszer azonban kivételt képez, általában indokolt, az adatkezelő vagyonát fenyegető veszélyek elkerülését szolgálja. Ennek alapján az éjszaka és a rendes munkaidőn kívül üzemelő megfigyelőrendszer közterületre irányítva – ha az adatkezelés egyéb körülményei alapján igazolható a szükségesség/jogszerűség – arányos korlátozást valósíthat meg, így a jogos érdek jogalap valóban alkalmazható lehet.

Arra azonban nyomatékosan rámutatott a hatóság, hogy a hangrögzítés éjszaka és a rendes munkaidőn kívül sem tekinthető jogszerű adatkezelési módnak. Azt is  kiemelte, hogy a megfigyelt területre belépéskor figyelmeztető ikont kell elhelyezni (megfigyelés ténye, célja, jogalapja, érintetti jogok), illetve utalni kell arra, hol érhető el a további, részletes tájékoztatás (ez az úgynevezett kétszintű tájékoztatás).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, más-e a csupán élőképet közvetítő kamerák megítélése, és elhelyezhető-e kamera például fogorvosi rendelőben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételei

Lepsényi Mária

adószakértő

Személyijövedelemadó-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink