43 találat a(z) átalány cimkére

Távmunka átalány költségtérítés Kérdés

Távmunka átalány költségtérítés Kérdés

Kártérítés Kérdés

Átalányadózó őstermelő támogatása Kérdés

Belföldi kiküldetési átalány Kérdés

Kérdésünk a hat órát meghaladó belföldi kiküldetés esetén adható 3000 forintos napidíjátalányra vonatkozik. A 6 órát meghaladó időtartamnak egybefüggőnek kell-e lennie, vagy ha a gépkocsivezető a 6 órát meghaladó időtartamban többször visszatér a telephelyre árufelvételre, akkor is elszámolható részére az átalány? Köszönettel: Rékli Julianna

Présház magánszálláshelyként történő hasznosításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Balatonfelvidéken lévő présházamat (mezőgazdasági területen lévő "gazdasági épület") 2 év óta rövid távú bérbadással hasznosítom a nyári szezonban magánszemélyként. Számlát is adószámos magánszemélyként adok, és a jelen rendelkezések szerint a 12 milliós áfa alanyi mentesség miatt a kiadást áfa nem terheli. Személyi jövedelemadót átalányban fizetek (szobánként évi 38 400 Ft-ot). A 239/2009 Korm. rendelet 2019. júniusi változása miatt, ha jól értelmezem, a présházbesorolás miatt ez nem tekinthető "magánszálláshelynek" így felborult az egész eddigi konstrukció, nem adhatom bérbe az évek során bevezetett és megkedveltetett házamat. Mit javasolnak megoldásként? Az önkormányzat tájékoztatása szerint vagy át kellene minősíttetni (üdülővé - amire az építésügyi szabályok szerint gyakorlatilag nincs lehetőség, mivel a terület nem üdülőövezet) vagy pedig kft.-ként (nem magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként) kellene bérbe adni, mivel ekkor az új módosítás szerint "egyéb szálláshelynek" minősülhet, amely bármilyen épület lehet. Kérdésem egyrészt az, hogy az eddigieket jól értelmeztem-e, másrészt pedig "megoldásként" szóba jöhet-e, ha a családon belüli kft.-nek hosszú távra bérbe adom a présházat, és így a kft. fogja rövid távon bérbe adni azt januártól kezdve? Ha ezt a megoldást választjuk, abban az esetben én mint magánszemély áfamentesen, de 15% szja-val adhatom bérbe a kft.-nek, a kft. pedig a rövid távú bérbeadást 18% áfával kell hogy számlázza (plusz társasági adó, helyi iparűzési adó)?

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Uniós országokból behozott termékek csomagoló anyagai után van-e lehetőség általánydíjat fizetni abban az esetben, ha a behozó kiskereskedőknek értékesíti tovább a termékeket? Köszönettel.

Pótlékátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Dolgozóink esetenként szombaton és vasárnap is dolgoznak, vendéglátóhelyet és élelmiszerboltot üzemeltetek. A hétvégi pótlék számítása bonyolultnak tűnik, ezért van-e rá lehetőségem, hogy pótlékátalányt alkalmazzak, amit a munkaszerződésbe is foglalok? Nem szeretnék munkaidőkeretet és elszámolási időszakot bevezetni. E bevezetése nélkül van-e lehetőség a pótlékátalány alkalmazására. Ehhez kapcsolódó kérdésem még, hogy mi alapján számítsuk ki a havi pótlékátalányt? Van-e valami más szabály arra vonatkozóan, hogy mikor alkalmazhatok a hétvégi pótlék helyett átalányt? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó üzemanyag-elszámolása átalányban Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: Kézi- és gépi fakitermeléssel foglalkozó vállalkozó a költségeit tételesen számolja el. Az üzemanyag-elszámoláshoz a 60/1992 (IV.1) kormányrendeletben foglaltakat használja, vagyis számla alapján nincs elszámolva sem benzin, sem gázolaj, áfabevallásba sincs helyezve a gázolaj áfatartalma. A kérdésem az lenne, hogy az átalányban elszámolható üzemanyagköltségnek milyen bizonylati nyilvántartása van, elegendő-e egy olyan kimutatás, mely tartalmazza a bevételi számlák alapján a felhasznált m3, hektár mennyiséget, a kiszámítás menetét a kormányrendelet szerint? Ebben az esetben milyen üzemanyagárat kell alkalmazni, benzin-, gázolaj és kenőanyag tekintetében, van-e egyéb bizonylati teendő, feltétel, aminek meg kell felelni, ha ezt az üzemanyag-elszámolást választja éven keresztül a vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm!

500 km gépkocsi költségátalány Kérdés

Két kérdésem lenne: 1. Egyéni vállalkozó az édesanyja tulajdonában lévő személygépkocsit használja, elszámolható-e a kilométer szerinti gépkocsi költségátalány adómentesen? 2. Egyéni vállalkozó az élettársa édesanyjának a tulajdonában lévő személygépkocsit használja, szintén az kilométer átalány adómentessége a kérdés.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 2. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk második részében ismertetjük, hogy miként kell értelmezni az adóalany adólevonással kapcsolatos választási lehetőségét, illetve milyen szabályokat kell követni rövid távú bérlés esetén.

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. évre, a megváltozott cafeteria szabályok alapján a SZÉP kártyákra juttatott összegek tételes átutalása után, a munkáltatóknak megnövekedett bankköltséggel kell számolniuk. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a munkáltató az ilyen címen felmerült bankköltségek átterhelését, megtérülését milyen formában oldhatja meg a leggazdaságosabban? Van-e lehetőség bankköltség átalánnyal számolni? Köszönettel: Arnóczki Istvánné

Pizzafutárok gépkocsitérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. pizzakiszállítással foglalkozik. Futárok vannak bejelentve munkaviszonyban. A kérdésem, hogy a gépkocsihasználatot hogyan tudnák egyszerűen elszámoltnak tekinteni? Kell-e kiküldetési rendelvényt írni? Kell-e ehhez a gépkocsitankolás számlája? Lehet-e átalányként megállapítani egy összeget, és ha igen, akkor annak mi lehet a számítási alapja? Mint gépkocsi-költségtérítésnek adó- és járulékmentesnek kellene lennie. Hogyan lehetne ezt egyszerűbben, kevesebb adminisztrációval megoldani? Vonatkozhat-e rájuk a fuvarozókra alkalmazható a 3000 forintos napidíj? Várom válaszukat.

Szoftver használati dij Kérdés

Kft.-nek háziorvosi szoftvert számláznak átalánydíjban, valamint háziorvosi információs rendszer egyszeri használatbavételi díjat is fizetett. Kérem válaszukat: az Sztv. szerint hová könyveljük?

Környezetvédelmi termékdíj bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó használt személyautókat szeretne értékesíteni úgy, hogy külföldről is hozna be kocsikat, évente pár alkalommal. Kérdéseim: A használtautó-kereskedőnek kell-e, hogy szakképesítése legyen? A külföldről behozott autó után kell termékdíjat fizetni az akkumulátor, egyéb üzemanyag, gumiabroncs, elektronikai eszközök után. A kezdésnél be kell jelenteni, hogy nekem ilyen kötelezettségem lesz, ezt a TKORNY nyomtatványon kell megtennem? Mikor jelentem be, hogy én csekély mennyiségű kibocsátó vagyok, és termékdíjátalány-fizetést vállalok? Nem igazodom el a törvényben, hogy mikor, milyen bevallást kell beküldenem. Minden évben jelezni kell, hogy ha átalányfizető leszek a tárgyévben, vagy csak akkor, ha változik a fizetési kötelezettség? Ha behoznak egy autót, az adásvételi szerződés áll rendelkezésre, amin nincs rajta az akkumulátor típusa, súlya, a benne lévő kenőanyag kilogrammban és az autó abroncsának tipusa és súlya. Honnan tudom megállapítani, hogy mikor lépem túl az átalánydíjat, és más, emelt összegű adót fizetek? Vagy esetleg először a mennyiségeket darabban leadom és a mennyiség alapján, ha a darab szerinti mennyiségekből összejön a törvényi általánydíj maximuma, csak azután – a változásbejelentő szerint – fizet az adott hónapban, és akkor fizetek negyedévenként magasabb összeget? Nem értem, hogy csekély összegű átalányadónál nem kell bevallás, csak egyszer év végén KTBEV nyomtatványon, ha bejelentem év elején, hogy csekély mennyiségű általános adós lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close