hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó: kinek és mennyibe kerül február 1-jétől?

  • dr. Marosi Andrea

Február 1-től a cégautó adó egy különálló, vagyoni típusú adóként él tovább, mert a nem kizárólag magánhasználatú személygépkocsi utáni cégautó adót a jövőben a személyijövedelemadó-törvény helyett a gépjárműadóról szóló törvény szabályozza. A jogszabályalkotók szerint a módosításnak az volt a fő indoka, hogy a többszázezer céges tulajdonban lévő autónak mindössze egytizede után fizettek cégautó adót, de 2009-től minden vállalkozás köteles lesz. Kinek és mennyibe kerül majd? Összefoglaltuk.

A gépjárműadó bevezetésére – hétköznapi nevén teljesítményadó, korábban súlyadó – a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint a közúthálózat karbantartásához és fejlesztéséhez szükséges források bővítése érdekében került sor 1992-ben. Jelenleg a gépjárműadóval kapcsolatban az eddigi törvényi szabályozással kapcsolatban egy érdemi változás történt: a cégautó adó szabályozása a személyijövedelemadó-törvény helyett a gépjárműadóról szóló törvénybe került át.

Kinek kell fizetni?
Cégautó adót kell fizetni minden nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi után, továbbá a magánszemélyek azon személygépkocsijára – kivéve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit –, amellyel kapcsolatban költséget, értékcsökkenést számoltak el.  (Az adó alanya a Magyarországon bejegyzett járművek esetén annak a hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa, pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi esetén a lízingbe vevő, külföldi rendszámú személygépkocsi esetén, pedig a gépkocsi használója, ha azután belföldön költséget számolt el.)  A magánszemély gépkocsija nem tartozik az adó tárgyi hatálya alá, azonban a saját gépkocsi üzleti célú használata esetén – kivéve a kirendelést és a munkábajárást – a magánszemély is köteles lesz a cégautó adó fizetésére, ha jövedelmével szemben költséget, értékcsökkenést számol el. Ebből az összegből azonban levonható a gépkocsi után már megfizetett gépjárműadó (súlyadó), ha azt az esedékességig megfizette az adózó. Fontos tudni, hogy a cégautó adótörvény egyértelműen szabályoz, azt a járművet tekinti személygépkocsinak, amelyet a személyijövedelem-adó törvény annak tekint, és csak másodlagosnak tekinti a forgalmi okmányban foglaltakat. Ezzel egy újabb kiskapu zártak be, például hiába kíván venni egy kétszemélyes teherszállításra alkalmas járművet a vállalkozás, ha annak megengedett össztömege nem haladja meg a 2500 kg-ot, akkor cégautó adót kell fizetni utána.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alá tartozókat kedvezőtlenül érinti ez a változás, hiszen szűkül az eva megfizetése által kiváltott adók köre, mert az eddigi eva által kiváltott cégautó adó ugyan megszűnik, de mivel az SZJA törvénybe került át, gépjármű adóként fizetni kell. (Az perszer továbbra is igaz, hogy mivel az evás vállalkozó költséget nem számolhat el, ezért mentesül a cégautó adó megfizetése alól.)
A társas vállalkozásoknak kivétel nélkül meg kell fizetniük a cégautó adót!

Mennyibe kerül?
Eddig a személygépkocsi beszerzési ára és kora alapján határozták meg a havonta fizetendő adó összegét. Ezután, 2009. február 1-től – tehát nem január 1-től! – az adó mértéke az 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén havonta 7000 Ft, más személygépkocsi esetén pedig havonta 15 000 forin. Fontos tudni, hogy ezt napokra arányosítani nem lehet, azaz az egész hónapra meg kell fizetni. Emiatt javasolható a gépkocsik hó eleji beszerzése, mivel nem tudunk spórolni a későbbi – hó vége előtti – beszerzéssel. Az adót önadózással kell bevallani és megfizetni az APEH-hez negyedévente, a negyedévet követő hónap 20-áig.

Kinek nem kell fizetni?
Nem kell cégautó adót fizetni a megkülönböztető jelzést jogszerűen használó, az egyházi, a társadalombiztosítás által finanszírozott házi- és gyermekorvosi ellátáshoz szükséges, a karitatív, a halottszállítási szolgálatot ellátó, illetve a kereskedő által továbbértékesítésre vett járművek esetében. Megszűnik a cégautó adó kötelezettség az adott hónap utolsó napján, ha a személygépkocsi tulajdonosa megváltozik, továbbá, ha a magánszemély nem kíván több költséget elszámolni járművel kapcsolatosan. Viszont forgalomból kivont gépjármű értékesítése esetén, ha az eladó az értékesítést bejelenti, a jármű ismételt forgalomba helyezését követő hónap 1. napjától a vevőt kell adóalanynak tekinteni, akinek tehát cégautó adót kell fizetnie.

Szóka Károly
Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Pénzügyi és Számviteli Intézet
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink