698 találat a(z) APEH cimkére

Az APEH válaszol: adókedvezmény és családi pótlék Cikk

Kedvezmény igénylése, családi pótlék, egyéni céggé alakulás - olvasóink kérdéseire az adóhatóság szakemberei válaszolnak.

Életvitelszerű bentlakás: miért nem kell az APEH elnökének ingatlanadót fizetnie? Cikk

A HVG Portré rovatában és később a hvg.hu-nak is azt nyilatkozta az APEH elnöke, hogy van egy 30 millió forint alatti lakása Nyíregyházán és egy 15 millió alatti Budapesten, ezért nem kell ingatlanadót fizetnie. A jogszabály szerint ez csak akkor igaz, ha életvitelszerűen Nyíregyházán él. Mit jelent a gyakorlatban az életvitelszerű bentlakás? Miután az APEH elnökének nyilatkozata és az adóhivatal APEH 34. számú információs füzetében szereplő tájékoztató egymásnak ellentmond, arra kértük az adóhatóságot, oldja fel ezt az ellentmondást.

Piaci ár felett számol az ingatlanadó-kalkulátor Cikk

A hétvége óta nyilvánosan is hozzáférhető az APEH honlapján a vagyonadó kalkulátor, így kiszámítható a saját, vagy éppen a szomszéd ingatlanjának az értéke. Az Adózóna tesztje szerint regisztráció nélkül is használható a kalkulátor, az RSM DTM Hungary által végzett első tesztek alapján pedig jónéhány kérdés felmerült a programmal kapcsolatban.

Álnévvel is működik az APEH ingatlankalkulátora Cikk

Az APEH pénteken feltette a honlapjára az ingatlanok becsült forgalmi értékét előállító kalkulátorát. Eddig mindenki abban a hiszemben volt, hogy a becsült forgalmi értéket csak előzetes adatkezelési nyilatkozat és naplózás után lehet lekérni. Az Adózóna tesztelte a kalkulátort, ami a személyes adatok megadása nélkül is kiszámolta a becsült forgalmi értéket.

Elindult a vagyonadó-kalkulátor Cikk

A vagyonadó kalkulátor már elérhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is péntek délután óta.

Több mint 100 adószámot törölt az APEH 3 nap alatt Cikk

Csak az idén több mint száz adószámot törölt az adóhatóság, és több mint negyven olyan határozatot hozott, amely adószám felfüggesztéséről szólt, vagyis három nap alatt naponta több mint harminc társaság adószámát törölte, és több mint egytucatnyival szemben tette meg az első lépést az ide vezető úton - írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

Alkotmányellenes családi pótlék: ki mikor kapja vissza az adóelőleget? Cikk

Az Alkotmánybíróság a családi pótlék adózásához kapcsolódó hatályos rendelkezéseket visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az év végén. Makroszinten ez több tízmilliárd forint költségvetési bevétel kiesését jelenti, továbbá a családi pótlékhoz kapcsolódóan a szeptember óta már levont és megfizetett adóelőlegek visszajárnak az adózóknak.

Az APEH mérlegelési jogköre és a Legfelsőbb Bíróság döntése Cikk

Mikor, milyen esetekben mérlegelhet az APEH és mikor tekinthető egy közigazgatási határozat jogszerűnek a Legfelsőbb Bíróság olvasatában?

Jutalmat kaptak az adó- és vámhivatal dolgozói Cikk

Karácsony előtt az adóhivatal dolgozói között bruttó 3,6 milliárd forint, a vámhatóság alkalmazottai között pedig 1,5 milliárd forint jutalmat osztottak ki Oszkó Péter döntésére - írja a Magyar Nemzet a szerdai számában "Az IMF adott jutalmat az APEH-osoknak" címmel.

Az APEH válaszol: járulélok és kölcsönök Cikk

Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? A társaság által nyújtott kölcsönt a könyvelésben hol kell kimutatni? Főállás mellett evásként dolgozó vállalkozónak milyen járulékokat kell fizetnie? Olvasóink kérdéseire az adóhivatal munkatársai válaszoltak.

Cafeteria: milyen juttatásokból lehet még idén bevásárolni? Cikk

Az adóhivatal december 9-én közzétett egy, a béren kívüli juttatások adásával, adózásával kapcsolatos közleményt „Tájékoztató egyes természetbeni és béren kívüli juttatások áthúzódó adókötelezettségéről” címmel. A cél annak tisztázása volt, hogy idén még mit és miként lehet adómenetesen vásárolni.

Meddig késik az APEH vagyonadó kalkulátora? Cikk

Ismét késhet az APEH vagyonadó-kalkulátora. Semmi sem biztos, de elképzelhető, hogy idén már nem is teszi közzé az állami adóhatóság az internetes számológépét.

Helyi iparűzési adó: 2010-től az APEH intézkedik Cikk

A 2010-től az APEH hatáskörébe kerülnek a helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok. Az adózóknak az állami adóhatósághoz kell majd benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásaikat, és ide kell teljesíteniük a befizetéseiket is.

Az APEH válaszol: ingatlanértékesítés és ajándékozás Cikk

Ingatlan öröklése és értékesítése után mikor kell adót fizetni? Hallgató a képzési költség etvisszaigényelheti-e? Gyermeknek juttatott pénz, mint ajándék, adóköteles? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Történetek a tárgyalóteremből: mi van az elkevert bizonyítékokkal? Cikk

Az adózók peres eljárásainak menetéről, az ott előforduló problémákról és a témában fontos szabályokról mesél és magyaráz az Adózóna adójogban járatos ügyvéd szakértője, Dr. Marosi Andrea.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony ekho

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs