hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Piaci ár felett számol az ingatlanadó-kalkulátor

  • dr. Marosi Andrea

A hétvége óta nyilvánosan is hozzáférhető az APEH honlapján a vagyonadó kalkulátor, így kiszámítható a saját, vagy éppen a szomszéd ingatlanjának az értéke. Az Adózóna tesztje szerint regisztráció nélkül is használható a kalkulátor, az RSM DTM Hungary által végzett első tesztek alapján pedig jónéhány kérdés felmerült a programmal kapcsolatban.

Az APEH vagyonadó-kalkulátorával egy közepes méretű zuglói, istvánmezei lakás forgalmi értékére kérdezett rá az RSM DTM Hungary. A paraméterek meghatározása után a kalkulátor egy olyan értéket számított ki, amely a helyi viszonyok ismeretében jóval a piaci ár felettinek tekinthető. Ráadásul a konkrét utcától eltávolodva ugyanezek a paraméterek szinte azonos értéket eredményeztek. Így fordulhatott elő, hogy a kalkulátor az elegáns, követségi negyednek tekinthető Stefánia úton ugyanazt az értéket határozta meg, mint az alacsonyabb presztízsű ingatlanokkal bíró környező utcákban. Sőt még az azonos irányítószámmal rendelkező Hungária körúton fekvő ingatlan esetében is ugyanazt az értéket kalkulálta a program” – mondta Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adócsoportjának vezetője.

Ezek tükrében mi a haszna ennek a kalkulátornak? Elsősorban az, hogy amennyiben az adóalany a kalkulátor által kidobott értéket állítja be bevallásában, mint forgalmi értéket, és ezt igazolni is tudja akkor egy későbbi adóellenőrzés során az adóhatóság sem késedelmi pótlékot, sem adóbírságot nem állapíthat meg, amennyiben az ingatlan forgalmi értékét magasabban határozza meg az adóalany által bevallotthoz képest.

Az adóalanynak a kitöltött adatlapot, és ezzel együtt az eredményt le kell mentenie a honlapon, amelynek következtében az nemcsak az adóalany, de az adóhatóság számára is felhasználható lesz a közlést követő 6. év végéig. Az adóhatóság honlapján található adatvédelmi tájékoztató szerint az elmentett adatokat nem használják fel a későbbiekben sem kiválasztási, sem egyéb adóztatási célokra. Akit ez nem nyugtat meg, annak lehetősége van a becsült forgalmi érték megismerésére anélkül hogy azt az adóhatóság a későbbiekben tárolná, mivel a kalkulált értéket a mentési lépés előtt megmutatja a program.

Érdekesség, hogy más tulajdonában lévő ingatlanokra is végezhet kalkulációt bárki, sőt ugyanezt nem létező lakóingatlanok esetén is meg lehet tenni. A program az utóbbi esetben is küld tájékoztatást. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy egy későbbi eljárás során csak az olyan adatlap lesz felhasználható, melynek minden eleme valós! Arra azonban egyelőre nincs egyértelmű válasz, miért lehet ennyire szabadon információt kérni. Korábban általánosan elterjedt volt az a vélekedés, hogy a kalkulátort, csak a saját tulajdonú ingatlanokra lehet majd használni, s az értékre is csak az adóhatósági mentés után derül majd fény. Ez az eljárási rend azonban feltételezhetően radikálisan csökkentette volna a program használatát, mivel vélhetően számosan tartottak volna attól, hogy az adóhatóság a mentett adatokat majd az ellenőrzésre történő kijelölésre fogja használni azokban az esetekben, amikor az elmentett érték jelentősen meghaladja a bevallott forgalmi értéket.

A program jelenlegi működése alapján feltételezhetően azok fognak élni az adatok lementésének lehetőségével, akik számára a kalkulátor reális piaci értéket mutat. A többi adóalanyt érdemes azonban figyelmeztetni, hogy a törvény alapján meghatározott úgynevezett számított érték, amelyet szintén be kell vallani, és az adó alapjaként bevallott vélt forgalmi érték jelentős különbözete szintén okot adhat az ellenőrzésre – tette hozzá Hegedüs Sándor.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

SZIT-mutatók

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close