111 találat a(z) élettárs cimkére

0 forintos megbízás Kérdés

Özvegyi nyugdíj elvált vagy különélő házastársnak, élettársnak Cikk

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság kapcsán mindenkinek elsősorban az ugrik be, hogy az elhunyt után özvegyi nyugdíjat a házastársa részére lehet megállapítani. Valójában azonban – a hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint – özvegyi nyugdíjra jogosult lehet az elhunyt jogszerző házastársa, elvált házastársa, bejegyzett élettársa és élettársa is. Jelen cikk azon speciális eseteket tekinti át, amikor az özvegyi nyugdíjra a különélő vagy elvált házastárs, illetve az élettárs szerezhet jogosultságot.

Együttélés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első házasságból született gyermek után egyedülálló családi pótlékot kapott az anyuka 2019. 04. hóig, majd bejelentette, hogy kapcsolatban él, de nincsen regisztrálva az együttélés. Így viszont már nem kap egyedülállósági családi pótlékot. 2019. májusban a kapcsolatból közös gyermek is született, ebben az esetben az élettárs és az édesanya a 2019. évre mennyi mennyi szja-kedvezményt érvényesíthet? Köszönettel.

Családi adókedvezmény Kérdés

Az alábbi cikkel kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy a közös gyermek megszületése után, mivel az anya két gyermek után lesz jogosult a kedvezményre, akkor a közös gyermek után az élettársak közösen 133 330 Ft adókedvezményt vehetnek igénybe évközben, akár úgy is, hogy az egészet az apa veszi igénybe? Magyarul az apa igénybeveheti a magasabb kedvezményt annak elléner, hogy részéről csak egy gyerek van? https://adozona.hu/rt akerdesek/2019_9_23_Csaladi_adokedvezmeny_cgb

Családi adókedvezmény élettársaknál Kérdés

Üdvözlöm! Kollégánknál az alábbi helyzet áll fenn. Élettársi viszonyban él, mindkettőjüknek van 2-2 saját gyermek. Ahhoz, hogy a családi adókedvezményt az egyik fél tudja igénybe venni mind a 4 gyerekre elég az, hogy a lakcímkártyán mindenki egy címen szerepelnek, több mint 1 éve, vagy kell a közjegyzői bejegyzés? Havonta szeretné érvényesíteni a kedvezményt. Válaszát előre is köszönöm.

Jogosultság özvegyi nyugdíjra Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, jól meghatározott jogosultsági feltételek teljesülése esetén, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, bejegyzett élettársa, elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Temetési segély munkavállaló élettársa gyermekének halála miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelemmel főállású munkaviszonyban álló dolgozó élettársának gyermeke elhalálozott. Az élettársi kapcsolat NEM bejelentett élettársi kapcsolat, de 10 évnél hosszabb ideje fennáll. Adhat-e, és milyen adózási és/vagy járulékterhekkel adhat a munkáltató temetési segélyt a munkavállalójának? Válaszát tisztelettel köszönöm: Rozika könyvelő

Nem saját tuladonú személygépkocsi hivatali célú használata (munkaviszony) Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállalónknak szeretnénk útiköltségtérítést fizetni, viszont a hivatali célból használt gépkocsi nem az ő vagy közeli hozzátartozójának a tulajdona, hanem az élettársáé. Kérdésünk az lenne, hogy ilyen esetben milyen adóvonzat lép fel, illetve ez milyen plusz adminisztratív terhet ró a munkavállalóra, és/vagy munkáltatóra a saját tulajdonú gépkocsira fizetett költségtérítéshez képest. Jól gondoljuk, hogy jelen esetben a magánszemélynek mindenképpen nyilatkoznia kell az érvényesíteni kívánt költséghányadról (akár 100 százalék), és majd év végén a saját adóbevallásában "elszámolni" az esetleges különbözettel?

Szülői pótszabadság élettársak esetén Kérdés

Igénybe vehet-e az élettárs a vele egy háztartásban (egy lakcímen) élő élettárs gyerekei utáni pótszabadságot? Nem házasodtak össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett, nem nyilvántartott élettársak, csak együtt élnek). "Apának" van 1 saját, "Anyának" van 4 saját és van 1 közös gyermek is. Minden gyermeknek be van jegyezve a lakcímkártyán a cím vagy állandó vagy tartózkodási helynek megjelölve.

Caládi adókedvezmény, vér szerinti apa, de élettárs Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jogszabály azt írja, hogy "kedvezményre az jogosult, aki családi pótlékra jogosult; családi pótlékra az élettársakként együtt élő vér szerinti szülők is jogosultak." Ez akkor azt jelenti, hogy a vér szerinti apa, még ha nincsenek is összeházasodva, érvényesítheti az adókedvezményt. Üdvözlettel: B.-né https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Csaladi_kedvezmeny_elettarsnak_WITVF8#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed

Családi kedvezmény élettársnak Cikk

Igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt az apa, ha nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett élettársak)? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Családi kedvezmény élettársnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az apa, ha nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett, nem nyilvántartott élettársak, csak együtt élnek), akkor igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt? Az szja-törvény 29/A paragrafusának (3) bekezdése úgy fogalmaz, hogy "... továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa". Én úgy értelmezem, hogy közös háztartásban élő házastársa veheti igénybe, viszont több helyen is olvastam, hogy a nem házasok esetében is igénybe veheti az apa. Mi alapján, ha igénybe veheti tényleg? Mivel kell igazolni a jogosultságot? Mielőbbi megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Szja – élettárs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személyijövedelemadó-bevallás elkészítése során merült fel a kérdés: 3 gyermek édesanyja adóbevallását készítem, aki egy férfival él együtt és nevelik a gyermekeket, akik a hölgy házasságából születtek. Kérdésem, hogy a lakcímkártya szerint azonos címen élő élettárs igénybe veheti-e az szja családi kedvezményt úgy, hogy nem bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó, de életvitelszerűen együtt élnek és nevelik a gyerekeket. Köszönöm!

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlannak fele-fele arányban tulajdonosa egy hölgy és az élettársa. Nem bejegyzett élettársak. Az ingatlanon – közösen – több millió forint értékben értéknövelő beruházást hajtottak végre. Az összes számla az úr nevére szól. 5 éven belül eladják az ingatlant. Megoszthatják-e az igazoltan értéknövelő beruházásra költött összeget a tulajdoni hányad arányában a jövedelem meghatározásakor, annak ellenére, hogy csak az egyikük nevére szólnak a számlák? Válaszát köszönöm. Némethné T. Krisztina

Családi kedvezmény érvényesítése, különös tekintettel felváltva nevelt gyermekere. Kérdés

Tisztelt Adózóna! A fenti kérdésre 2019.03.24-én választ kaptam Surányi Imréné okleveles közgazdától. A 1853-as számú bevallás kitöltésekor azonban a választól eltérő eredményt kaptam. Abban a családban, ahol három családi pótlékra jogosult kiskorú gyermeket nevelnek, a közös háztartásban élő – nem bejegyzett – élettársak, és a három gyermekből két gyermek felváltva nevelt, egy gyermek pedig közös, mekkora összegű családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az apa az adóbevallásában, megosztással? A bevallás elkészítése során a két felváltva nevelt gyermekre 2*0,5*220 000 Ft adótartalomnak megfelelő, az egy közös gyermekre pedig 220 000 Ft adótartalomnak megfelelő családi kedvezmény érvényesítését teszi lehetővé a bevallást kitöltő az élettársnak. Az anyának nincs jövedelemadó-köteles jövedelme. Surányi Imréné válaszában azt írta, hogy az apa év végén az adóbevallásában megosztással érvényesítheti az anyának járó 2*0,5*116 670 forint adótartalmának megfelelő családi kedvezményt. A fentiekre való tekintettel kérem segítségüket a helyes családi kedvezmény összegének megállapításához.Tóthné H. Edit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close